Ogrevanje na plin
Mene pa zanima, koliko vas ogreva stanovanje s plinom. In kako skrbite za brezhibnost delovanja naprav. Ima kdo mogoče montiran tudi detektor ogljikovega monioksida? Se je kdo že zastrupil. Prejle sem na TV slišala podatek, da zaradi plina v Sloveniji umre 10 ljudi na leto. To se mi zdi kar veliko.
Lep pozdrav,
Nika
Pred in po zacetku kurilne sezone – redni servis. Nasa pec ima avtomatsko stikalo, da se ugasne v primeru, da kjerkoli zacne izhajati plin, para ali voda. Vse troje na vsakem servisu preizkusi serviser in pec res ugasne.
2x letno moramo opraviti tudi emisijo dimnih plinov peci – pride obvestilo od Dimnikarskega ne_vem_koga.
V kurilnici pa imamo montiran tudi merilec ogljikovih monoksida – na stropu zraven pozarnega.
Neja-
Hja, meni je pa kar malo žal, da kurimo na plin. Pokurimo namreč ogromno za moje pojme, okoli 40 tisoč na mesec (oktober-april) za 55m2 talnega ogrevanja v visokem pritličju in 28m2 mansarde. Dve sobici v mansardi (skupaj 20m2) ogrevamo pretežno z el. radiatorjema. Pa notri nimamo tropskih temperatur amapk redko preseženo 21°C.
Mislim, da smo se kar precej zafrknili s pečjo, ki smo jo izbrali in sicer Biassi, še bolj pa z monterjem, ki nam je vse skupaj ne-uredil. Peč je stara 2 leti, od takrat smo dali že nekje 100 jurjev za popravila – seveda en teden po preteku garancije se je pokvaril nek del nečesa. Da ne govorim o topli vodi, bojler je 80 litrski, pretočni, in po tuširanju ene osebe je treba iti peč ugasniti in spet prižgati na stikalu, da se lahko čez 10 minut tušira druga oseba s toplo vodo.
Skratka, bolje, da mi tip ne pride pred oči!!!!!!
Sama ravno zaradi takšnih stvari nočem imet opravka z plinom. Ga ne uporabljamo za ogrevanje in ne za kuhanje. Nazadnje smo ga uporabljali 20 let nazaj, ko je pri sosedih počilo zaradi plina (žensko je iz kuhinje odneslo skozi steno na drugo stran ceste) in isti dan je mama vrgla ven plinski štedilnik. Od takrat dalje plina ni več v naši hiši in ga tudi ne bo.
LP
Imam etažno kurjavo na zemeljski plin v bloku. Za 27 kvadratov pozimi plačam kakih 15 tisoč, poleti, ko se ne kuri, pa par jurjev. Sem pa v visokem pritličju in to se precej pozna, ker so tla mrzla. PEč oz. bojler je Junkers in se mi v 9 letih še ni pokvarila. Poklicati pa je treba serviserja, da jo prečisti, mi je rekel, da je na dve leti dovolj.
Tudi jaz premišljujem, da bi nabavila detektor ogljikovega monoksida.
Drugače pa plačujem za ogrevanje 50m2 stanovanja čez zimo kakšnih 15.000 SIT/mesec, poleti pa par jurjev. No, res je, da grem velikokrat čez vikend kam na lepše in takrat centralno izklopim. Pa kuham praktično nič.
Me pa skrbi predvsem varnost, čeprav v našem bloku težav še ni bilo.
LP, Nika