Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika omake za fondue

omake za fondue

Zdravo!

Ali imate kakšno idejo, kakšne omake pripraviti k fondueju. Navadno pripravimo gorčično, česnovo, majonezo, nacho sir k mesu od piščanca, purana..

hvala, Alenka

Mogoče kakšen guacamole, pri nas se obnese tudi paradižnikova s cimetom (malce eksotično, pa zelo dobro), sirovo..

ponavadi naredim 2-3 omake. ena je bolj “mocna”…ena skutina…tretja je pa …recimo bolj zeliscna… lp petra

Že nekaj časa me zanima ta zadeva s fondijem. A mi lahko katera razloži postopek – vse – ker nisem tega še nikoli delala oziroma jedla. Hvala za vse informacije.

lep dan !

Hej! Te informacije bodo bolj antireklama za fondu.

Bil je cas,ko smo ga vsi zeleli imeti.Jaz seveda tudi.Dobila sem krasnega;pladenj in stojalo iz kovanega zeleza,posoda, ena bakrena z lesenim rocajem,krasno svetleca se, s pokrovko z lesenim cepom in druga keramicna.Potem se dvorogeljne vilice(8) na dolgih rocajih; vse v stilu in pod posodo posodica za spirit in se zamenjava s svecko.
OK,krasno za pogledat!!
Zdaj pa bomo delali.

1.Lahko v bakreno posodo das olje in na poseben pladenj lepe
kocke dobro ulezane in posoljene-zacinjene pljucne pecenke.Druzba sedi pri mizi ob kozarcu vina,na vilice nabada koscke mesa,se pogovarja in daje meso v vroce olje,ki se je segrelo na spirit.Jakost tudi lahko uravnavas. Zraven imas se nekaj posodic z raznimi omakami in kosarico s kruhom.Druzba cvre in veselo namaka popecene koscke mesa v omake in nosi v usta.Ce je zraven se kaksna posodica s svezo zelenjavo,se boljse.
Gostiteljici ni treba prav nic delati ali vstajati od mize.Super!!
Samo meni se je zgodilo,da je bilo kljub osusenemu mesu vedno kaj pospricano,tudi stena!!

2.Lahko naredis sirov fondu.Jaz delam v keramicni posodi. Po receptu narezes ali naribas vec vrst sira,ki je lahko topljiv,dodas konjak ali kaj podobnega,recimo malo suhega belega vina(receptov je vec),zacinis z m.oresckom in poprom in najbolje,da na stedilniku ze malo to zmehcas do pocasnega vretja in preneses na mizo,da minimalna toplota vzdrzuje topljivost.Zdaj imas na pladnju kocke dan starega kruha.Te nabadas na vilice in v brbotajoco maso (ki jo moras tudi malo mesati) pomakas . Ko neses vilico iz posode k ustom,tudi kaj kapne na prt;se zlasti,ce so otroci ali kak ze malce okajen gospod.Najbolje plasticni seti,ki jih nimam rada.

3. Cokoladni fondu- prima za otroke!
Spet se ravnas po raznih receptih.V glavnem, nalomljene koscke cokolade in dodatke topis nad plamenom do tekoce cokoladne zmesi.
V to namakas(pri nas) kaksne dobre piskotke….
Zdaj si pa lahko predstavljas packaraj!!
Jaz vcasih topim cokolado za kreme tako.

4. Najveckrat je v uporabi pozimi,ko naredim brodet ali ribjo juho ali
bograc… Ze narejeno jed prenesem na mizo in spiritni plamen ali svecka to drzi toplo in gospodinja samo sedi in vsi si jemljejo dodatek,ki je vedno topel,sami.

Vcasih ga ne pogledam po vec mesecev in se na njem nabira prah.Stalno ga moram cistiti.
Takrat pa sem ga morala imeti,ker je bilo to coo;brez tega ni bilo dobrega druzenjal!! Fondu je zakon!

Take so moje izkusnje.Pa naj mi ne zamerijo tisti,ki imajo drugacne izkusnje in uzivajo! Lep pozdrav Babi

pri nas mami zmerom naredi brusnično omakco.. takoj jo zmanjka:)
torej.. brus.marmelada+kisla smetana, lahko tudi malo jogurta
meni je zelo vsec omakca iz araš. masla+kisle smetane(njamsi pase k piscancu)
pa hrenova je tudi v redu
če se se kaj spomnim pa napisem

Joj, ful dobra zadeva! Mi smo enkrat za novo leto, bilo nas je kar nekaj, vsi pod 20 lettak da nam ni bilo ravno neke ekstra večerje za delat, pa niti nam ni bilo nekaj ful tradicionalnega za jest, in smo si naredili sirovega, pa ful vina notri, ampak ravno toliko, da je bilo okusno, da ni bilo čutiti samega vina. In smo kar namakali tisti kruh not, ko zmešani, čist smo “not padli”, kar basali smo in basali… :))) Super zadeva.

Super je tudi, če koščke govedine kuhaš v vodi namesto cvreš v olju. Na koncu pride tako dobra juha, ki jo začiniš še s konjakom, da je joj. Pa še šprica ne naokoli kot pri olju.
Omake pa kakršne koli, le da so surove, niti pasterizirane, pa seveda surova zelenjava, ki paše zraven.
Pa dobro vino.
Juha pa na koncu, za glazuro.

Sosi

to omako veckrat naredim
15 crnih oliv
12 zelenih oliv
3 stroke cesna
2 zlici gorcice
1 zlico sesekljanega petrsilja
2-4 zlice olivnega olja
sok 1 limone
sol,poper

vse skupaj zmesamo in pustimo stati v hladilniku vsaj pol ure

gre k mesu na zaru…ali k fondiju

lp petra

Hvala z odgovore. Sem vsaj malo potešila radovednost. Ali so recepti že priloženi k fondiju? Morda se pa kdaj odločim in ga kupim.

Babi, pitulice so res zakon. Tudi mi smo jih že večkrat sprobali.

Lep dan

Hej,jaz sem ze veckrat pomislila,da bodo moji gostje navelicani pitulic,pa jih vedno vse zmazejo.Res pa je,da zelenjavne nadeve menjujem,da je vsakic malo drugacno.
Nekateri imajo radi rahko kremo iz gorgonzole in masla(spenjeno) in si se s tem namazejo.Meni je to prevec,pa naredim za druge.Na toplih pitulicah se potem malo topi. Je dobro,toda ze prevec kaloricno.
Pri mojem sem dobila zraven ob nakupu knjizico s slanimi in sladkimi.
Lp Babi

Ravnokar sem se vstala od odlicnega kosila…imeli smo fondue…njam:)

Jaz delam dve cisto enostavni omaki, ki so vsec vsem.

1. naribana trdo kuhana jajcka, kisla smetana, cesen, sol, poper (zmesas vse skupaj po okusu)

2. naribana trdo kuhana jajcka, majoneza, hren, sol, poper (enako kot pri prvi…zmesas po svojem lastnem okusu)

Babi…eno vprasanje: ni mi jasno kako vam sprica olje naokoli? Sem bila danes pozorna in sem ugotovila, da nikjer nic ne sprica. Mogoce imate tisti ‘spirit’ na preveliko jakost.?

Hej! Tisto sem napisala malo bolj potencirano ,ker smo res v zacetku bili tako zagnani,potem pa malo opuscanja.Je pa res,da vcasih koscki mesa
zaspricajo.Najveckrat je to pljucna pecenka.Verjetno malo nepazljivosti,mokra roka,dovolj,da je kapljica vode,pa ze spricne.Ko pomocis surovo meso v olje,je temperatura kar visoka in plamen tudi.Bom drugic malo znizala.Ozji del mize se dotika stene in packa je hitro tu.
Lep pozdrav Babi

Pri nas nes bo vec !! Bo tudi fondue- ravno razpravljamo o omaki. Tukaj je en predlog!?
13-stroke cesna /sesekljne/,1kozarcek kisle smetane,2 zlisi jogurta,2 zlici sesekljanega paradiznika,sol,poper,2 zlici drobnjaka, 1 zlico petrsilja
2 zlici lim.soka. Vse zmesamo in pustimo pocivati vsaj pol ure. Dober tek-nam tudi!;) goma/nas je ze 5-6/

Pardon- 1-3 stroke cesna! Ne 13

Pa še malček jabolčka je treba dati v olje, da ne šprica in olje se tako ne pregreva 😉

New Report

Close