Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek olivno olje

olivno olje

Pred časom sem kupila olivno olje s primorske. Olje je bilo odlično, sedaj sem ponovno kupila, celo več litrov, ker mi je olje super. Prosila sem, naj bo olje isto kot prvič.
Pa je razlika, prvo olje je bilo v plastenki, super okusa, po eni žlički je zelo zapeklo zadaj. To olje sedaj sem dobila v temnejših steklenicah. Okusa skoraj nima, po poskusni žlički, olje zelo na rahlo zapeče, skoraj nič.
Kaj meniš? Je olje zanič ali le drugačno?
Vprašala bi te tudi kako naj ga hranim, ker ga imam precej? V kuhinjski omari najbrž ne?

Hvala za odgovor.

Mogoče manjka podatek kdaj je bilo to prejšnjič.

Olje je glede na mesece vsekakor različno pikantno saj izgublja na kvaliteti. Sedaj mora biti še vsako olje vrhunsko ne glede na sorto oljk. Je očitna razlika ali gre za olje istrske belice ali kakšne italijanske sorte ampak ne toliko, da bi bilo olje že nepikantno in brez vonja. Olje je zanič, ko postane žarko. Takrat začne peči v ustih in tako olje je potrebno zavreči.
Očitno je pa s tem olje vseeno nekaj narobe. Ali so vam prodali lansko olje ali gre za neko napako v sami pridelavi. Ker jaz nekako sprejemam, da lahko tudi pride do kakšne napake vam svetujem, da pokličete oljkarja in mu to poveste. Če je fer in pošten vam bo olje menjal ali pa vrnil denar. Sicer ne vem koliko ste to olje plačali ampak ekstra deviško oljčno olje ima visoko ceno in zato mora zadoščati vsem kriterijem. Če jim ne se ne sme prodajati kot tako in cena je takoj za 10€ nižja.

Če jaz danes odprem naš lanski sod (je prazen ampak recimo kakšno leto ni) olje še vedno diši po svežem, v ustih lepo zagreni in nizko v grlu zapeče. Da tega ne bi imelo letošnje olje si ne predstavljam.

Sicer pa doma olje hranite v temnih steklenicah, stran od direktne svetlobe in ne na preveč toplem. Kuhinjska omarica je navadno vredu. Če imate kakšen hladnejši prostor je pa to seveda še boljše.

Pred tremi meseci sem prvič kupila olje. Hvala za napisano.

Olje pred tremi meseci je bilo za primer še zelo pikantno. Toliko, da če si ga naredil samega majhen požirek se ti malo zaleti. Skratka pikantno. Danes je sigurno malo manj, vsekakor pa v grlu še vedno fajn zapeče ampak če si navajen se ti ne zaleti. Težko opisat:))) Absolutno pa mora lepo dišati, po sveže pokošeni travi, po zelenem. V ustih je pa olje samo grenko in ne sme biti pikantno.

Če želite mi lahko pišete na mail in vam pošljem vzorček za primerjavo kakšno mora biti ekstra deviško oljčno olje:)

Jaz imam pa olivno olje v hladilniku in je iz njega nastalo maslo. Je to kaj narobe? Če ga imam zunaj, postane kmalu žarko (po izkušnjah). V Dalmaciji mi je en Italijan, ki se tudi ukvarja z oljkarstvom, povedal, da pravo oljčno olje ne sme nič zapečt ampak mora biti blago. Zdaj pa res ne vem več, kaj je res?

Zato, da olje ohrani kvaliteto ga ne smeš hraniti v hladilniku. Nič ni narobe, da je ”zamrznilo” ne pa tega prakticirati, ker ga je škoda.
Oljčno olje v flaški na pultu zdrži kar dolgo tako, da zaradi tega ni postalo žarko. Razen, če je bilo že pri nakupu tik na meji žarkosti. Da si torej kupila že staro olje.
Ekstra deviško oljčno olje v grlu vedno zapeče. To kar zapeče so antioksidanti in druge zdravilne sestavine samega olja. Olje, ki ni popolnoma nič pikantno ne bo nikoli dobilo certifikata, da je ekstra deviško. Koliko je samo olje pikantno je pa odvisno od sorte.
Pogoj, da bo oljčno olje ekstra deviško je, da so oljke zdrave, pravi čas obiranja (v istri je to oktober/november odvisno od leta), da se obira ročno, da je takoj stisnjeno, da se pravilno hrani. Tako olje bo imelo lep vonj (po zelenem), v ustih bo zagrenilo in nizko v grlu zapeklo. Vsak oljkar preden prodaja svoje olje kot ekstra deviško mora le to dati na oceno. S kemijsko analizo preverijo kislost in s senzorično oceno vse ostale lastnosti oljčnega olja. Če nima zgoraj opisanih lastnosti gre preprosto za maščobo in nič drugega.

Kaj so vam natvezili zato, da so vam olje prodali pa raje ne bi komentirala. Se prehitro razjezim:))) Vsekakor pa to ne drži.

Jaz res vsem svetujem, da kdaj obiščejo kakšnega dobrega oljkarja in olje poiskusijo. Dovolite, da vas poučijo/poučimo kako lahko sami prepoznate kvalitetno olje. Jaz to vedno poudarjam, ker mislim, da je tako najbolj pošteno. To vas nič ne stane, pridobite pa veliko. Potem pa tudi, ko kupujete lažje presodite kaj vam ponujajo, po kakšni ceni itn.

To pišem seveda izključno za ekstra deviško oljčno olje za tiste, ki želijo visoko kvalitetno olje z vsemi njegovimi zdravilnimi učinkovinami. O okusu nerada debatiram.

Zakaj je v trgovinah potem dovoljeno prodajati Extra virgine olivno olje, ki stane okoli 4 € liter? Se lahko kar napiše nekaj, kar ni res? Ni to goljufija? Jaz ga sicer kupim, samo ni podobno tistemu, ki ga dobim pri oljkarju. Ga pa porabim veliko in mi žal ne znese, da dam 30 € in več za liter.

Mogoče je s tem mislil, da ne sme pečti v ustih (žarko olje), vsekakor pa mora zapečti vsaj malo v grlu (kvalitetno olje). Za dalmatinska olja je značilno, da so velikokrat žarka.

ZelO dobro vprašanje. Bi tudi mene zanimal odgovor kakšnega inšpektorja. Takih nepravilnosti je ogromno na celotnem prehrambenem področju.
Omejevanje kmeta v korist industrije. No saj mogoče odgovor inšpektorja niti ni potreben.

Verjamem ja, da je to za marsikoga predrago 🙁 Mogoče le pripomba na ceno. Liter odličnega olja, s certifikatom iz ekološke pridelave je 15€ cca. To je priporocena cena. Seveda gre le ta vvisave ampak ne na račun kvalitete.

evo mi ga ponujamo za 10 eur….100 pct naravno s Črnega Kala ..to je toliko oddaljeno od morja , da ni potrebno špricat za muho, ker ta bolj napada vlažne oljčnike bliže morju..iz belice..blago pikantno…ampak v vsakem primeru toplo priporočam da se ga poskusi pred nakupom…okusi so pač različni in recimo olja z osrednje Istre so bolj blaga…ampak kot rečeno “De gustibus…..”

New Report

Close