omake, polivke
Moja najljubša omaka:
čebulo prepražiš na malo olivnega olja (malo jo posoli, da se prej razpusti), dodaš paradižnik (svež ali iz konzerve), česen, začimbe (sol, poper, bazilika, origano, peteršilj, koper, rožmarin – kar koli imaš rada in se skriva v omari). Vse skupaj kuhaš kakšnih 20 minut. Variante recepta: preden dodaš paradižnike na olju prepraži bučke, papriko, melancane ali kaj podobnega, kombinacij je ogromo, malo eksperimentiraj pa bo.
Čeprav si rekla brez rib, je zelo dobro če paradižnikovi omaki (brez ostale zelenjave) na koncu dodaš še tuno iz konzerve.
Dober tek!
Urša,
tudi sama jem najraje omake iz zelenjave, pa sem po nekajletnem kuhanju ugotovila, da je vse skupaj zelo enostavno. Najprej malo spražite čebulo (razlika v okusu omake je že v tem, če je čebula bolj na hitro spražena ali bolj počasi dušena)(za spremembo kdaj dodam tudi malo sladkorja), nato dodam poljubno zelenjavo (tisto kar pač imam), malo podušim, na koncu pa dodam začimbe (kar se mi trenutno zdi), včasih paradižnik, včasih kislo ali sladko smetano in konec! Za zanimivost pa še to: velikokrat enake omake pripravlja tudi mož, vendar je okus njegovih omak vedno drugačen od mojih, tako da se izmenjavava, pa se ne naveličava. Veliko uporabljava zmrznjene zelenjavne mešanice tovarne ETA, najljubša nama je “mehiška”.Veliko uspeha!
ŽIVIJO!
Moja najljubša omaka pa je tale,je zelo enostavna:
Čebulo prepražiš na olju(lahko tudi olivnem ali bučnem-jaz osebno imam najraje navadno olje),dodaš zmrznjen grah (ETA) in malo “potenjstaš” dodaš malo paradižnika iz tube,soliš in nato zaliješ z 4 dcl vode.Kuhaš 30 min proti koncu dodaš začimbe malo rdeče paprike,žlico vegete,po želji malo origana.Omako zgostiš tako,da v skodelico zamešaj žlico moke in malo vode tako,da ni grudic in nato počasi vlivaj v omako in pri tem ves čas mešaj.Zraven te omake božansko paše pire krompir in nič mesa.Lahko pa daš to omako tudi na testenine,ampak najboljše je s pire krompirjem.
Pa veliko užitkov pri kuhanju.
LP 🙂
Čebula je očitno osnova vsega. Prepražiš jo, da postane steklena, nato dodaš na rezine (debele ali tanke – kakor ti je bolj všeč) narezane šampinjone in pražiš dokler ne povre voda, ki so jo spustile gobe. Dodaš sol in začimbe po želji. Lahko dodaš tudi kislo smetano, če jo imaš rada. Omaka gre zelo dobro na makarone, krompirjeve svaljke (kuhane) in pommes-frittes.
Sicer pa še dobronamerno opozorilo: meso, ribe, sir niso ogljikovi hidrati, temveč proteini. Če si se samo zatipkala, potem to veš, če pa ne, potem je to bistveno v primeru, da v svoji prehrani ločuješ hidrate od beljakovin. (V tem primeru lahko tejle moji omaki dodaš smetano, saj ta sodi med maščobe – te pa lahko kombiniraš z beljakovinami in s hidrati.)
Dober tek!
Joj, joj, dobro si videla Mojca! Res sem se zatipkala, pa sploh nisem opazila. Seveda so meso, jajca, ribe proteini in NE ogljikovi hidrati (to so testenine, kruh, krompir, ne?).
Fino, da si popravila, da ne bi koga ta napaka zavedla.
Se opravičujem, včasih prsti delajo hitreje kot glava!
Hvala Mojca!
Urša,še jaz ti povem en svoj recept..
avokado olupiš (mora biti zelo mehak) in ga zmečkaj v pire…..v vročo margarino stisni pol limone in dodaj avokadov pire,malo popraži in zalij z rastlinsko smetano za kuhanje (ne sme biti sladka-za kuhanje),dobro premešaj,malo posoli in dodaj žličko gorčičnih semen…….malo pokuhaj….če je pregosta,dodaj malce vode….
s to omako jaz prelijem kuhane beluše,ali kuhano cvetačo…..zelo dobro…
to je omaka za vegetarijanci,ki ne jedo nič kar je živalskega izvora….
Jože, hvala!
Zelo zanimiv recept. Ampak, a mi lahko poveš, kakšen okus ima avokado (komu je podoben, ali je sladek, ali greni?). Saj mogoče zveni smešno, ampak avokada nisem še poizkusila.
Drugače nisem vegetarijanka, vendar se raje spogledujem z zelenjavo in sadjem, kot pa z mesom. Na splošno sem že vrsto let v fazi: če mi daš velik zrezek ali pa skledo solate, že vsi vejo, da se bi odločila za solato. Za enkrat sicer še nisem tako daleč, da bi se mesu, ribam (to sploh) popolnoma odrekla. Od mlečnih izdelkov pa tako in tako nimam rada drugega kot kak jogurt in nekaj vrst sira.