Ogrevanje hiše – IR?
Paneli so za dogrevanje, niso pa priporočljivi kot edini vir ogrevanja in tudi niso namenjeni temu. Če boste obdržali električne radiatorje in obenem imeli prižgane panele bo strošek elektrike zelo visok. Če imate gozd nabavite kotel in reskirajte za zalogovnik in radiatorje. Če nimate gozda pa peč na pelete in zalogovnik, že strošek s peleti bo dosti nižji od elektrike.
Evo, midva imava IR panele, hiša iz 1965, zunanji zidovi 45cm. Vse sva renovirala, tako da je en velik prostor (kuhinja, jedilnica, dnevna), spalnica, kopalnica, pisarna, pralnica, predprostor, ki pa je bil dozidan in ima klasične zidove+sedaj na novo izolacijo. Skupaj 100m2.
Primarno ogrevava s kaminom, vmesna obdobja pa IR paneli. Meni/nama so super, v spalnici, kopalnici, pisarna, pralnica, ki so prostori z vrati, je namontiran po 1 panel z različno jakostjo – vsakega posebej preko naprave reagiramo s temperaturo (ročno). Predprostor in večji prostor so skupaj 4 paneli (z večjo jakostjo) in zadoščajo za vmesni čas brez težave. Tudi pri minus zunaj segrejejo na +25. Tega imamo povezanega preko wifi-ja in dostopava preko telefona, da lahko npr. ker sva veliko odsotna, oddaljeno povečava temperaturo (ko se vračava domov po par dnevih), da je toplo, ko prispeva domov.
Kakor rečeno, nama je super, v kopalnici npr. imava skoz narejeno na 23 st., v pisarni ko se vsedeva za mizo, povečava temp., ko zapustiva pisarno, zmanjšava … Delujejo pa paneli tako, da segrevajo tudi prostor (v kopalnici, ko je temp. višja, so stene, oprema vedno topli). Res pa je, da če sediš točno pod panelom, je kot da sediš pod močno lučjo :), prodajalci pa naredijo shemo kje bi naj bili paneli bili, glede na ostalo opremo seveda.
Lp.d.
Se strinjam.
Toplotno hvalijo samo tisti, ki jo imajo pa jih je sram priznati kako so jih nategnili…..
[/quote]
jest jo imam, pa placujemo manj kot prej na olje. ce je slo prej 2k za olje je sedaj elektrike za cca 700e. sej so poloznice tud prek 200e, sam ko sestejes je pac manj.
radiatorji, 21 stopinj dnevni prostor, spalnice in ostalo so radiatorji priprti…
bajta brez fasade, nova okna, podstreha izolirana.
Se strinjam.
Toplotno hvalijo samo tisti, ki jo imajo pa jih je sram priznati kako so jih nategnili…..
[/quote]
S čim s strinjate? Ste nepismeni?
S TČ bo strošek precej nižjo kot bi bil ob navadnem ogrevanju na elektriko in je strošek primerljiv s ogrevanjem na drva, da o ekološkem vidiku sploh ne govorimo.
jest jo imam, pa placujemo manj kot prej na olje. ce je slo prej 2k za olje je sedaj elektrike za cca 700e. sej so poloznice tud prek 200e, sam ko sestejes je pac manj.
radiatorji, 21 stopinj dnevni prostor, spalnice in ostalo so radiatorji priprti…
[/quote]
…… pa še okna imaš celo zimo odprta ker je drugače prevroče….
Saj bi ti verjel, samo poznam preveč primerov, ko mi jokajo da jih zebe, radiatorji pa na maksimalno 60 stopinj!
[/quote]
Torej dnevna segreta na 21st in stane kurjava 700€, drago zelo drago pa še mraz, 21 st je mraz in nihče me ne prepriča da je več kot dovolj, jst imam dnevno, kopalnico in wc 24st, jedilnica, kuhinja 22st, letno pokurim 1200lit olja pa je prižgana 24/7 čez celo leto zaradi tople vode, ravno prejšni teden sem točil 1180 lit, lani sem točil konec aprila, trenutno še vedno zvečer poženem pumpo za kakšno uro.
Torej dnevna segreta na 21st in stane kurjava 700€, drago zelo drago pa še mraz, 21 st je mraz in nihče me ne prepriča da je več kot dovolj, jst imam dnevno, kopalnico in wc 24st, jedilnica, kuhinja 22st, letno pokurim 1200lit olja pa je prižgana 24/7 čez celo leto zaradi tople vode, ravno prejšni teden sem točil 1180 lit, lani sem točil konec aprila, trenutno še vedno zvečer poženem pumpo za kakšno uro.
[/quote]
hja, to je stvar posameznika… enim je pac zakon da so pozimi v kratkih rokavih v bajti, drugim je pac jasno da je poletja konec in kaksna trenirka zgoraj pripada.
za 1200e imas dobro izolirano bajto. to je cist ql poraba. ceprav bi s toplotno verjetno porabil se manj!
hja, to je stvar posameznika… enim je pac zakon da so pozimi v kratkih rokavih v bajti, drugim je pac jasno da je poletja konec in kaksna trenirka zgoraj pripada.
za 1200e imas dobro izolirano bajto. to je cist ql poraba. ceprav bi s toplotno verjetno porabil se manj!
[/quote]
Ja ja, za 1200 evrov imaš dobro izolirano bajto. Ampak to velja samo za tiste, ki se potem tudi za dvesto evrov ogrevate čez celo leto, drugi še polskega sekreta s tem denarjem ne morejo pošteno izolirat. To po mojem pišete, taki , kii nič nimate in se vam ne sanja koliko kaka stvar stane ali pa najbolj zarukani in se počutite pomembne, če kvasite nekaj v tri dni?
Ja ja, za 1200 evrov imaš dobro izolirano bajto. Ampak to velja samo za tiste, ki se potem tudi za dvesto evrov ogrevate čez celo leto, drugi še polskega sekreta s tem denarjem ne morejo pošteno izolirat. To po mojem pišete, taki , kii nič nimate in se vam ne sanja koliko kaka stvar stane ali pa najbolj zarukani in se počutite pomembne, če kvasite nekaj v tri dni?
[/quote]
Odstrani se teslo zabito!
Stvar je takšna: pri TČ je zelo priporočljivo, da je bajta dobro izolirana in da so (če ni talnga gretja) radiatorji predimenzionirani. Zato da je lahko temperatura na dvižnem vodu čim nižja.
Strošek elektrike je pa nekje enak strošku drv. Če seveda nima lastnik gozda in jih je treba kupiti.
Prednost TČ proti drvom je v tem, da ni treba drva skupaj spravljati in metati v peč, slabost pa v tem, da je začetna investicija visoka.
Obratovalni stroški pa, kot sem že rekel: kolikor za drva, toliko za elektriko. Definitivno so pa nižji od olja, plina ali daljinskega ogrevanja.