Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika olje pri pripravi zelene solate

olje pri pripravi zelene solate

S cim se lahko nadomesti olje pri pripravi zelene solate? ce hujsas, seveda*

Najboljše , da si narediš jogurtov preliv. Drugače pa lahko daš na solato tudi malo olja, to naj bo olivno ali sezamovo.

LP,Kaja

zelo pomebno je, da solato pravilno pripraviš od začetka do konca.To velja za vse,ne samo za tiste, ki hujšajo…..tega postopka priprave solate se poslužuje zelo malo ljudi,torej………
solato očistimo ovenelih,nagnitih in sicer neuporabnih listov……..
VEDNO operemo CELE liste,nikoli solate ne razrežemo in namakamo v vodi,ker v tej vodi ostanejo vsi v vodi topni vitamini in tudi sicer solata postane “vodena”…..
torej solatne liste cele operemo pod TEKOČO vodo,ne namakamo…..potem liste popivnamo,ali osušimo….to je zelo pomebno,saj če imamo mokro solato,se ta voda razmeša med kis in olje…….popolnoma suhe liste razrežemo,okisamo z zelo malo olja in malo več kisa,solimo…..ali pa zmešamo kis,olje,sol,tako da se sol stopi v mešanici in potem prelijemo in rahlo mešamo……..takšna solata je veliko bolj okusna,saj ni bila namočena v vodi,torej ni vodena “trava”…….sedaj šele bomo jedli pravo kristalno hrustavko……….dajte no, potrudite se malo,vsaka jed mora biti skrbno in z ljubeznijo pripravljena,ne kar tako BUM v vodo,pa naj se namaka…….
torej za vse, ki hujšate pa še posebej velja ta nasvet,saj za suho solato potrebujete izredno malo olja,ker se to olje lepo oprime suhe solate….in uporabljajte olivno olje…….

Zdravo,

malo pretiravaš s temi generalskimi nasveti, kaj naj bi bilo pravilno ali ne bo vsak presodil sam, sicer pa nikjer ne piše da je ZELO pomembno ali solato posušiš po pranju ali ne, osebno dam vedno na koncu še malo vode v njo, ker mi je samo taka solata všeč, drugače pa

če že hujšaš, je fino če začneš meriti z žličko količino olja, ki jo daš v solato, prej sem nalivala po občutku, zdaj (ko se zdravo hranim ali recimo temu hujšam) merim eno jušno žlico olivnega (domačega, ne kupljenega) olja, in počutim se krasno………

Nives,jaz nisem napisal nasveta za tiste,ki ga ne bodo uporabili,ampak za tiste,ki ga bodo……..jaz veliko dam na kvalitetno in skrbno pripravljeno jed.Pri zeleni kristalki npr.imam zelo rad okus kristalke in ne vode….bolj ko je skoncentriran okus solate boljše je (for me,of course)….če se hoče še kdo veseliti tega božanskega okusa solate (po mojem predlogu) prav,če ne-ne……nekateri v vino zlivajo vodo,radensko itd.Jaz tega ne delam,ker me zanima,kakšno vino je pripravil “mojster” ……

Jaz sem se ze pred nekaj casa navadila jest solato brez olja. Danes sem si naredila zeleno solato z jabolcnim kisom. Dodala sem se cesen, malo vegete in zelo malo soli. Vedno pa dam na solato navaden jogurt ( LCA).
Meni je to super! Kar se tice pa drugih pa ne vem…
Papa

Tudi jaz sem že pred leti opustila olje na solati. Dodam samo kis in mešanico začimb.

Meni pa je najboljša zelena solata zabeljena samo z limoninim sokom in z malo soli. Tudi meni pa je všeč, če dodam še malo vode in je tako solata bolj sočna; Jože se mi zdi ravno obratno, če je solata suha – je kot trava… no, vsak po svoje, kot mu paše

Jaz jem solato “normalno” okisano, naoljeno…Mislim, da moraš posvetiti pozornost drugim živilom pri hujšanju in upoštevaj pomembnost gibanja! Meni je uspelo.

Mi tudi nalijemo na solato bučno olje, malo razredčeno z belim in veliko domačega jabolčnega kisa in malo vode ter soli. Pa je dobro.
N sveže kumarice pa naredim pol jogurta in pol kisle smetane, česna in popra in malo soli. Je tudi dobro.
Mislim, da tile prelivi niso tako usodni za postavo, bolj se je treba izogibati torticam in belemu kruhu.
lep pozdrav s Koroške

Ciao Anita,

upam da si ta prava, a? (Sifra: sardelce, ha, ha, ha…….)

javi se kaj

No končno, seveda sem taprava, sem že mislila, da si na dopustu, ker te nisem zasledila. Jaz grem šele 9. avgusta, kaj pa ti?

Zdravo,

(imam občutek, da naju bodo kregali za temo, ki spet zahaja drugam)

Najbrž (do zadnjega ne bom vedla, zaradi službe) bom šla od 1. do 15. avgusta, veselim se pa prav nič (tihi družinski tedni in te stvari……………..)

Anita lepo se imej,

lp

Kako dolgočasen bo ta forum v tem času! Kako bodo zdržali brez nas. Mene ne bo od 28.7 do 19.8.

Solate pa sploh ne jem, zato nimam problemov ne s kisom, ne z oljem, ne z dressingi in ne s smetano. 🙂

Špela,a nobene solate ne ješ in zakaj ne,če smem vprašati……

Nives, kje pa delaš, da imaš probleme z dopustom? No, saj vem, da na to ne moreš odgovoriti, pa povej kaj delaš?
Špela, kako zdržiš brez solate?????
Lepo se imejta obe…..

1. Ne nobene solate ne jem. Imam prirojeno sovraštvo do kisa, sicer pa se mi zdijo vse oblike zelenih listov neokusne in neprivlačne.
2. Solate ne jem že od rojstva naprej. Navada? Mislim da ne – doma so jedli solato vsi (dedek, babica, oče) razen moje mame (ki sicer je okisane vložene stvari in surovo kislo zelje v solati,…). Jaz ne jem nič od tega. Tudi moji otroci ne. Jo sicer dajo v usto in z muko pogoltnej, če je treba, ker pa jaz na tem ne vztrajam, se to dogaja izjemoma v šoli ali vrtcu, pa še to le posamičen listek.
3. Jem vso kuhano zelenjavo. Sem in tja pogrickam tudi kakšno surovo (npr. korenček, papriko.,,,).
4. Brez solate zdržim z velikim veseljem, ker po njej ne čutim nobene potrebe – nasprotno – imam celo odpor do nje.
5 Pa še zdravje – to vas gotovo zanima. Zdravi smo vsi kot ribe – moja mama, jaz in otroci. Največ kar staknemo je kakšna angina, po en ali celo noben prehlad na leto. Hvala bogu tudi slabokrvni nismo. Je pa res, da pojemo z otroki veliko sadja.

Anita,

Dopust se mi “izmika” bolj na lastno željo (krivdo), če bi inzistirala, bi lahko dobila tudi 3 tedne, samo jaz nekaj mutim in prekladam sem in tja,……….

Osebno sem nezadovoljna in tečna, starši me sekirajo, in tečnarijo, in komaj čakajo da dobijo “pridno hči, ki bo pomagala, da se bosta ona dva “uboga” mal spočila”……… Tak dopust pa ni dopust, u tem je ves štos………..

Pa saj ni nujno, čeprav je pa finančno ugodno vem, da greš k staršem na morje. Morda bi si pa s tvojo pikico za dušo lahko privoščila kakšen teden kje drugje?!. Konec koncev naj bi se na dopustu človek spočil (tudi od staršev – vem da se grdo sliši, sam je pa tko):

denarci denarci kje se skrivate……………Če me bankomat vidi bo še mene požrl ne samo kartico……………

Nives, dobra tale o bankomatu, pri nas je isto, sploh ne vem kam gre denar, pač nikoli ga ni, Špeli gre očitno bolje kot nama.
Glede dopusta te pa čisto razumem, da te ne vleč dol v Novi grad, a bratov pa sestr pa nimaš??

Zdravo, imam starejšo sestro, dolga zgodba o njej (v kakšen drugi forum in v turobno zimsko vreme bi jo lahko pisala, zdaj se mi ne da, k bi vse pokvarila)

Recimo, da je vse v redu, rada bi vsaj da bi bilo………………

Nives – meni se zdi, da bo tud mene, če se tja postavim….

Anita, tale o denarju je bila pa lovska. Z mojim možem imava tolk kreditov, da bi bila še tista, ko je nekoč Milka Planinc izjavila, da je potrebno zategniti pasove, prav mila. Ampak veš kaj – se pa ne bom nič pritoževala, dokler lahko normalno živimo.

New Report

Close