olivno olje za sončenje
Se strinjam z vsemi predhodnicami!!
Nikar ne delaj tega, mogoče boš res bolj rjava, samo zavedaj se, da se vsa nastala škoda na koži pokaže čez 10 let, jaz že vem… in ti toplo priporočam, da kupi raje kremo z višjim kot z nižjim faktorjem. Posebaj, če se gre za otroke. NE ŠPARAJTE NA KREMAH !!!!!! ni vredno.
Olivno olje je predvsem koristno za zaščito kože po sončenju,
zaščitnega faktorja pa nima, kot so že rekli predhodniki.
Nekaj malega ima zaščite šentjanževo olje (šentjanževe rože namočene v olivnem olju) a je ta faktor zanemraljiv.
Zeleni orehi namočeni v olivnem olju pa dajo rjavo barvo (obarvajo kožo, zaradi barvila, ki ga vsebujejo, NI PA TO ZAŠČITA KOŽE)
Zelene orehe dobiš na podeželju pri kakšnem kmetu, verjetno ti bo brez problema odstopil pest zelenih orehov, ki jih zrežeš (obvezno z rokavicami, da nimaš potem še dolgo časa rjavo rumenih dlani in prstov), nadevaš v steklen kozarec, zaliješ z olivnim oljem in za nekaj tednov postaviš na sonce.
Če že boš prišla do zelenih orehov, pa ti bolj priporočam, da narediš orehovec – orehov liker (http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLD_en___SI218&q=orehov+liker), kožo pa zaščiti z ustrezno kremo z visokim faktorjem, ali se namažeš s samoporjavitveno kremo, če že hočeš.
pa še nekaj povezav:
olivno olje in sonce:
http://www.klub-srecnih.si/novice/855.html
http://www.lepotainstil.net/phorum/read.php?6,1616,page=2
orehovo olje (posebno olje iz orehov):http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4185&offset=10
orehov liker: http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLD_en___SI218&q=orehov+liker
Že na morje pridem zelo rjava, ker imam zelo temno polt in ker smo doma na podeželju in večinoma zunaj, potem smo na morju tudi po cel mesec in sem res črna, kljub nenehnemu mazanju s kremami in izogibanju soncu v največji vročini, ker se zelo bojim kožnega raka (imamo veliko raka v družini in to je posledica).
Takrat kupim za zadnji teden na dopustu olivno olje od domačinov, ga malo zmešam v kremo z zaščitnim faktorjem 30 v tubo z razpršilom in se s tem mažem, pa še to le zato, ker je koža konec poletja, ker je tako rjava, tudi zelo suha in je to edino mazilo, ki ji res podari mehkobo in sijaj.
Se je pa enkrat ena kolegica že na začetku dopusta mazala 2 dni z olivnim oljem in pivom, preostale 12 dni pa je preživela v bajti z opeklinami z mehurji in sončarico. Skurilo jo je, dobesedno.
Se je pa tudi za vprašati koliko so kreme za sončenje škodljive. Večina krem vsebuje škodljive kemikalije, ki tudi možno, da povzročajo raka. To področje pa žal še ni toliko raziskano …
Vseeno nočem reči, da se nehajmo mazat, ampak naj morda vseeno malo premislimo in se raje kdaj zadržujmo v senci ali pokriti, kot pa da se cmarimo na soncu debelo namazani s kremo.
Olivno olje pa tudi ne priporočam za zaščito, kot so napisale že predhodnice.
Priznam, da sem se mazala z vsemi žavbami, samo da bi dobila čim lepšo in čim temnejšo polt. Nikoli nisem razmišljala o posledicah – do letos, ko sem 3 tedne čakala na izvide ali imam ali nimam raka. Lahko si mislite kaj vse mi je preplavljalo misli, tako da tega ne bom pisala. Sprememba je bila rakasta, a na srečo zelo zgodaj odkrita in izrezana. Zdravniki pravijo, da je zdaj vse OK. In jaz prav tako tudi upam. Prosim vzamite se v roke, pametno in odgovorno razmišljate, da ne bo prepozno. Jaz vem, da mene in nikogar iz moje družine sonce več ne vidi, brez debele zaščite.
Olivno olje za zaščito proti soncu nikakor, kot so vas že opozorili.
Ne samo da nima zaščitnega faktorja, olje na koži deluje kot leča in še bolj poveča moč žarkov in dobesedno speče kožo ( kot piško ko jo damo v pečico)
Tudi olje z raznimi dodatki ne bo pomagalo za sončenje.
Praženje na soncu je NEZDRAVO.
Vsa olja so primerna za po sončenju in jih namažemo zvečer. Izredno dobro je šentjanževo olje, še posebej če ste opečeni od sonca. Šentjanževo olje je dobro tudi če se spečete, na primer pri kuhanju ipd.
Svetujem zmernost pri izpostavljanju soncu in zaščitno kremo, če se ni možno soncu izogniti.
pozdravček
Simone Godina
Beauty Coach
AntiageDermoLab antiaging svetovalni centri
Ljubljana, Portorož
040 291 165
Facebook: Antiagedermolab
Jaz ti lahko priskrbim orehovo olje…S tem oljem se je super mazati in sončiti, a v mejah normale…
kontakt: [email protected]
Pozdravček,
glede domačih olj za sončenje bi dodala, da je bolje kot olja uporabljati masla kot so karitejevo, kakavovo, jojoba, ker so z kožo boljša kot sama olja, ki preveč spražijo kožo.
Maslom lahko dodamo tudi cinkov oksid (80:20) in je tako zaščita še boljša, ker sama masla imajo ZF4,
z dodatkom cinkovega oksida je zaščitni faktor tudi večji celo lahko dosežemo zaščito 30.
Olja so boljša za po sončenju, še posebej z dodatkom šentjanževke.
Mogoče še en podatek glede olj. Olja so hranljiva in imajo veliko antioksidantov, vendar nanašanje teh antioksidantov direktno na soncu je za kožo škodljivo, po sončenju pa antioksidanti pomagajo, da se koža spet nahrani in nevtralizirajo poškodbe sonca.
Pazite na zmernost sonce je dvorezen meč škodljivo in zdravilno.
Simone Godina – Moderator
Beauty Coach