Office programi – kaj se najbolj splača?
Realno gledano Base ni povsem primerljiva alternativa Accessu. V grobem se da z obema doseci podobno in v resnici je Base tudi boljsa izbira, ce potrebujem delati z racunali, ki niso gnani s polkenskim sistemom, a na drugi strani… Access omogoca toliko integracije v okensko okolje, kakor tudi z ostalimi orodji pisarniske zbirke, da je preprosto nemogoce primerjati ti dve orodji. Access je bolj kot namizna zbirka podatkov, kar je nekoc bil, postal orodje za avromatizacijo pisarniskih opravil, medtem ko Base se naprej nekako predvsem sluzi kot “Forms over Data” orodje. Nekako dovolj doro poznam oba (Base se iz casov OO in StarBasic-a), v accessu sem pa tudi ze spisal kak milijoncek in nekaj vrstic v VBA-ju. Ce zakljucim v svojem znacilnem slogu: vecina firm potrebuje Word, Excel, Outlook in Access, da pokrije 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} IT potreb v firmi.
Bom sprobala pa upam, da bo ok. Saj nekih hudo ekstra hudih baz ne bom sestavljala. Je pa Excel premalo za to, kar rabim, moram biti nekaj podobnega Accessu.
[/quote]
Baza podatkov za tiste, ki so bolj navajeni Excel pristopa, kakor modeliranja podatkov, bi po mojem mnenju bila FileMaker Pro Advanced. Ni brezplacna, je pa z vidika neprogramerja edina resna alternativa Accessu.
Baza podatkov za tiste, ki so bolj navajeni Excel pristopa, kakor modeliranja podatkov, bi po mojem mnenju bila FileMaker Pro Advanced. Ni brezplacna, je pa z vidika neprogramerja edina resna alternativa Accessu.
[/quote]
Zdaj, če je plačljivo, je potem itak bolje, da imam Access, ki ga že poznam in vem, da zagotovo deluje in da bo odprl stare baze.
Jaz te zadeve rabim za privat,ne za službo. Samo zase, ne za druge. Študijske obveznosti.
FOV mislim da studente se vedno muci s temi Access bazami. Tezko bi rekli, da gre pri studentih za nekoga, ki ZARES UPORABLJA ACCESS.
[/quote]
He, he, študentka pa že dolgo nisem več, sem 40+, vseeno pa rabim za študijske zadeve :). V času študija pa nismo nikoli uporabljali Access. No saj Excela tudi ne, Worda tudi ne – to je logično, da pač znaš uporabljat že ko prideš na faks.
FOV mislim da studente se vedno muci s temi Access bazami. Tezko bi rekli, da gre pri studentih za nekoga, ki ZARES UPORABLJA ACCESS.
[/quote]
Študentom v Sloveniji tako ali tako brezplačno pripada dostop do licenc za programsko zbirko Microsoft Office 365 ProPlus (Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Publisher, Access in Lync).
Študentom v Sloveniji tako ali tako brezplačno pripada dostop do licenc za programsko zbirko Microsoft Office 365 ProPlus (Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Publisher, Access in Lync).
[/quote]
Nerodna reč, ker nisem študentka pa ker ne živim v Sloveniji. Drugače pa je tole super zadeva, če to drži.
He, he, študentka pa že dolgo nisem več, sem 40+, vseeno pa rabim za študijske zadeve :). V času študija pa nismo nikoli uporabljali Access. No saj Excela tudi ne, Worda tudi ne – to je logično, da pač znaš uporabljat že ko prideš na faks.
[/quote]
Tukaj si poglej 5 brezplačnih alternativ accessu:
https://www.youtube.com/watch?v=gQLH_1exr1Q
Saj res. Kot pravi nekdo zgoraj, so t.i. EDU licence tako ali tako brezplacne.
Nerodna reč, ker nisem študentka pa ker ne živim v Sloveniji. Drugače pa je tole super zadeva, če to drži.
[/quote]
Ni vezano na Slovenijo, niti na zgolj dijake/studente. MS ponuja v izobrazevalne namene dostop do Office365 brezplacno “vsem”, torej tudi profesorjem, raziskovalcem,…
Tukaj si poglej 5 brezplačnih alternativ accessu:
https://www.youtube.com/watch?v=gQLH_1exr1Q
[/quote]
Odlično, hvala.
Najprej bom sprobala Base, kakor so že zgoraj svetovali. Če ne bo ok pa še katerega od ostalih 4ih svetovanih.
Ni vezano na Slovenijo, niti na zgolj dijake/studente. MS ponuja v izobrazevalne namene dostop do Office365 brezplacno “vsem”, torej tudi profesorjem, raziskovalcem,…
https://www.microsoft.com/de-de/education/products/office
[/quote]
Tole je samo za:
“Schüler und Lehrkräfte sind anspruchsberechtigt für kostenloses Office 365 Education mit Word, Excel, PowerPoint, OneNote, jetzt auch Microsoft Teams, sowie zusätzlichen Klassenzimmertools. Alles, was Sie brauchen, ist eine gültige Schul-E-Mail-Adresse. Dies ist keine Testversion – Sie können also schon heute loslegen.”
Jaz nisem nič od tega. In se žal ne morem prijavit, ker nimam tistega maila, ki ga stran zahteva.
Hmm… tega pa ne razumem.
[/quote]
Česa ne razumeš? V času študija pač nismo uporabljali Access.
Excela pa Worda pa se seveda nismo učili na faksu. Je logično, da to dvoje znaš uporabljat že, ko prideš na faks. To ni stvar, ki se je učiš na faksu. To je srednješolska stvar. Zdaj verjetno že osnovnošolska? Jaz sem tista generacija, ko v OŠ ni imela računalništva.
ne vem, kaj imas v mislih, ker oba veva, da access baze v resnici ne obstajajo
obstaja access kot frontend/rad in jet, ki ni baza
[/quote]
V bistvu je JET čisto nekaj drugega in ga je s prihodom O2K7 nekako zamenjal ACE. Če bi ze terali mak na konac, potem bi kvečjemu rekli MDB, kar pomeni Microsoft Database, pa tudi tega je s prihodom ACE nadomestil ACCDB, kar pomeni… ni za verjet, ampak… Access Database.
Česa ne razumeš? V času študija pač nismo uporabljali Access.
Excela pa Worda pa se seveda nismo učili na faksu. Je logično, da to dvoje znaš uporabljat že, ko prideš na faks. To ni stvar, ki se je učiš na faksu. To je srednješolska stvar. Zdaj verjetno že osnovnošolska? Jaz sem tista generacija, ko v OŠ ni imela računalništva.
[/quote]
A-ha. Ja, zdaj je bolj jasno. Prej mi je zvenelo, kot da naj bi ja vsak na faksu ze poznal Access, zato sem tudi sklepal, da napačno interpretiram.
A-ha. Ja, zdaj je bolj jasno. Prej mi je zvenelo, kot da naj bi ja vsak na faksu ze poznal Access, zato sem tudi sklepal, da napačno interpretiram.
[/quote]
Ja, sem malo nerodno napisala. Excel in Word naj bi vsak znal, čeprav glede na to kake zaposlene imamo, očitno to ni tako samoumevno. Recimo pri nas v službi je čista kriza že, ko jim pošlješ tabelo v Excelu, ker pač poznajo samo tabele v Wordu.
Da bi kdo znal za nek elaborat narediti kazalo v Wordu pa bi bil že čudež. Gredo ‘peš’ pisat kazalo. Potem pa veš kako zgleda, ko enkrat pritisneš enter in skoči tekst na drugo stran :).
Pa sami z univ. diplomami.
Access pa raje ne omenim, ker še niso slišali zanj :). Ampak to je še nekak razumljivo, ker ga večina res ne rabi. Da pa nimaš pojma o Excelu, da ne znaš narediti Wordovega kazala, to pa se res ne spodobi za nekoga z uni diplomo.
Bom sprobala pa upam, da bo ok. Saj nekih hudo ekstra hudih baz ne bom sestavljala. Je pa Excel premalo za to, kar rabim, moram biti nekaj podobnega Accessu.
[/quote]
Preizkusi in poročaj. Drugače je vedno dobrodošlo, da pogledaš “alternative” in se izobraziš okrog orodja, ki ga uporabljaš, saj to da človeku širino. Saj poznaš tisti rek, da če poznaš samo eno orodje, ki mu pravimo kladivo, potem vsak problem interpretiraš tako, da ga s kladivom rešiš (oz. vsak problem izgleda kot žebelj) :).
Preizkusi in poročaj. Drugače je vedno dobrodošlo, da pogledaš “alternative” in se izobraziš okrog orodja, ki ga uporabljaš, saj to da človeku širino. Saj poznaš tisti rek, da če poznaš samo eno orodje, ki mu pravimo kladivo, potem vsak problem interpretiraš tako, da ga s kladivom rešiš (oz. vsak problem izgleda kot žebelj) :).
[/quote]
Se strinjam. IMaš prav.
Za LibreOffice sploh nisem vedela. Pa še par drugih idej sem tule dobila. Tako, da bo treba delat na tem.
V bistvu je JET čisto nekaj drugega in ga je s prihodom O2K7 nekako zamenjal ACE. Če bi ze terali mak na konac, potem bi kvečjemu rekli MDB, kar pomeni Microsoft Database, pa tudi tega je s prihodom ACE nadomestil ACCDB, kar pomeni… ni za verjet, ampak… Access Database.
[/quote]
ok, jaz se pravzaprav v poimenovanje nikoli nisem poglabljal, ker je vse isti drek – ne gre za bazo podatkov v pravem pomenu besede, ampak navaden fajl… za mazohiste.
kot frontend je druga stvar… za osnovne stvari zelo uporaben, za napredne pa pogojno in tricky
tko da se zdej ne vem, s cim so jih mucili na fov
Odlično, hvala.
Najprej bom sprobala Base, kakor so že zgoraj svetovali. Če ne bo ok pa še katerega od ostalih 4ih svetovanih.
[/quote]
Nehajte se hecat vsi skupaj, no. Razen Base-a, ki je pogojno uziten, trenutno na trgu ni orodja, ki bi lahko konkuriralo MS Access-u. Je kdo izmed teh, ki tu svetujete, sploh ze naredil projekt v kateremkoli izmed nastetih (predlaganih) orodij? Kako je bilo resevati tezave, ko je trcil ob omejitve posameznega orodja?
Nekaj mojih Access aplikacij, ki danes tecejo v obliki Access frontend / MS SQL backend je “v produkciji” ze od leta 2003. To so pomozne aplikacije, ki jih uporablja po nekaj deset uporabnikov na izmeno, ki imajo tam po nekaj deset obrazcev in po nekaj deset porocil. Kako resujete problem distribucije, ki se zna ze pri Base-u zalomiti (manjkajoce knjiznice na drugem odjemalcu)?
Ne prodajajte buc. Nekega resnega orodja, ki bi bil alternativa MS Access-u ni. Linkanje “oni stric je rekel” povezav ni pomoc uporabniku, ki zeli v cimkrajsem casu sestaviti bazo, vnosne obrazce in porocila za dolocen namen. Ce pa mislite, da je, pa utemeljite to z izkusnjami tipa:
– imel sem bazo z nekimi ducat tabelami in neih pol ducata poizvedb na teh tabelah. Za vnos podatkov je bilo dva ducata formularjev, za izpise pa nekih dva ducata porocil. V orodju XYZ sem to naredil primerljivo hitro in distribucija iz enega racunala na drugo je tudi potekala brez vecjih tezav, kjer pa se je zataknilo, se je resilo na ta in ta nacin z nekaj kliki.
Bo slo?
DFQ, so eni ušli iz muzeja ali kaj, da ven mečejo Access. Zakaj potem zraven še ne dBase, Paradox ali celo kakšen Clipper????
OK, zdaj pa resno. LO Base je AFAIK frontend, ki v backendu goni neko pravo bazo. Če se že izkaže, da je LibreOffice prava stvar zate, potem bi moral biti no brainer HSQLDB, ki je bil razvit ravno za ta namen in torej pašeta skupaj kot ata na mamo. Po defaultu ti bodo sicer poskušali poturiti Firebird, ki je z igračkanje pravzaprav overkill. Sta pa oba zastonj in ne rabiš se zahebavati še z ODBC…..