Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Omega-3-Koliko na dan?

Omega-3-Koliko na dan?

Pozdravljena ga. Nina! Mene pa bi zanimalo sledeče: odločila sem se za uživanje prehranskega dopolnila omega-3 za preventivo srca in ožilja. Naletela sem na sledeči problem: ogledala sem si kar nekaj izdelkov različnih proizvajalcev. Močno me moti dejstvo, da obstajajo zelo različne utežne enote kapsul ter tudi priporočilo o dnevni količini zaužitih kapsul. Prihaja do razlik tudi do 100%! Zanima me, kolikšen je po vašem strokovnem mnenju priporočljiv dnevni vnos tega prehranskega dopolnila?

Pozdravljeni!

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da bi morali zdravi ljudje zaužiti 300-500 mg/dan eikozapentaenojske (EPA) in dokozaheksaennojske (DHA) kisline ter 800-1100 mg/dan alfa linolenske kisline. Bolnikom s koronarno srčno boleznijo priporočamo približno 1000 mg/dan EPA in DHA. Uživanje maščobnih kislin omega 3 v odmerkih 2-4 grame na dan (pri bolnikih s hipertrigliceridemijo) pa mora potekati pod zdravniškim nadzorom.
Pripravki z maščobnimi kislinami omega 3 navadno vsebujejo približno 300 mg EPA in DHA. Pri tem celotna masa kapsule ni pomembna, saj je odvisna le od tehnološkega postopka izdelave. Vsekakor priporočam, da izdelek kupite v lekarni ali specializirani prodajalni. Kot dodatno branje vam v priponki pošiljam članek, ki obravnava to tematiko in podaja rezultate epidemioloških in kliničnih raziskav, mehanizme delovanja in biološke učinke, vsebnost EPA in DHA v različnih živilih in varnost uporabe maščobnih kislin omega 3.

Tudi mene zanima uživanje omega 3. Kateri proizvajalec ima kvalitetne kapsule. Enkrat sem poslušala neko oddajo v kateri je nek strokovnjak za živila omenil, da je le en proizvajalec, ki ima kvalitetne kapsule (da ne vsebujejo srebra itd.)
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Predlagam, da se z vašim vprašanjem obrnete na farmacevte v lekarni, saj sama nimam pregleda, kateri izdelki z maščobnimi kislinami omega 3 so na slovenskem tržišču. Kot sem pisala že večkrat, kakovost zagotavljajo le proizvajalci, ki svoje pripravke registrirajo kot zdravila. Kakovosti prehranskih dopolnil zaenkrat ne nadzorujemo. Vendar pa mislim, da pripravkom, ki jih imajo v lekarnah lahko zaupate.

Lep pozdrav!

Nina Kočevar Glavač

Najbolje je da preveriš na Centrum[/url] strani, mislim da pod temo vitamini[/url]. Upam da bo to pomagalo oziroma, da boš dobila odgovor na vprašanje 🙂

lp

Doroteja N.

Pozdravljeni,

kaj pa, če ima oseba ankilozirajoči spondilitis? Koliko DHA in EPA je potrebno dnevno zaužiti za zmanjšanje vnetnih procesov (da se dejansko pozna pri stopnji bolečine)? Ali je boljše živalsko (ribje) olje ali rastlinsko (konopljino, laneno ipd.)? Je kakšna razlika?
Hvala.

Tudi mene zanima koliko je maksimum vrednost na dan …

Po najnovejših raziskavah je splošno priporočilo za odraslo osebo najmanj 1800mg EPA in DHA na dan. Če imate še kakšen drug vir Omega3 maščobnih kislin (npr. ribe, laneno olje) količino sorazmerno zmanjšajte.
(vir: http://www.gorilla-labs.eu)

New Report

Close