Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek OLJEN PARKET-POMOČ

OLJEN PARKET-POMOČ

ALI KATERA MED VAMI IMA TAK PARKET? KAKŠEN JE ZA VZDRZEVANJE?

NE VEM ALI NAJ SE ODLOČIM ZA KLASIČEN ALI GOTOVI OLJEN PARKET. VSAKO VAŠE MNENJE MI BO V POMOČ PRI ODLOČITVI. HVALA VAM

Na pogled je oljen mehkejši, prijetnejši. Vzdrževanja pa je kar precej. Tudi občutljiv je, če se kaj polije. Mi se nismo odločili zanj.

Mi imamo na hodniku oljen parket, po vseh sobah pa lakiranega (z vodnim lakom) in se z mojim strinjava, da bi bilo super vse sobe zbrusiti in jih naoljiti. Ne samo, da je bolj zdravo (čisto naravna zadeva pač, lak pa hlapi še dolgo po tem, ko je namazan), s hojo se tudi sproti polira, pa še izgled je bolj naraven in nama bolj všečen.

Vzdržuje se preprosto z vlažno krpo.

Kakšen parket pa imaš za drugo opcijo? Že gotov parket ali takega, ki se ga mora še brusiti in lakirati? Parketarja že imaš?

oljen parket moraš vzdrževati, ga šamponirati, na vsake 14 dni do 1 meseca ( odvisno od uporabe), če ne boš vzdrževala, bo imel še manjšo dobo,

Če imaš majhne otroke, ne imeti oljenega. Pri moji sestri se vsako bruhanje otrok na tleh pozna.

hoj

tudi meni je bil najbolj všeč oljen parket. Potem pa sem naletela na hrastov whitewash mat lakiran parket. in sem se odločila zanj. Vzdrževanja skoraj ni, občutljiv ni izgleda pa kot oljen, ker se ne sveti.

Na otip je zelo naraven.

skratka priporočam.

Mi smo se ravno odločili za oljen hrastov parket- imamo pa parketarja, ki opremlja ljubljanske lokale in ima ogromno izkušenj in nam je on svetoval, glede na to, da imamo težave s pljučki, naj vzamemo oljenega, vendar hrast (smo hoteli jesen, pa ga je odsvetoval)… jah vzdrževanja je nekaj- vsako leto, ga je treba naoljit, ga pa lahko lokalno saniraš, če je potrebno, pa mi imamo v kuhinji in dnevni opečni tlakovec, parket pa samo v kabinetu in spalnih prostorih, tako da se nam glede polivanja ni treba veliko bati… seveda je malo bolj občutljiv kot lakiran s poliuretanskim lakom- vendar ta lak hlapi še naslednjih 20 let, in v Avstriji in Nemčiji so že smernice, da bodo v nekaj letih prepovedal uporabo le tega, enako je z lepili- mi bomo vzeli tudi eno Švedsko noviteto, ki je veliko manj strupena od navadnega dvokomponentnega lepila- je malo dražji, ampak hišo delamo za naslednjih cca 40 let, pa naj bo čim bolj zdrava…že tako je veliko drugega onesnaženja…ne morem ti pa dat še konkretnih izkušenj, sem pa tudi jaz slišala, da za tekočine oljen res ni prav fajn…

Ti poliuretanski laki so v tujini ŽE prepovedani, uporabljajo se samo še pri nas in na balkanu..

Tisto o šamponiranju voskanega parketa na 14 dni je navaden lari-fari, fino je edino, da oljen parket spoliraš 1x na leto in je to to. Bruhanje se pozna kvečjemu, če ni bilo takoj ščiščeno, prav tako ostale tekočine, pač pobrisati je treba takoj.

Če pa se boš odločila za lak, zahtevaj lak na vodni osnovi. Kot je predhodnica že povedala, je poliuretanski lak (visok sijaj lak) zdravju zelo škodljiv, saj strupi (formaldehid ipd. ki jih ta lak vsebuje) hlapijo še 20 let po nanosu in po malem uničujejo zdravje (nastanek astme, bronhitisi…)..

Vosek je zakon, ne samo, da je 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} naraven, s hojo se sproti polira, čisti se ga z navadno vlažno krpo, otrok, ki se plazi okoli ga lahko dobesedno liže, pa ne bo nobenih posledic… no, je za premislit pač koliko ti pomeni zdravje družine…

New Report

Close