opeklina
Moj post je izginil – pišem ponovno
Destletnik je prijel za vročo posodo ter si opekel prste-blazinice na roki. (prijel vročo posodo) Videti je samo mehurje ter zgubano kožo, saj noče pokazati roke, ampak jo samo drži pod mrzlo vodo ter tuli ker boli/peče, če ni mrzlo gor. Po netu piše da bi te opekline moral videti zdravnik, ampak meni se vseeno ne zdi da bi bilo tako hudo (ja, laik sem). Ima kdo izkušnje s tem? Ste lahko doma uredili? Je dobro v eno imeti prste v vodi – koža je vsa zgubana že! Kakšen nasvet iz prve roke mogoče?? In ne spet moralizirat o slabih starših – prvič to ni bilo doma, in še vedeli nebi, če ne bi z vrčem in roko v njem hodil domov, drugo pa – k zdravniku gremo, ampak ne želim dežurnega zdravnika vznemirjati, kajti nekateri veste kakšni so, če situacija ni nujna in resna.
Zdaj smo že na ledu, na srečo, ranice pa – verjetno so se od silne vode mehurji predrli in ni opeklina sama tako močna. Verjetno bo zjutraj bolj vidno kako, kajti sedaj res v vsej zgubani koži ni jasna slika (več kot 2 uri nenehno v vodi roka). Zjutraj pa bo bolj jasno, kajti sedaj se situacija z otrokom umirja. Lahko pa še tudi danes krenemo, samo da se malo koža povrne v normalno stanje od silne vode, da bo več vidno
Rana je rana. Od opekline, ali pa od … Pokliči urgenco. Ni treba 112, v imeniku poišči vam najbližjo urgenco, pa vprašaj.
Ena znanka je svoji hčeri rano pacala z kremami. Zagnojilo se je, bolelo. Potem pa so lahko šli zdravniku. Zdaj ima grde brazgotine.
Opeklino je treba ČIMHITREJE hladiti. Karkoli hladnega je pri roki. Najbolša je tekoča mrzla voda. Če jehuda opeklina in so rane, je potrebno poklicati 112. Tudi če je opečeni v šoku, ali je površina opekline večja, se kliče 112.
Če ni ran, se opeklina še naprej hladi. Po parih minutah se ob tekočo vodo (kjer se opeklina hladi) prinese posodo z vodo, v kateri je lonček ledu. Opečeni ud se na hitro prestavi v posodo z vodo.Če v vodi peče, se prime za led. Tako se lahko gre tudi k zdravniku.