omaka iz bučk
Jaz sem jo glih včeraj naredila, samo jaz delam to omako na precej preprost način.
Najprej prepražim čebulo, gor naribam 2 korenja in narežem na kolobarje 4 bučke. Prilijem še malo vode, pokrijem, da se malo pokuha, proti koncu dodam še 4stroke česna in solim. Potem s paličnim zmiksam in je to to.
Postrežem pa to recimo kot omako, drugače tudi zamrznem v majhnih posodicah in dodam v zelenjavno juho, rižoto…
Meni je taka omaka priloga k mesu, ali pa glavna jed.
Naredim pa tko, na žlici olivnega olja, popražim malo česna, dam bučke narezane na kockice, pa rahlo dinstam ene 5 minut, da se zmehčajo, dodam pelate (sveže ali pa iz konzerve, odvisno od sezone) pustim vse skupaj da malo vre, ene 10 minut, potem pa dam še malo peteršilja in pa še malo česna.
Postrežem zraven mesa, ali pa jem samo tole s solato, ker dostikrat naredim tole v večjih količinah, ker mi je zelo všeč.
Moja bučkina omaka je pa takšna:
– popražim malo čebule, dodam na kocke narezane bučke (ponavadi kar iz skrinje, pa malo odlijem potem vode)
– dodam mleto papriko, lovorov list, kuham
– na koncu dodam še par žlic kisle smetane, sol in muškatni orešček
Največkrat jo naredim poleg puranjih zrezkov in pireja, pa tudi zraven polpetov super paše.