Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ogrevanje na plin

Ogrevanje na plin

Spomladi smo se preselili v hišo v velikosti 140 m2, ogrevamo kakšnih 100 m2. Ogrevamo se na plin (hiša ima plinovod). Ogrevamo na 20 do 21 stopinj. Koliko lahko pričakujemo, da bodo stroški ogrevanja? Včeraj, ko se je peč vklopila, sem gledala števec, ki se je tako hitro obračal, da me je kar malo strah, kolikšen bo račun.

Morda kdo ve, kako se da varčevati pri tovrstnem načinu ogrevanja?

Verjetno je kje kakšen števec, ki meri porabo. Mi se ogrevamo s UNP, ki je dražji od zemeljskega plina. Za oktober bo položnica cca. 100€.

Ne bi te rada strašila, toda imam prijateljico, ki je dejala, da bodo šli iz plina nazaj na olje. Olje je drago, toda njih plin pride dražje in še ne ogreva kot bi moral, ker je baje tudi v plinu velika razlika, kvaliteti…

Mi smo za nekoliko več m2 lani v najbolj hladnih mesecih plačevali okrog 60 jurjev mesečno.
Je pa res, da so starši v penziji, zato peč laufa od jutra do večera, ponoči ne.
Najbolj se da prišparat, če ste dopoldan vsi po službah/šolah in se takrat peč izklopi.

Kaj je sploh UNP? Se ne spoznam dovolj. Vem le, da imamo zemeljski plin in plinovod (nimamo cisterne).

V najbolj hudih mesecih, ko je pod 0 stopinj okrog 60 bivših tisočakov na mesec, vendar grejemo cel dan – so starši doma, je pa priključeno na mestni plinovod.

Kolilko pa je cena za m3 plina iz mestnega plinovoda?

Se računa samo porabljena količina plina ali so tudi kakšni drugi fiksni stroški, naprimer števnina, uporaba omrežja, vzdrževanje pomežja, obratovanje, stroški računanja….?

za 200 kvadratov bivalne površine +4 radijatorji v kleti smo plačevali bivših 80.000 sit na mesec

Števnina je prib. 1,3 eur na mesec, cena m3 plina je 0,3783 eur, ekološka taksa je 0,0238 eur na porabljen m3 plina. To je vse brez ddv.

Pri nas doma starši lani šli z olja na plin in so prezadovoljni (oče pravi da je vsaj 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} cenejše kot olje). Je pa po moje izkoristek precej odvisen od vrste peči.

Ko smo doma zamenjali peč za novo, je bil račun kar precej nižji, zato je res odvisno tudi od vrte peči.

Naša letna poraba za plin (ogrevanje + topla voda + kuhanje) je mislim da 2200 m3, vendar smo srednja vrstna hiša (zato porabimo manj) brez izolacije (zato porabimo več). Ogrevamo na 22 – 23 stopinj, ponoči ne izklapljamo, ker dela na termostat. Cekolotna letna poraba je bila predlani okoli 90 EUR x 12 mesecev, zdaj pa je manj, ker smo lani tudi manj porabili zaradi mile zime. Vse kupaj nas stane torej letno okoli 1100 EUR, ogrevamo približno 100 m2 v dveh etažah in še dva prostora v kleti.

Utekočinjen naftni plin, skratka plin v cisterni.

New Report

Close