Office programi – kaj se najbolj splača?
ok, jaz se pravzaprav v poimenovanje nikoli nisem poglabljal, ker je vse isti drek – ne gre za bazo podatkov v pravem pomenu besede, ampak navaden fajl… za mazohiste.
kot frontend je druga stvar… za osnovne stvari zelo uporaben, za napredne pa pogojno in tricky
tko da se zdej ne vem, s cim so jih mucili na fov
[/quote]
Saj tudi MS SQL naredi samo eno datoteko (bazo) MDF, transakcijski log pa, ce mu sploh nastavimo, pise v drugo LDF datoteko. Potem tudi MS SQL ni baza?
Clipperasi so sli na delphi ze tam, med ’95 in prelomom tisocletja. Z razlicico Delphi 5 je Clipper druscina prakticno ze “izumrla”. S smrtjo Borlanda pa smo tudi tisti, ki se vemo, kaj je VCL in da se da z Delph-jem se dandanes delatu hudo hitro hudo dobre desktop database aplikacije.
To, da tlacis Access v isto katergorijo z zgoraj omenjenimi pa zgolj kaze na tvoje pomanjkanje pravih izkusenj v t.i. realnem sektorju. Si vedel, da Airbus-ov sistem za odkrivanje napak (vkljucno z dokumentnim sistemom) temelji na Accessu? V backendu je SVN (za verzioniranje dokumentov), danes MS SQL za shranjevanje podatkov in .NET Core 2.1 Web API, ki ga v Access “potegnemo” preko PowerShell skript… To so t.i. legacy zadeve, ki so se razvijale po potrebi in na kljuc.
Access je se danes se kako ziv in – sploh v proizvodnji – zelo razsirjen, ker tako hitro razvitega prototipa, ki omogoca “za silo” uporabo ze v najzgodnjejsih fazah, ne gre razviti z nobenim drugim orodjem.
Sorry za off-topic. :-))
Saj tudi MS SQL naredi samo eno datoteko (bazo) MDF, transakcijski log pa, ce mu sploh nastavimo, pise v drugo LDF datoteko. Potem tudi MS SQL ni baza?
[/quote]
ok, predam se. vse je tako, kot pravis: ms access je baza podatkov v pravem pomenu besede. iz tega razloga se odlicno odreze pri vec hkratnih dostopih. ms access ni frontend za dostop do baz z odbc.
ok, predam se. vse je tako, kot pravis: ms access je baza podatkov v pravem pomenu besede. iz tega razloga se odlicno odreze pri vec hkratnih dostopih. ms access ni frontend za dostop do baz z odbc.
[/quote]
Domnevam, da si z “ni baza podatkov” imel v mislih ni strezniska baza podatkov in da JET (kakor tudi ACE) ni(-sta) ravno RDBMS(-a) v pravem pomenu besede.
Razcistimo pojme: MS Access je aplikacija, ki zdruzuje razvojno okolje za razvoj in upravljanje namizne podatkovne zbirke, kakor tudi za nacrtovanje obrazcev in porocil za delo z razlicnimi viri podatkov.
Ce ni studentka in ni predavateljica, potem… bo verjetno neke podatke nekih raziskav/meritev zbrala v zbirko, oblikovala poizvedbe in iz njih naredila porocila in grafe… ter to zelo verjetno – ceprav ne nujno, kot pravis – “prodala”, vsaj kot “added value” za nek honorar (ki pritice neki raziskavi). :-)))
Domnevam, da si z “ni baza podatkov” imel v mislih ni strezniska baza podatkov in da JET (kakor tudi ACE) ni(-sta) ravno RDBMS(-a) v pravem pomenu besede.
Razcistimo pojme: MS Access je aplikacija, ki zdruzuje razvojno okolje za razvoj in upravljanje namizne podatkovne zbirke, kakor tudi za nacrtovanje obrazcev in porocil za delo z razlicnimi viri podatkov.
[/quote]
zdaj si lepše povedal, kar sem rekel že na začetku
saj če nekje ne pogeneš črte, je tudi txt fajl baza podatkov.
imho je pri accessu največji zajeb, ki ga lahko narediš (če split db ne omenjam), da takoj ne štartaš z odbc.
zdaj si lepše povedal, kar sem rekel že na začetku
saj če nekje ne pogeneš črte, je tudi txt fajl baza podatkov.
imho je pri accessu največji zajeb, ki ga lahko narediš (če split db ne omenjam), da takoj ne štartaš z odbc.
[/quote]
Hja, v principu imas prav. Tudi SVN je v principu zgolj plast preko Berkeley-DB. Tukaj mora biti clovek – sploh dandanasnji – zelo previden, ko so Web-DB vmesniki postali ze del vsakdana in se JSON reprezentacije namesto cistih binarnih tokov pretakajo po kablovjih in – kot pravis – letijo po zraku, povsod okoli nas. NoSQL je spet aktualna tema…
Vcasih se mi zdi vse skupaj kot nek deja vu. Na prelomu tisocletja smo terminale nosili na odpade, jih nadomescali s PC-ji, taksne in drugacne “main fame”-e pa so nadomescali “in house” strezniki, da bi danes spet metali ven streznike in vse skupaj selieli v oblak in se potem posluzevali PCoIP pristopa. Damn, I am old.
Enako je z bazami. Nekako od ’98 smo prehajali na SQL in tabelaricne strukture, ki pa naenkrat niso vec “in” in jih zamenjujejo denormalizirani drevesno strukturirani paketki, ki ponavadi vsebujejo tudi metapodatke (shemo). Iz optimizacije spet na redundanco (in to, da te kap, dobesedno).
Kaj danes, ko je vir podatkov dejansko lahko malodane karkoli, je baza in kaj ne?!? Do not ask me… I’m too old for this shit.
Uf, moram priznati, da večino stvari, ki jih zdaj pišete, ne razumem :).
Bom pa za začetek preskusila LibreOffice, da vidim kako je. Mogoče res ne bom rabila Office. Preskusila bom tudi Base, mogoče je pa za moje stvari čisto ok. Ne rabim zdaj nekega ekstra hudega orodja. Access recimo že par let niti nisem uprabljala. Rabila pa ga bom le krajši čas. Tako, da ne bodo to zdaj neke hude ekspertize.
Ne, nič ne bom služila. Bom pa imela stroške. Ne, nisem študentka, je pa za študijske raziskave, ki me bodo drago stale, denarja pa ne bodo prinesle. Gre za dokončanje študija, ki sem ga že davno začela, vendar ga še nsiem končala. Tako, da stroški bodo, zaslužka ne bo.
Word, Excel oz. nekaj podobnega to pa redno rabim. Ampak tudi ne v komercialne namene :).
Naj te ne zavede, samo e-kur** si merijo. Pač kdo ima daljšega kdo pozna boljši sistem itd. Iz tega potem pride, da nekaj ni prava baza drugo je prava baza, argumenti hkratnih dostopov, razne performančne zadeve, lastne izkušnje in kup stvari, ki nimajo veze z reševanjem tvojega problema.
Drugače je moja sestra delala diplomo takrat še v OO pa nekih večjih težav ni imela, tako da predvidevam da tudi pri tebi v LO nebi smelo biti težav. Kar se pa tiče Accessa/Base je pa odvisno od tega kaj boš delala, koliko podatkov boš imela itd.
Naj te ne zavede, samo e-kur** si merijo. Pač kdo ima daljšega kdo pozna boljši sistem itd. Iz tega potem pride, da nekaj ni prava baza drugo je prava baza, argumenti hkratnih dostopov, razne performančne zadeve, lastne izkušnje in kup stvari, ki nimajo veze z reševanjem tvojega problema.
Drugače je moja sestra delala diplomo takrat še v OO pa nekih večjih težav ni imela, tako da predvidevam da tudi pri tebi v LO nebi smelo biti težav. Kar se pa tiče Accessa/Base je pa odvisno od tega kaj boš delala, koliko podatkov boš imela itd.
[/quote]
No, v principu ne vemo niti, kaj tocno je problem. Ce je nakup Office365 za 50 evrov na leto problem? Potem je Base kolikor toliko znosna alternativa. A kaj je s kompatibilnostjo? Nekaj sem zasledil, da je ze nekaj delala v Accessu… Ji je kdo povedal, da nobeno (!!!) izmed orodij ni kompatibilno in da lahko morebitna pretekla dela – onkraj izvoza/uvoza podatkov – pozabi/odmisli?
Sorry no, ampak svetovati neprofesionalcu, naj ob znesku 50 evrov na leto zamenja orodje po mojem mnenju ni resevanje, temvec ustvarjanje novega problema. Ker je ze strosek casa za uvajanje (spoznavanje) orodja ob “studentski urni postavki” nekajkrat visji.
Kateri problem torej sploh resujemo?
No, v principu ne vemo niti, kaj tocno je problem. Ce je nakup Office365 za 50 evrov na leto problem? Potem je Base kolikor toliko znosna alternativa. A kaj je s kompatibilnostjo? Nekaj sem zasledil, da je ze nekaj delala v Accessu… Ji je kdo povedal, da nobeno (!!!) izmed orodij ni kompatibilno in da lahko morebitna pretekla dela – onkraj izvoza/uvoza podatkov – pozabi/odmisli?
Sorry no, ampak svetovati neprofesionalcu, naj ob znesku 50 evrov na leto zamenja orodje po mojem mnenju ni resevanje, temvec ustvarjanje novega problema. Ker je ze strosek casa za uvajanje (spoznavanje) orodja ob “studentski urni postavki” nekajkrat visji.
Kateri problem torej sploh resujemo?
[/quote]
Kolikor jaz razumem ta “problem”, se gre zato, da mora spisati diplomsko nalogo. V diplomski nalogi bo imela več podatkov za obdelat, kjer si bo pomagala z nekim orodjem. To da je delala z accessom sam nisem razumel, kot da ima zadaj kup projektov, ki jih bo povezala v diplomo ampak bolj izkušnje. Glede na to, da je takšna orodja zelo poredko uporabljala, domnevam da hoče imeti neko kompatibilnost – njej je važno da obdela podatke, doda v diplomo in s tem je projekt zaključen.
Težko se strinjam s tem da “menjamo orodje”, saj orodja nima ampak ga izbira. Ima nekaj izkušenj z določenim orodjem (access), ampak očitno ne toliko, da bi lahko konkretno povedala kaj si želi. Glede na to, da bo vse skupaj bolj izobraževalni projekt, je odlična prilika, da spozna še druga orodja, saj bo s tem dobila širino in bo imela občutek, katera orodja so dobra za reševanje določenih problemov in katera ne.
Jaz stvari ne vidim v smislu, da “rešujemo problem”. OP je toliko na nivoju, da rabi neke začetne podatke alternativ, potem bo pa že sama preučila in dognala kaj potrebuje, kaj ji ustreza itd.
Kolikor jaz razumem ta “problem”, se gre zato, da mora spisati diplomsko nalogo. V diplomski nalogi bo imela več podatkov za obdelat, kjer si bo pomagala z nekim orodjem. To da je delala z accessom sam nisem razumel, kot da ima zadaj kup projektov, ki jih bo povezala v diplomo ampak bolj izkušnje. Glede na to, da je takšna orodja zelo poredko uporabljala, domnevam da hoče imeti neko kompatibilnost – njej je važno da obdela podatke, doda v diplomo in s tem je projekt zaključen.
Težko se strinjam s tem da “menjamo orodje”, saj orodja nima ampak ga izbira. Ima nekaj izkušenj z določenim orodjem (access), ampak očitno ne toliko, da bi lahko konkretno povedala kaj si želi. Glede na to, da bo vse skupaj bolj izobraževalni projekt, je odlična prilika, da spozna še druga orodja, saj bo s tem dobila širino in bo imela občutek, katera orodja so dobra za reševanje določenih problemov in katera ne.
Jaz stvari ne vidim v smislu, da “rešujemo problem”. OP je toliko na nivoju, da rabi neke začetne podatke alternativ, potem bo pa že sama preučila in dognala kaj potrebuje, kaj ji ustreza itd.
[/quote]
hitro si prišel od “kur** si merijo” in “nimajo veze z reševanjem tvojega problema” do tega, da si svojega potegnil ven in priznal, da “stvari ne vidim v smislu, da “rešujemo problem””
https://products.office.com/sl-si/compare-all-microsoft-office-products-b?&ef_id=Cj0KCQiA-4nuBRCnARIsAHwyuPryyz949dHzdIaXTzKBlmP6nVRpdm5k2kau9ow01PUi-30ijoqrO-AaAgT8EALw_wcB{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3aG{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3as&OCID=AID2000136_SEM_WV9YrNyC&MarinID=sWV9YrNyC{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}7c298133346203{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}7coffice+365+personal{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}7ce{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}7cc{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}7c{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}7c55102474543{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}7caud-473968998433{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3akwd-50233119267&lnkd=Google_O365SMB_Brand&gclid=Cj0KCQiA-4nuBRCnARIsAHwyuPryyz949dHzdIaXTzKBlmP6nVRpdm5k2kau9ow01PUi-30ijoqrO-AaAgT8EALw_wcB&activetab=tab{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3aprimaryr1
Poglej 2 stolpec, lepo piše