Ogrevanje hiše – IR?
Zakaj bi sploh hišo zgradil, kupiš spalno vrečo in 20 dek in te sigurno ne bo zeblo?
[/quote]
O prenovi teče beseda tukaj. Če imaš npr 30 let staro hišo, ki zagotovo že ima vsaj 10 cm izolacije, dvoslojna okna in centralno na kurilca.
Ko preračunaš, se ti investicija ne povrne v 50 letih. Raje porabiš ta denar za kaj pametnejšega.
Takole, hiša let. 2005 nepodkletena tloris cca 100m2 + mansarda, funkcionalnih prostorov 140m2, klasična gradnja, fasada izolacija 10cm, znotraj ni ometana temveč knauf plošče lepljene na zidove, ogrevanje delno talno + povsod v prostorih radiatorji 12 kosov, peč Buderus z 200lit bojlerjem tople vode, cisterna za olje 2500lit ( za vsak slučaj ) centralna je prižgana celo leto 24/7 ob koncu kurilne preklopim na poletje zato, da ogreva samo vodo v bojlerju, poraba v 14 letih povprečno 1100-1300lit na leto, odvisno od zime, letos 1250lit včeraj sem točil in preklopil na poletje, talna ni nikoli prižgana zgolj vsake dva meseca poženem pumpo za talno 2-3 minute zato, da ne bi zarustala, v zimskem času je stalno prižganih 7 radiatorjev, dnevni prostori +wc 24st, kopalnica 26st, okna velika termopan v dnevni panoramska vrata 350+220cm, osebno sem mnenja, da je poraba kar normalna v bistvu pravijo nizka saj je treba všteti tudi toplo vodo katere je stalno 200lit segrete na 50st.
Pred nekaj leti, ko so se pojavile tako opevane in varčne peči na pelete sem malo razmišljal o zamenjavi ali pa nadgradnji obstoječe peči, pokličem strokovnjaka, ki se ukvarja s tako montažo, človek pogleda sistem vpraša koliko porabim na leto, ko sem povedal mi je odsvetoval kakršnokoli zamenjavo, kot prvi razlog zakaj ne je, da sedanja poraba ni velika in kot drugo, stroški spremembe za kurjenje na pelete bi bili enaki 10-12letnemu kurjenju na olje in tisto najbolj zanimivo na kar me je opozoril in prav je imel, cena pelet je bila takrat 2,5-3€ za 15kg vrečo in po njegovo se bo sigurno višala saj je povpraševanje po peletih v porastu in prav je imel, danes so kvalitetni po 4€ 15kg vreča.
IR panele ne poznam ampak kot vidim jih je kar veliko nezadovoljnih poglavitni razlog pa, visoki stroški ogrevanja in majhna učinkovitost teh panelov.
Za povprečno izolirano bajto velikosti 100m2 z nekaj toplotnih izgub bo poraba s paneli cca 120kw dnevno. Govorim o polnem delovanju 24/h s paneli 5.5kw moči dnevno. To pomeni po izračunu (povprečno) okrog 20 stopinj po prostoru in 3,7mw mesečno, kar nanese okrog 350€ če upoštevam dvotarifni tok. Podatkov drugih nimam, z istimi podatki večja bajta ima večje izgube in večja moč bo potrebna. Če se splača ali ne presodite sami, po izračunih za vašo kvadraturo se skoraj izenačimo s kurilcem.
O prenovi teče beseda tukaj. Če imaš npr 30 let staro hišo, ki zagotovo že ima vsaj 10 cm izolacije, dvoslojna okna in centralno na kurilca.
Ko preračunaš, se ti investicija ne povrne v 50 letih. Raje porabiš ta denar za kaj pametnejšega.
[/quote]
O kakšni prenovi govoriš pri novogradnji? Poglej si še enkrat o čem je tema. Tipična nepismenost, ko vsaka budala lahko komentira.
120kw dnevno je 10x višja dnevna poraba od povprečne porabe gospodinjstva v Sloveniji poleg tega je 20 stopinj premalo ogret prostor, če pa primerjam to porabo z zapisom
O kakšni prenovi govoriš pri novogradnji? Poglej si še enkrat o čem je tema. Tipična nepismenost, ko vsaka budala lahko komentira.
[/quote]
Ne tako *prijazno* komentirat, drugače ni ravno dosti zgrešil, avtor teme ima res novogradnjo samo brez dimnika in centralnega ogrevanja, čeprav je to novogradnja bo, če se odloči za klasično gretje prišlo kar do prenove cele NOVE hiše, montaža centralne po hiši v kateri ni niti dimnika je kar velik zalogaj.
Nisem brala cele teme. Možno, da je že bilo omenjeno. V spalnico si nameravam namestiti ta panel. Zanima me predvsem to, ali je to ogrevanje hrupno oziroma ali proizvaja kakšne neprijetne zvoke? Sicer imam v hladnejših obdobjih trenutno radiator prižgan samo takrat, ko ne spim. Ampak radiator bom dala ven. Hvala za odgovor.
Ne tako *prijazno* komentirat, drugače ni ravno dosti zgrešil, avtor teme ima res novogradnjo samo brez dimnika in centralnega ogrevanja, čeprav je to novogradnja bo, če se odloči za klasično gretje prišlo kar do prenove cele NOVE hiše, montaža centralne po hiši v kateri ni niti dimnika je kar velik zalogaj.
[/quote]
“prijazno” komentiranje je bil odgovor na “prijazen” komentar.
In to PRENOVO NOVE hiše bo vsekakor moral narediti ne glede na način ogrevanja, kajne?
Tiste 4 sobe na vrhu verjetno nimajo zidanih, so predelne stene in podrite da dobite večje prostore. Spodaj pa tudi vse nepotrebne stene stran in montirat takoj dimnik. Nato pa toplozračni ventilatorski kamin na polena s čimveč razvodi. Če nimate gozda, kubik drv je po 50€-60€ z dostavo. To je garantirano najcenejša opcija in še strah te ne bo če zmanjka elektrike, tudi če zmanjka vsaj spodaj bo vedno toplo. Vse drugo bo dražje če ne letos, pa drugo leto. Kakšne črpalke, radiatorji, paneli neki…mogoče panel da te lih v rit ne zebe ko serješ in se tuširaš, to je pa tudi vse. Mi tako ogrevamo 130m2 in je vroče, 22-24 stopinj čez celo zimo. Poraba 9-10m3 drv na sezono.
imaš še opcijo, da montirate klimo, ki greje do -25, mi jo imamo sicer za prehodna obdobja in dogrevanje in hlajenje poleti. verjetno bi vi potrebovali 3 ali 4 enote, tu nimaš nobenih cevi in razbijanja. na zunanji steni kjer je možno pa potegnite dimnik in dajte v vsako etažo kamin na drva ali pa pelete. TČ pride v upoštev samo, če imaš talno gretje, vse ostalo je BV. Za vas pa talno ne pride v upoštev, razen, če bi razturili celo hišo. že za radiatorje bi morali nekaj razbijat.
na katerem koncu Sloveniji pa ste kupili to hišo? Mogoče Primorska? Da so delali brez centralne?