Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev off topic

off topic

Imam povsem eno vprašanje “mimo”. Tam na nekem drugem forumu se nekaj dajemo in ne pridemo skupaj. Zanima ne namreč, kako bi pravniki (odvetniki, sodniki) sklanjali ime in priimek v nekem uradnem spisu – sodni odločbi ali čem podobnem.

Recimo, da sem jaz Filip Slovenc in stavek gre: Sodnica je pozvala F. S. k pričanju. Kako bi vi izpisali ime in priimek??

Filipa Slovenca.

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Najlepša hvala. Nekdo mi namreč trdi, da se v “pravniški slovenščini” sklanja samo ime, torej “Filipa Slovenc”, dočim jaz trdim, da za pravnike veljajo ista pravopisna načela kot za vse ostale. Samo ime se sklanja pri ženskah, recimo Marija Slovenc, Marijo Slovenc …

Hvala in LP od Filipa Slovenca 🙂

Pravniška slovenščina ne obstaja. Res pa je, da je včasih prav hudo brati nekatere sodbe in druge pravniške umotvore, ker v njih najdeš cele kupe groznih floskul, ki so popolnoma skregane s slovničnimi pravili. Če vas stvar zanima, si v Pravni praksi preberite Jezikovni kotiček, ki bo – upam – tudi pravnike naučil malo lepšega pisanja.

Lep pozdrav Filipu Slovencu,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Sodnica je pozvala Slovenc Filipa ….tako pišemo mi na upravni enoti

Kolikor vem se vedno najprej napiše ime in šele nato priimek (razen ko gre za kakšne sezname).

Lep pozdrav,
Katarina

bisera napisal:

> Sodnica je pozvala Slovenc Filipa ….tako pišemo mi na upravni
> enoti

Potem pa je zadnji čas, da se malo izobrazite, dobronamerno mislim :).

Točno tako je, kot je napisala gospa Katarina in kot nam je vbijala v glavo profesorica na nekem dodatnem izobraževanju, citiram po spominu:

“Vedno in povsod, ponavljam, VEDNO IN POVSOD se piše najprej ime, nato priimek, zapomnite si!”

Nato je naredila krajšo pavzo in nas vprašala, če nas v zvezi s tem še kaj zanima, nobeden ni rekel nič.

“No, če sem rekla VEDNO IN POVSOD najprej ime, nato priimek, zakaj je potem na primer v telefonskem imeniku drugače? Je to potemtakem napačno?”

Spet nismo vedeli odgovora.

“Ni napačno, vendar nisem dokončala pravila. Dodati je treba … RAZEN v spiskih, seznamih, če morajo biti razvrščeni po abecednem vrstnem redu”

Še malo bolj resno, v Slovenskem pravopisu 2001 (§ 41) piše o tem med drugim:

Osebna imena imajo navadno po dva dela: rojstno (krstno) in družinsko ime, tj. ime in priimek (obojih je lahko tudi po več): France Prešeren, Lucijan Marija Škerjanec, Zofka Kveder – Jelovšek. Pravilno zaporedje je ime priimek (Ivan Tavčar). V abecednih seznamih pišemo včasih priimek pred imenom, najbolje z vejico: Pipan, Marko.

Ga. Katarina Lavrin Marenče, hvala za prostor, ki ste ga odstopili za to temo.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close