OLJČNO OLJE
Od dokaj priznanega oljarja v slovenski Istri sem kupil extra deviško oljčno olje. Menda vrhunske kvalitete. Moti pa me, da ima olje precej grenak priokus. Ali je morda pokvarjeno? Kaj bi bilo lahko razlog grenkega priokusa? Ali je takšno olje lahko zdravju škodljivo?? Hvala za vse dobre razlage in nasvete.
Samo kot zanimivost.
Par dni nazaj sem govorila z nekim Italijanom. Pri njem je nekdo z Obale, ki ima svojo torklo, kupil oljke, in stisnil olje, ki ga letos prodaja naprej kot slovenskega. Lani mu je najprej toča potem pa suša zdesetkala proizvodnjo in ker svojega olja ni imel, je v Italiji kupil oljke, da ne bi izgubil strank.
Sicer tip pravi, da nič hudega, da je zelo kvalitetno ampak gre se za princip, kako ljudje delajo in farbajo kupce.
ma ne vem no kaj je taka fama okoli tega oljčenga olja, kot da je sveto al kaj.
dejstvo je, da italijani kot svoje olje prodajajo turškega, več kot polovico, torej naš oljarkar dela kot delajo sosedi. enako velja za vino, ki je pridelano vse povsod drugod, tudi v slo, ki pa ga italijani prodajajo kot svojega
kar se kvalitete tiče ne vem kakšni so parametri, a mene bi grenkoba motila.
z malo znanja pa vemo, da je vsako olje, ki je pravilno pridelano enako učinkovito kot oljčno olje, ima E vitamin in je brez holesterola, no, edino oljčno olje ga pa ima
ga pa ni boljšega na solato kot bučno olje, oljčno mi solato pravzaprav pokvari
dejstvo je, da italijani kot svoje olje prodajajo turškega, več kot polovico, torej naš oljarkar dela kot delajo sosedi. enako velja za vino, ki je pridelano vse povsod drugod, tudi v slo, ki pa ga italijani prodajajo kot svojega
z malo znanja pa vemo, da je vsako olje, ki je pravilno pridelano enako učinkovito kot oljčno olje, ima E vitamin in je brez holesterola, no, edino oljčno olje ga pa ima
ga pa ni boljšega na solato kot bučno olje, oljčno mi solato pravzaprav pokvari ;)[/quote]
Vsak Cigan svojega kljuseta hvali.
ga pa ni boljšega na solato kot bučno olje, oljčno mi solato pravzaprav pokvari ;)[/quote]
Vsak Cigan svojega kljuseta hvali.[/quote]
tudi nevednost ima svoje oboževalce.
Kot najbolj bistveno, grenkoba ni znak, da je olje pokvarjeno. Dejstvo je, da so olje grenke. Torej olje mora imeti grenek priokus zato, da vemo, da je res narejeno iz oljk Stopnja grenkobe je pa odvisna od sorte oljk, od starosti olja, od časa stiskanja in še česa. Novo olje, ki so ga zgodaj obrali je prve mesece skoraj, da neužitno glede okusa. Prepikantno in pregrenko. Z meseci izgublja antioksidante in vitamine in pridobiva na ”sladkosti”. Olje je po enem letu že zelo milega okusa in recimo primerljivo nekaterim oljem iz zelo južnih krajev. Po letu in pol dveh letih pa pridemo po kvaliteti in posledično po okusu že skoraj na trgovinska olja.
Zato, da doma prepoznaš pokvarjeno olje bodi pa pozoren na pikantnost. Kvalitetno olje zapeče zelo nizko v grlu z nekoliko zamika. Popiješ, počakaš in zakašljaš :))) Olje, ki te zapeče takoj v ustih je žarko in torej pokvarjeno. Take preprosto odneseš na deponijo.
Če sicer olje diši po zeleni travi, jabolkih ipd., je grenko v ustih in zapeče v grlu pa ti je premočno in ti zato ni všeč ga preprosto v temni steklenici z zamaškom postavi v omaro (ne na svetlobo) in ga začni uporabljati čez nekaj mesecev. Sicer bo izgubilo nekaj antioksidantov, vitaminov ampak bo še vedno kvalitetno ter bolj milega okusa. Olje narejeno iz oljk istrske belice ostane ekstra deviško vsaj 18 mesecev. Potem pa počasi res izgubi na kvaliteti in ostane le oljčno olje brez zdravilnih učinkovin. Italijanske sorte izgubijo po recimo ene letu ali celo manj.
Bejž no bejž.
Če kopiram samo sebe:
Izraz oljčno olje se pravzaprav ni uvedel ampak obstaja od vedno. Za razliko od izraza olivno olje, ki je bil uveden naknadno. Dokončno je večino zavedel Toporišič. In ker se je izraz prijel so ga obdržali kljub priznani zmoti.
Po SSKJ je oboje pravilno. Tako oljka kot oliva. Domačini in s tem oljkarji sami od vedno uporabljamo besedo oljka. Moja bižnona bi vam povedala, da prideluje ulje od uljk. Oljka je drevo in oljka je sadež. Tako kot na marelici rastejo marelice in na češnji češnje. Jablana in jabolko sta pa izjema. Še večja izjema je pa trta, na kateri raste grozdje, pridobivamo pa vino
Oliva je pravzaprav italijanski izraz, ki se je v Sloveniji prijel in vsesplošno uporabljal. Pobudnik je bil pa kot rečeno Toporišič. Povsod razen pri nas v Istri, ki smo na poitaljevanje zaradi zgodovine zelo občutljivi. In ker ištrijan je pravzaprav sinonim za trmo Smile smo vztrajali toliko časa, da so nam spet povrnili in dovolili uporabo tudi našega oljčnega olja tako kot je to zmeraj bilo.
In če pogledamo čez mejo v države kjer je oljka domorodno drevo opazimo, da noben jezik ne ločuje sadeža od drevesa.
Greniti mogoče za marsikoga res ne bi smelo samo potem ne bi bilo narejeno iz oljk. Iz grenkega sadeža težko dobimo sladek sok.
Je res in vem to, samo zanič mi je pa vseeno. Evo, jaz olivnega olja ne maram, priznam. Morda kapljica na prav posebno izbranih “primorskih” jedeh, sicer ne, mi vse uniči. Ok, tista trgovinska “revščina” tega učinka nima, samo kaj, ko je pa revščina po vsebini …[/quote]
Pa saj s tem ni nič narobe. V kuhinji je toliko okusov, kombinacij da res ni razloga, da bi moralo biti vsem vse všeč. Veš koliko ustvarjalnosti bi bilo s tem uničene?
Jaz obožujem grenko. Pa naj bo to star radič, artičoka ali oljka. Bolj kot je grenko boljše mi je. Oljčno olje uporabljam tudi zato, ker je zelo zdravo. Kot je pravzaprav zdrava mediteranska kuhinja v celoti. Ma ko mi zapaše krompirjeva solata z bučnim oljem pa tudi ne debatiram o zdravju in okusu
Z oljem verjetno ni nič narobe saj oljka ne ve, da je vmes meja in je v Dolini enake kvalitete kot v Dekanih recimo. Se pa strinjam, da to ni prav razen mogoče v primeru, da je to naredil v vednosti svojih strank. Potem ne vidim težave.
Sicer pa zame obstaja resnica, da to kar seješ potem tudi žanješ. Saj so našli tudi špansko olje že v Sloveniji. Ampak ta oljkar danes ne obstaja več. Je samo vprašanje časa kdaj pogorijo.
Nepošteni ljudje se najdejo čistvo v vsaki branži in oljkarstvo ni nobena izjema. Sama poznam res veliko oljkarjev in med temi je en sam, ki mešetari in en, ki ne zna delat in si olje sam pokvari. Tako, da na srečo za nas je to dandanes bolj redkost in je zato nefer pisati v množini. Velika večina oljčnega olja pri nas je najvišje kvalitete in mislim, da je osveščenost že tako visoka, da ne bi smel noben več nasesti slabemu olju. Kar mene bolj moti so nasadi v dolini, na severni strani, ob morju. Špricanje in zastrupljanje narave. To je pa kupcu težje prepoznati oziroma osveščenost glede tega ni še dovolj visoka. Ampak tudi to bo :)))
Hvala Šavrinki, da vas poučuje (in tudi mene zraven:), ker eni ste pa res neverjetni: nevedni in neizobraženi, povrh pa še primitivno pametujete, kajne ”nabuloza”?
Edino pripombo, ki jo imam, je pa, da ne zapeče v ”grlu”, ampak globoko v žrelu;)
Pa še ta vidik, da ne bo še kdo bluzil o italijanskem uvozu:
Mi imamo domače olivno olje in oljke brez izjeme nesemo mlet isti dan, kot smo ga pobrali, pobiramo jih na roke, da se oljke čim manj poškodujejo in zahtevamo (in plačamo), da zmelje samo našega, ker je ponavadi oljk dovolj. Shranjujemo ga pa tudi upoštevajoč vsa navodila, da čim bolj ohrani vse svoje zdravilne lastnosti.
Vam razlagat kaj nam pomenijo oljke in tradicija, je pa verjetno čisto brezveze, nimate dimenzije.