Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Ogledi, ko najemnik še živi v stanovanju

Ogledi, ko najemnik še živi v stanovanju

Smo mlada družinica v podnajemniškem stanovanju. Pogodbo smo sklenili za obdobje enega leta. Do sedaj z lastnikom nismo imeli nobenih težav. Prav tako oni z nami ne. Nikoli niso hodili gledat, kako delamo s stanovanjem, pa tudi mi smo s stanovanjem delali, kot da je naše. Danes pa me lastnik pokliče, da bo pripeljal nekoga na ogled stanovanja (stanovanje se bo prodajalo). Nočem bit nesramna ali hudobna, ampak meni se res ne zdi ok, da bojo po stanovanju hodili tuji ljudje in to sem lastniku tudi povedala. Seveda je bil presenečen nad mojo reakcijo. Naj povem, da je celotna oprema razen kuhinje naša. In ne morem si predstavljati, da bodo vse moje stvari na ogled ljudem, ki jih sploh ne poznam
Ali imam sploh pravico od lastnika zahtevati, da v stanovanje ne vozi ljudi na ogled, dokler živimo mi notri? Ali mogoče kakšen zakon ureja tudi ta razmerja?

Kaj pa najmenik pravi? Kako ste z njim dogovorjeni?

Jaz sem najemnik stanovanja. Misliš lastnik?
Hja, dobila sem odgovor, da nisem jaz lastnik stanovanja in da prosijo za strpnost. V najemni pogodbi nimamo nič določeno, zakon pa pravi:
94. člen
(obveznosti najemnika stanovanja)

Najemnik stanovanja mora:
– uporabljati najeto stanovanje v skladu z najemno pogodbo;
– odgovarjati za škodo, nastalo pri nepravilni oziroma malomarni rabi stanovanja;
dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno;
…..

Nočem kogarkoli zafrkavati, ampak želim samo ohranit svojo zasebnost.

Tisto 2x letno je na podlagi predhodne najave in za pregled stanovanja, ne pa za oglede kupcev ali novih najemnikov. Lastnik nima pravice voditi interesentov tja, vi imate stanovanje v posesti in bi eventuelno lahko vložili tudi tožbo na motenje posesti:)

Zdaj pa odločitev je vaša. Ali ne dovolite in se najbrž odslej grdo gledate, ali pa se zmenite in mu greste na roko ter mu rečete, da naj bo recimo naslednja najemnina nižja, kar seveda opredelite v aneksu k pogodbi.

Ti si le najemnik in ne podnajemnik, saj ti stanovanje oddaja lastnik in ne najemnik:) Ne glede na to, da je on lastnik, pa to nikakor ne pomeni, da ima neomejeno pravico prostega sprehajanja po stanovanju, kot si nekateri radi domišljajo.

Kako Vam lahko pade na pamet, da prepovedujete vstop v nepremičnino oz. Vas “moti” nekaj oz poskušate uveljavljati pravico nad nečim, kar de facto ni vaša last?

Vi pa ste smešna.

Lastnina ni enako kot posest. In to je dejstvo.

Lahko pa si sami malo pogledate na spletu, kako te stvari stojijo.

Oprostite, ampak takšno besedno preigravanje je v bistvu goljufija in izraba pravnega sistema.

Še dobro, da je lastnik sklenil z njo najemno pogodbo za določen čas. Glede na oglede predvidevam, da je družina v zadnjih stadijih najema.

Ne, izigravanje pravnega sistema je to, da si nekdo misli, da če je lastnik, se lahko prosto sprehaja po “svojem” stanovanju, ki ga je dal v najem. V tujini takšnih neumnosti, ki se dogajajo pri nas, ne poznajo, je najemni trg nedvomno bolje urejen. In ni variante, da si lastnik namisli, da bi kaj takšnega naredil.

Ne gre za nobeno besedno preigravanje, temveč za osnovne pravne institute! Kar poglejte malo. In glede na to, da namerava vaš oče v spodnji temi oddajati stanovanje in da imate očitno takšne ideje že sami, potem resno premislite, če se boste tega šli. Ker stvar v najemu je v posesti drugega in imate vi le lastninsko pravico na njej. Mimogrede, če ne veste, najemna pravica ob prodaji ne preneha. Pa se mi ne da sedaj tukaj, če vas zanima, je na spletu ogromno informacij, ki vam bodo razširile obzorje.

Kako bi se pa vi počutili, da bi imeli stanovanje v najemu in bi vam lastnik, naj bo to fizična oseba ali pa kar en delavec občine ali stanovanjskega sklada malo hodil po stanovanji in firbcal?! Najbrž ste kdaj bili v družbenem stanovanju, ali ste imeli takšne obiske? In kako bi se počutili, če bi prišli?!

Danes pa se lastniki obnašajo, kot da so najemniki drugorazredni ljudje in da so oni najmanj bogovi, ker pač imajo neko stanovanje (žal velikokrat dobljeno prav po jazbinšku), ki ga oddajajo in želijo s tem na veliko služiti.

Oprostite, vse kar ste opisala zgoraj sem dala skozi. Ironično, ne?

Sem bila najemnica tako tržnega kot neprofitnega stanovanja. Če jaz vem, da nisem lastnica stanovanja in če mi lastnik reče, da bi rad prišel malo naokoli – morda je zadosti tudi takrat ko pobere najemnino nimam kaj ugovarjat, če vem, da stvar ni moja.

To pa je bistvo vzgoje in morale. Se Vam ni zdi?

Govorili ste o podnajemniškem stanovanju, torej sem predvideval, da ste vzeli stanovanje v najem pri najemniku.

Glede samega vprašanja pa lahko razumem tako vašo kot njegovo potrebo ter sem mnenja, da bi bilo to zadevo potrebno rešiti sporazumno na način, ki bi bil čimanj moteč za vas, njemu pa ne popolnoma preprečil možnosti ogledov. Mogoče bi se dogovorili za en dan v tednu ali mesecu, ko bi lahko bili ogledi?

Če pride lastnik 1x mesečno pobrati najemnino, je to nekaj dokaj normalnega in popolnoma drugačnega kot to, da pride lastnik z nepoznanimi ljudmi na ogled stanovanja. Dobro veste, da takšen ogled, če nekdo stanovanje kupuje, ni le 5minuten obhod prostorov, temveč zelo poglobljen pogled, pregled, vprašanja ipd. To lahko traja tudi uro in seveda je to velik poseg v človekovo zasebnost, intimo.

Očitno najemnici zgoraj pač do tega ni, pravi, da ima celo svoje pohištvo tam. In ima do tega vso pravico. Kako bi kdo drug to speljal, je njegov problem, avtorica je podala svoj pogled in postavila vprašanje, in pravno relevantno je to, da pač ne sme. Kako se bodo zmenili, ali bodo prišli skupaj ali ne, je pa njihova stvar.

Zato nikakor ni primerno pisati, da gre za manipulacijo s pravom, in da se ta pogodba ne bo podaljšala in ostale stvari. Morala in vzgoja sta tudi tam, da človek ve, četudi je lastnik in je dal stvar v najem, uporabo, je nima več v posesti in se nima nobene pravice obnašati kot nekdo več.

Marsikdaj so bile na tem forumu že borbe med najemodajalci in najemniki, in žal opažam to, da se najemodajalci, lastniki obnašajo, kot da so edino oni nekaj vredni, ker so pač lastniki nečesa, in da najemniki nimajo nobenih pravic. Ne govorim o izjemnih primerih, ko se krši pogodba, govorim o osnovi, kako človek najemno razmerje razume. V tujini je najema bistveno več kot pri nas in ni variante, da bi se ljudje tako obnašali. No, pravzaprav tam tudi ne vsak patak oddaja stanovanje, ker ga je pač dobil po nikakvi vrednosti. Pa nikakor ni mnenje, da nekdo, ki je v najemu, ni še nič ustvaril in da je nesposoben, kot je klasični zapis na tem forumu. Pa to je že popolnoma izven debate.

In ko v drugi temi bereš, da skodelica_kave namerava oddajati stanovanje, te prime nekam.

Lastniki, kaj vam ni jasno? Lastnina ne pomeni le pobiranje denarja! Nima lastnik kaj voziti ljudi na oglede, če se najemnik s tem ne strinja. In nima kaj hodit preverjat stanovanja, ko se njemu to zazdi.

Le kako bi to izpeljali? Je pač ne bo v stanovanju na dan ogleda, naj gre v šoping. Tiste pol ure, če ne še manj, kolikor pač traja ogled, človeka pač ne bo zmanjkalo. Nihče ne bo vedel za koga gre.

To ste si izmislila.

Gospa, oprostite ne vem o kakšni superiornosti lastnikov govorite. Govorim o eni čisto preprosti stvari. Če nekaj ni tvoje, pač ni tvoje. Ne? In zakaj pri mili volji ne bi lastnika spustila v stanovanje, če bi rad nepremičnino prodal, ona pa ima sklenjeno pogodbo za določen čas 1 leta? Se je mogoča najemnica vprašala o kakšni finančni situaciji je morda lastnik stanovanja? Pa lepo prosim, tukaj gre za stvar, ki je rešljiva v 30 minutah. A veste ne morete večno špilati vlogo žrtve, morate zato tudi nekaj storiti. Pa začnite zaupati, niso vsi lastniki stanovanj esesovski paraziti nadzora.

Pozabili ste, da najemnica odgovarja za stanje stanovanja v času njenega najema. Torej bo odgovorna tudi za škodo,ki jo bodo povzročili tisti,ki bodo prišli na ogled. V tujini najemnik plača vso škodo ,ki se je zgodila v času trajanja pogodbe neglede ali jo je povzročil sam ali pa prijatelji ,ki so bili na obisku. Predmeti v stanovanju so fotografirani, najemnik pa se mora podpisati na vsako stran fotografij. Škoda ali izginuli kipec,slika….se odšteje od varščine. Videla sem tako knjigo,bila je debela kakih 3cm. Na vsaki strani pa podpis najemnikov.

Recimo,da pride na ogled bodoča kupka v petkah, naredi vdolbinice v parketu-škoda se bo odštela od varščine. Recimo, da pridejo na ogled 2 os.+ lastnik ti pa si sama- sploh ne boš imela pregleda nad dogajanjem v stanovanju. Lastnik ne more vedeti ali je pripeljal poštene ljudi.

Lastnik naj se drži pogodbe, ki jo je narekoval sam, najemnica pa jo je morala sprejeti in se je mora držati.

Le kako bi to izpeljali? Je pač ne bo v stanovanju na dan ogleda, naj gre v šoping. Tiste pol ure, če ne še manj, kolikor pač traja ogled, človeka pač ne bo zmanjkalo. Nihče ne bo vedel za koga gre.

[[/quote]

Večje bedarije pa še nisem slišala. V času ogleda naj grem jaz ven iz stanovanja? Iz tistega, v katerem bivam? Za katerega plačujem najemnino? In v katerem imam vse svoje osebne stvari?
Se lahko zmeniva, da pridem jaz k vam v stanovanje malo pogledat, vi pa za ta čas odidite v šoping. Bo šlo?

Vsem ostalim se lepo zahvaljujem za odgovor.

Ne želim biti žleht, ampak se pač ne strinjam s tem, da hodijo drugi ljudje po stanovanju. Lastnik se čudi mojemu odzivu na situacijo tako da sem mu predstavila tudi opcijo, da se lahko izselimo v roku 30 dni, če želi stanovanje čimprej prodati (pogodba pa je do konca aprila).

DA.

Gospa to se vidi, da se z vami sploh ne da pogovarjat in ste žleht. Če bi vi morda razumela lastnikovo situacijo in bila pripravljena razumeti, se tako ne bi obnašali. Tako pa se vidi, da ste užaljena za nekaj kar je rešljivo v pičlih 30 minutah.

Kot sem predvidevala in predvidevala sem prav, pogodbo imate do aprila. Zdaj me pa samo zanima ali ste vedela, da želi najemnik stanovanje slej ko prej prodati? Ali ste se morda, ko ste najeli stanovanje, javili prav na oglas, ki tako prodaja kot ponuja najem?

Samo bolan človek razmišlja, da se v času 30 minut lahko zgodi škoda v stanovanju? Kaj bo v priči lastnika razbijal in ruval ven pohištvo? Vi ste smešni. To je vse izrabljanje prava – da ti že razmišljaš kako bi se v času ogleda, ki naj bi trajal 3 minute, uveljavjal škodo iz vraščine. Haha, pa to je smešno. Žal mi je, da imajo ljudje opravka s tako preračunljivimi osebami.

Škoda v stanovanju se lahko naredi v manj kot sekundi.

Ostalo je brezvezno pregovarjanje, kar je bilo povedano že včeraj. Ona je najemnica, ona ima pogodbo z lastnikom, ona je predstavila svoje mnenje in povprašala za nasvet. Ostalo nas nima kaj zanimati, razen pravnega vidika, ki je bil razložen že zgoraj.

Kaj kdo drug dela v svojem stanovanju, je njihov problem. Kaj pa najemnica ali jaz, pa najin.

skodelica_kave, upam, res upam, da ne boš nikoli oddajala stanovanja, ker ti ni jasno, kakšne dolžnosti in pravice imata lastnik in najemnik.

Najemnik stanovanje PLAČA za čas najema. Lastnik ga lahko “uporablja” samo pod določenimi pogoji, kar pomeni nujna, neodložljiva dela za preprečitev škode (npr. počena cev – poplava) in preverjanje uporabe stanovanja 2krat letno. In to je to. Vse drugo je stvar dobre volje najemnika.

Če bi bila na mestu najemnice, tudi ne bi tega dovolila. Sploh veš, kako potekajo ogledi za NAKUP stanovanja? 3 minute? Ja, pa kaj še. Minimalno pol ure. Misliš, da se proda prvemu, ki pride? Teh ogledov je lahko precej.

Če bi bil lastnik normalen, bi PROSIL, če bi bila najemnica tako prijazna in v zameno kaj PONUDIL. Recimo nižjo najemnino za tisti mesec. To pa ne, kajne? Po tvoji logiki je lastnik bog i batina, ki lahko počne, karkoli se mu sprdne.

30 minut ali 3 minute?

Kakšno varščino prejmeš kot najemnik?

Najemnik plača lastniku stanovanja ob podpisu pogodbe najemnino (dogovor) + varščino (znesek,ki ga najemnik dobi vrnjenega, ko se pogodba konča in ni nikakršne škode v stanovanju).

Če je škoda nastala, dobi najemnik vrnjeno po koncu najema samo DEL varščine (varščina-škoda).
Zdi se mi, da je to pravično do lastnika in do najemnika.

Pogodbo morata spoštovati obe strani.

Sem narobe napisal – kakšno varščino plačaš kot najemodajalec?

V tem primeru je večina opreme last avtorice. Kaj se zgodi, če ji “ogledniki” kaj poškodujejo? Je že prav, da ne dovoli ogledov.

Nobene, ti kot lastnik stanovanja dobiš poleg najemnine še varščino v e, ki pa jo po koncu pogodbe vrneš, če ti najemnik ni povzročil škode. Varščina je znesek v e-zagotovilo, da kot lastnik stanovanja lahko popraviš škodo- recimo razbito okno.

Primer iz prve roke: sinko študent je najel stan.v tujini. Preden se je vselil je plačal lastniku prvo najemnino recimo 3ooe in varščino 600e . Ko je bilo štud.leta konec pride lastnik in preveriti stanje stanovanja .Recimo,da je razbil okno-cena popravila 200e. Lastnik mu ne vrne cele varščine ampak samo 400e.

Namen pogodbe je zagotoviti pošten odnos med lastnikom stanovanja in najemnikom kar je edino pravilno.

Kaj je varščina in zakaj se jo plača, je splošno znano. Morali smo samo razložiti skodelici_kave, ki ji ni jasno, zakaj najemnica ne dovoli ogledov in zakaj je to prav. Poleg tega, da tega ni dolžna narediti, bi ji lahko ogledniki še poškodovali njeno opremo. In nima iz kje kriti te škode.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close