Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Ogledi, ko najemnik še živi v stanovanju

Ogledi, ko najemnik še živi v stanovanju

To je slovenija – mislim, da te nihče ne razume najbolj:)

Hoče povedati, da najemnik ne dobi nobene varščine. Če se torej po njegovem stanovanju sprehaja nek tujec in mu poškoduje njegovo, najemnikovo opremo, nima nobene garancije, da se bo to popravilo.

V tej temi je namreč govora o tem, da bi lastnik (ki najbrž je dobil varščino) vodil ljudi na oglede po najetem stanovanju, v katerem ima ona opremo. In če se kaj zgodi na NJENI opremi med ogledom, kaj mislite, bo potem?!

Spoštovani

Tu se vidi, da se sploh ne znamo pogovarjati Po moji ocni , bi moral lastnik najemnici nekaj ponuditi ( nižja najemnina), najemnica glede nato da od sedaj niso imeli nikarkšnih problemov, pa nebi smela zapenjati.

Zaradi takih reči se potem piše in piše zakonodaja, kot države pa smo vedno bolj in bolj nekonkurenčni.

Bila sem tako najemnica, kot lasnica, ki je oddajala.

Se mi zdi, da bi rabili tudi pravilnik kdaj in kako se hodi na malo potrebo, da o veliki sploh ne govorim.

S pozdravi

Zgleda, da smo dobro predebatirali. Jaz tujcev v stanovanje ne bi spustila neglede kakšen je namen njihovega obiska.

Včasih je bolje da se komu zameriš kot pa da te kasneje udari po tvoji denarnici.

Na žalost – *takle mamo*.

To je bil tudi moj predlog. Sumim pa, da jo je lastnik poklical in kar predvideval, da bo dovolila oglede. Ker je stanovanje itak njegovo. Tako žal razmišlja veliko veliko najemodajalcev.

To je bil tudi moj predlog. Sumim pa, da jo je lastnik poklical in kar predvideval, da bo dovolila oglede. Ker je stanovanje itak njegovo. Tako žal razmišlja veliko veliko najemodajalcev.[/quote]

Pravilno sumite 🙂 Lastniki so me poklicali in vprašali, kdaj bi imeli čas, da bi pripeljali nekoga na ogled stanovanja. Ko sem povedala, da se ne strinjam s tem, da vozijo ljudi na ogled, dokler živimo mi v stanovanju, pa so bili šokirani nad mojim “skoraj ostudnim” odnosom, ter da verjamejo, da vemo, da nismo lastniki stanovanja in da ne prinašamo odločitev kar se tiče raznih ogledov bodočih kupcev.
Seveda sem jim poslala tudi člen zakona, ki govori o dolžnostih najemnika in sedaj so razočarani nad mojim nespoštljivem in neprimernem odnosu do njih.
No, kakorkoli, zadeva se je rešila tako, da smo jim ponudili, da predčasno izpraznemo stanovanje, ker nam ni v interesu, da se kregamo. Prav tako pa nam ni v interesu, da popustimo in da spuščamo tujce v stanovanje.

Hvala še enkrat vsem za odgovore.

Če se odločite predčasno zapustiti stanovanje, le sklenite sporazum, v katerem določite, da pogodbeni stranki najemno razmerje po najemni pogodbi z dne XX sporazumno prekinjata z dnem YY. Da je vse lepo na pisno in tako, kot mora biti.

Me veseli, da si se postavila zase in svoje pravice, ker takšen odnos pač ne prinaša nič dobrega. Točno v takšnih primerih se vidi superiornost lastnikov, o kateri govorim, torej jaz sem lastnik, imam to stanovanje, zato sem najbolj pomemben, ti si pa drugorazredni državljan, ker si najemnik v mojem stanovanju…

Če je najemodajalec pameten, bo vedel, da potem ne bo dobil najemnine… Novih najemnikov pa tudi ne tako kmalu, tako da….

Temu se reče kulturen odnos ?!?

Ne vem, kaj hočeš povedati. Meni se ne zdi kulturen odnos to, da se lastnik želi kar prosto sprehajati po najetem stanovanju, kar tudi pravno ne gre skozi.

Ostalo je pa moje mnenje, ob katerem večina zgoraj omenjenih najemodajalcev skoči v luft. Kar pa ne pomeni, da so vsi najemodajalci takšni, žal se jih pa najde kar nekaj, tudi na tem forumu.

Se približno razumemo ali ne?

Mlada družinica-odločili ste se racionalno. Pogodbo pa le dopolnite in oboji tudi podpišite-nikoli se ne ve.

Popolnoma se strinjam tudi z osnovnimi pojmi.

Seveda se ne sme kar tako tacati po nepremičnini, ki si jo dal v najem. Saj zato pa najemnik plačuje najemnino – kot odškodnino za nemoteno uporabo tujega stanovanja. Te logike raje niti ne prevedem na poslovne prostore, kjer znajo biti shranjene stvari, vredne tudi milijon evrov.

Ogledi so zoprna stvar. Ko sem prodajala svoje stanovanje, v katerem smo še živeli, sem komaj čakala, da bo tega konec. Kaj šele, če ne bi prodajala zase in svojega, torej da bi delala uslugo nekomu drugemu. Prijateljica je kupovala stanovanje, v katerem so še živeli stanovalci, in ji je bilo prav tako zoprno … Sploh ko je šla na ogled drugič in z metrom … veš, kako je odmikat tuja oblačila, da dosežeš v kot in take. Bilo ji je skrajno zoprno, ampak ni šlo drugače.

Zgleda, da bo treba napisati še natančnejše zakone in še podrobneje opisati pravice najemnikov, ker vidim, da imajo nekateri sprevržene predstave o pravicah lastnikov in bi od najemnikov najraje pobirali denar, ne da bi ti sploh prestopili prag stanovanja. Komur je lastnina tako sveta, naj jo ima izključno zase.

Tukaj je dobro razvidno kako nekateri najemodajalci nimajo razčiščenih osnovnih pojmov. Zakon, ki ureja to področje je popolnoma jasen.

Ogledi se lahko vršijo šele ko je stanovanje prazno (beri ni v njem najemnikov), ki imajo pravico zavrniti, da jim tujci hodijo po stanovanju za katerega plačujejo najemnino in imajo za čas najema nad njim posestno pravico.

Povedano drugače… za čas najema se lastnik odpove posesti nad svojo nepremičnino. To je dejstvo. Vsaka druga razlaga “po domače” je zgrešena. Če pa nimate razčiščenih osnovnih pojmov, potem pa rajši ne oddajajte nepremičnine… Tudi, če pelješ čez rdečo luč in te ustavi policija, ti popolnoma nič ne pomaga, če rečeš da ne poznaš zakona in da si si ti barve na semaforju predstavljal po svoje…

pozdravljeni. Da še jaz pokomentiram zadevo.. res je da je najemnik zaščiten z strani zakona,kljub temu da je le najemnik brez lastniških pravic ima skoraj da več pravic kot lastnik! Seveda odvisno od pogodbe,a če je pogodba napisano po zakonu, lahko lastnik pride na ogled-da preveri če je vse ok,.. le z predhodno najavo,pripeljati tujce v stanovanje brez dogovora oz.strinjanja najemnikov je kaznivo in lahko najemnik vloži tožbo za motenje posesti. Da lahko,čeprav ni lastnik ampak je prebivalec tega “območja” za katerega je v času najema odgovoren.. in še to,da zapustiš stanovanje katerega imaš v najemu da lahko lastnik mirno vozi oglednike,malo morgen.. to nima veze z žlehtnobo ampak z posegom v zasebnost,intimo najemnika.. te stvari so po zakonu jasne! Razen če je v pogodbi extra napisano,oz.lastnik pred podpisom najemnika seznani z določenimi stvarmi in doda to kot pogoj najema..in to je to.. moj nasvet:
-najemniki,predno podpišete pogodbo se seznanite z vsemi podrobnostmi in svoje želje,zahteve iz glave prestavite na list papirja-pogodbo:) in nebo presenečenj..
-lastniki,enako vam,če mislite stanovanje kasneje prodati o tem seznanite najemnika in v tem smislu sestavite pogodbo..
upam da nisem koga razjezila;) lp

Predlagam da vsaj nekoliko popravimo to porazno kulturo nekaterih najemodajalcev, da vlačijo bodoče najemnike ali kupce še preden se stanovanje izprazni.

Pišem v vlogi najemnika večjega stanovanja in najemodajalca manjšega stanovanja.
Bil sem na ogledu pri prestrašeni ženski z malim otročkom, ki mi je zaupala kako se je bala čudaškega moškega, ki je bil pred mano na ogledu. Od takrat naprej sem nekajkrat po telefonu opozoril, da naj nehajo s to praksi in velikokrat so najemodajalci odstranili oglas dokler ni bilo stanovanje prazno.

Torej če iščete stanovanje za najem in vam rečejo, da trenutno ni vsiljivo, ker so trenutni najemniki še notri, da pa je možen ogled. Potem vprašajte, če so trenutni najemniki pošteno plačali za ta mesec. Če so pošteno plačali potem prosim naredite veliko uslugo tem najemnikom in s tem tudi sebi tako, da podučite najemodajalca, da je to grobo kršenje najemnikovih pravic in da naj preneha s to cigansko prakso, ki je vse preveč razširjena pri nas.

Z skupnimi močmi bomo počasi uspeli izboljšati odnos nekaterih najemodajalcev do najemnikov.

Zadeva je preprosto rešljiva: najemniku, ki ne bi dovolil oglede stanovanja v odpovednem roku pogodbe ne oddaš stanovanja v najem in je rešeno. Naj si vsak kupi stanovanje in v svojem stanovanju uveljavlja pravice.

Kar zadeva tujino: poleg drugih dorečenih zadev je tudi to, da najemnik ob podpisu najemne pogodbe plača naslednje: 3 bruto najemnine (torej najemnina + stroški) kavcije najemodajalcu – to je varščina, 1 do 2 bruto najemnine provizije agenciji (ker se pri njih 99% stanovanj oddaja preko agencij, ter še stroške odvetnika oziroma notarja za sestavo pogodbe (kar nanese vsaj še eno najemnino). In v tujini se najemniki ne povzdigujejo v nebo in ne zahtevajo manjše najemnine, minimalne varščine, manjše provizije agenciji ipd. Pridno plačajo kar je treba in seveda imajo več pravic – zasluženo. V Sloveniji bi najemniki najraje zbili najemnino, ne bi dali nobene varščine ali provizije agenciji, imeli pa bi več pravic kot kdorkoli drug na tem svetu. E pa ne bo šlo….

In kako to narediš?

In kako to narediš?[/quote]

tko da ga odj***** v štartu – torej mu ne daš stanovanje v najem 🙂

oddaš stanovanje samo normalnim ljudem ki se strinjajo za oglede v odpovednem roku – kar podpišejo v najemni pogodbi. In ti je prihranjena žolč vseh ki bi uveljavljali svoje pravice na lastnini drugih.

Tudi če podpišejo to ne velja.

In kako to narediš?[/quote]

tko da ga odj***** v štartu – torej mu ne daš stanovanje v najem :)[/quote]

In kaj če ti ne pove?

In kaj, ko ti najemnik ne plača najemnine že nekaj mesecev zapored? Naj ga tožim? Zadeve se na sodišču vlečejo leta… In kaj, ko ti najemnik ne dovoli vstopa na kontrolni ogled kljub zakonu, pogodbi in napovedi ogleda? Oziroma se stalno izmika? Pravni svetovalci, ki tako lepo branite pravice najemnikov, pljuvate po najemodajalcih…, kaj mi predlagate? Kakšno mnenje? Nasvet?

Dejansko nima pravice vodit kupcev po stanovanju za katerega ti placujes najem.

Poglej na HGTV ko se hise prodajajo in so najemniki noter, kupec nima vstopa dokler se najemnik ne odseli. Lahko pa kupi brez ogleda. Ok amerika ampak common sense je le common sense!

Jaz sem kupla stanovanje ko so se najemniki odselili in takrat bila na ogledu.

zZlovenci si lahko vse privoscijo. V bistvu testira ce bi lahko sploh prodal in ti dal odpoved…….nekam poslji to barabo!
Reci NE in ne bodi copata.

Vsak mora postaviti meje ker ce si jihne vsi hodijo po tebi!

Poznam ene ki so jim lastniki rekli da gre stanovanje v prodajo in so si nasli drugo potem ga pa lastnik ni mogu prodat in jih je prosil da ostanejo. Oni so pa nasli boljse in cenejse….pa so sli itak.
Zdaj so cene najema visoke pridejo pa casi ko cene padejo in folk ne stoji v vrstah za najem.
Najemnik ni tepih po katerem hodis ampak nekdo ki placa UPORABO vasih stanovanj!
Kaj pa ce pride na ogled nekdo ki vlamlja v stanovanja samo da vidi kaj imate vrednega notri?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close