Okvara turbine pri avtomobilu
Meni se je na avtu pokvaril sistem ABS. Tudi moj avto je bil kupljen pri avtohisi, star 15 mesecev. Ko sem ga kupila, sem pri njih naredila tudi servis. Po dveh mesecih (cca. 3000 km), se mi je pokvaril ABS. Odslepali so mi ga na srevis in stroske so ocenili na cca. 450.000 sit. Ker me je prijatelj opozoril na t.i. “kulanco”, sem seveda kljub potekli garanciji zahtevala, da mi napako odpravijo v okviru garancije, saj je imel avto le 40.000 km in se taka napaka ne bi smela zgoditi. Seveda je bilo kar nekaj prerekanja, ko pa sem se obrnila se za Zvezo potrosnikov, kjer so me sezanaili, da tudi pri nakupu rabljenih vozil pri uradnih prodajalcih velja garancija oz. da v roku enega leta ob okvari lahko zahtevam vrnitev kupnine ali zamenjavo za drugo vozili, so na servisu napako brezplacno odpravili. Torej, odvisno je od proizvajalca – vsak ima svojo politiko v zvezi z garancijami, v vecini primerov pa se zmenijo, da krijejo del stroskov oni, del pa kupec. Vso sreco!
Ne vem kdo prodaja avto star 1 leto, razen če ima 200000 ali več kilometrov. Kot sem se pogovarjal z enim prodajalcev rabljenih vozil pri nas, avtohiše in razne firme na veliko uvažajo avte iz tujine, ki so na videz odlično ohranjeni le kilometri so znatno zvrteni nazaj. Poznam človeka, ki je kupil eno leto starega BMW-ja iz nemčije s cca. 60000K, pa mu je zakuhal in so mu na servisu ugotovili, da jih ima 260000k. ??????
draga muca, dragi butl!
hvala za vajini sporočili. avto je bil res kupljen rabljen pri Realu, dali so nam garancijo 3 mesecev. naredili so tudi servis in potrdili, da je prevoženih toliko km in nam je to potrdilo skupaj z garancijo takrat ob nakupu tudi zadoščalo. pa avto tudi v resnici ni bil “zmahan” (mnenje kolega avtomehanika), kot večina vozil te vrste, ki so jih na veliko prodajali.
sedaj se pa moram pozanimati še glede kulance.
muca, mi lahko poveš, si imela opraviti tudi ti z Renaultom?
lp!
ps/smo pa tudi mi že izvedeli za par primerov, ko so kupili rabljen renault s ca. 75.000 km pa še ni bilo olje menjano!
Ne, ni bil Renault. Avto pa je bil res star 1 leto in z realnimi kilometri. Je imel pa prijatelj Laguno, ki se ji je klima pokvarila 2 meseca po garanciji, pa so se zmenili, da je on placal 30% popravila, servis pa 70%.
Butl, ce imas sreco, lahko dobis malo rabljen avto po super ceni… seveda ce gre za zaplembo pri lizingu. Tako je bilo pri meni, le da je imel samo en kljuc. Placala sem 17000 sit za dodatni kljuc, in avto je bil moj za samo 60% cene novega vozila.
Maya, res ti priporocam, da se obrnes na Zvezo potrosnikov. Ce si narocena na Delo ali Slov. Novice, ti bodo zastonj pomagali. Vcasih pa zaleze ze, da jim na servisu samo zagrozis s Zvezo potrosnikov, pa so se takoj pripravljeni pogajat. Je pa z Renaulti res kup tezav, jih poznam par, ki so po dolgotrajnem pregovarjanju, popravljanju… preprosto zamenjali znamko.
Glede avtov iz tujine je mogoce kdaj res, da imajo vrtene stevce, vendar moj prijatelj, ki dela pri uradnem zastopniku neke znamke in uvaza rabljena vozila iz Italije in Belgije pravi, da njihovi avti tega nimajo, ker se te zadeve tam hudo kaznujejo, poleg tega pa cez mejo kolicina kilometrov ni nobeno merilo za kakovost avta, saj je tam cisto normalno, da se ljudje vozijo vsak dan dalec v sluzbo in je cca. 20-30.000 km na leto cisto normalna cifra.
Maya, srecno!
Jaz sem se skoraj nasankal, ker sem hotel kupiti rabljenega megana (iz renaultove mreže rabljenih vozil), ki je zgledal kot nov. Avto je bil brez praskic in nekaramboliran, kar smo preverili z merilcem laka. Jaz bi ga kupil, ker so mi dali garancijo 3 mesece. Pa sem na srečo poklical ženinega strica, ki je klepar in je poklical prodajalca. Po tem mi je prodajalec povedal kaj vse je bilo narobe z avtom in sva ga še odpeljala na kanal, kjer mi je priznal da je zamolčal da ima fuč turbino, ki bi sicer zdržala še nekaj mesecev, potem pa bi imel par 100K čukov stroškov za zamenjavo. Kasneje sem izvedel, da je avto bil uvožen od rent a car podjetja iz Italije.
Ampak avto je izgledal kot nov.
Vsi generalni uvozniki vedo, da je najboljša reklama zadovolena stranka, no upam, da pri renaultu zaradi monopola ni drugače in jim ena stranka ne pomeni veliko.
V skrajni sili priporočam telefonski klic, oz. e-mail na generalnega uvoznika, ter jim razloži kakšne serviserje imajo. Znalo bi pomagat.
Veliko sreče.
Renaulti slovijo po tem, da se turbine rade kvarijo in pri teh km se to ne bi smelo zgoditi. Na avto.netu je bil podoben primer, tudi renault (poskusi pobrskati po starih temah). Lastnik se je pri preprodajalcu dogovoril za nižjo ceno popravila, tako da je plačal le delo (če se prav spomnim). Vsekakor se poskusi kaj dogvoriti, ker se to ob normalni uporabi res še ne bi smelo zgoditi.
Ob normalni uporabi, ja! Koliko jih pa je, ki ne vedo da je normalna uporaba turbo motorjev taka, da se mora motor segret, potem pa lahko voziš pod višjimi obrati oz.divjaš in da ko se pripelješ moraš počakati nekaj časa, ne pa takoj ugasniti motorja. Tako malo ljudi je ki to vedo, da bi bil neverjetno presenečen ob rezultatu.
popravilo urejeno, vsem hvala za nasvete :))
vsekakor vsakemu priporočam, da pri kakršnikoli okvari v 1 letu po nakupu (po Zakonu o varstvu potrošnikov to velja za vse tehnično zahtevnejše izdelke, ne samo nove, pa velja tudi če ne dobiš garancijskega lista! ) le-to uveljavijo takoj direktno pri prodajalcu.
vsaka stvar je na koncu za nekaj dobra, sem se pač pustila malce podučiti o pravicah potrošnikov 🙂
lep pozdrav! maya