Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek opeklina

opeklina

Moj post je izginil – pišem ponovno

Destletnik je prijel za vročo posodo ter si opekel prste-blazinice na roki. (prijel vročo posodo) Videti je samo mehurje ter zgubano kožo, saj noče pokazati roke, ampak jo samo drži pod mrzlo vodo ter tuli ker boli/peče, če ni mrzlo gor. Po netu piše da bi te opekline moral videti zdravnik, ampak meni se vseeno ne zdi da bi bilo tako hudo (ja, laik sem). Ima kdo izkušnje s tem? Ste lahko doma uredili? Je dobro v eno imeti prste v vodi – koža je vsa zgubana že! Kakšen nasvet iz prve roke mogoče?? In ne spet moralizirat o slabih starših – prvič to ni bilo doma, in še vedeli nebi, če ne bi z vrčem in roko v njem hodil domov, drugo pa – k zdravniku gremo, ampak ne želim dežurnega zdravnika vznemirjati, kajti nekateri veste kakšni so, če situacija ni nujna in resna.

..Ribodermin, ribjo mast ali pa Bepathen plus?

Ne, imam pa karitejevo maslo, ognjič, ampak ognjič smo na silo dali gor, pa je bilo grozno – tuljenje do sosedov. Nič pa mrzla voda, vse ostalo trdi da bolj peče …

Mrzlo vodo ali led, dokler bolečine vsaj malo ne popustijo. Pol ure ali več, dokler fejst peče. Potem mazilo, pred leti je obstajal Lekov Dermazin, nekaj najboljšega za celjenje kože po opeklini. Drugače pa ribjo mast.
Za majhne in površinske opekline ni treba k zdravniku.

Tudi jaz svetujem Dermazin – prav namensko mazilo za opekline. Sicer se ga kao brez recepta ne da kupit, a jaz sem ga še vedno “izprosila” in ga imam doma vedno na zalogi (še za kaj drugega kot opekline). Sicer blaži bolečin ne, prepreči pa okužbe oziroma jih pozdravi.

Torej ni drugega kot dežurna lekarna in kupiti kremo. Je že kar lep čas od kar se je opekel (vsaj 1,5 ure), ob vsej zgubani koži od vode se vidi mehurje – mislim da so se predrli zaradi namakanja roke v vodi. Skrbi me edino, ker te ranice se lahko okužijo kolikor piše na netu

Kar naj ima pod mrzlo vodo oz. ledu (če ni rana). Tudi če greste zdravniku, vzamite mrzlo vodo + led sabo.

Če ne boste šli zdravniku, pa naj se uleže, opečen del naj ima v hladni vodi. Če bo peklo, dodaj kako kocko ledu. Tako bo počasi zaspal.

Če je rana, OBVEZNO ZDRAVNIKU! Nič doma čarat!

POKLIČ URGENCO, ČE SO RANICE. Naj oni povedo, če je treba pridet k njim.

Zdaj smo že na ledu, na srečo, ranice pa – verjetno so se od silne vode mehurji predrli in ni opeklina sama tako močna. Verjetno bo zjutraj bolj vidno kako, kajti sedaj res v vsej zgubani koži ni jasna slika (več kot 2 uri nenehno v vodi roka). Zjutraj pa bo bolj jasno, kajti sedaj se situacija z otrokom umirja. Lahko pa še tudi danes krenemo, samo da se malo koža povrne v normalno stanje od silne vode, da bo več vidno

Rana je rana. Od opekline, ali pa od … Pokliči urgenco. Ni treba 112, v imeniku poišči vam najbližjo urgenco, pa vprašaj.

Ena znanka je svoji hčeri rano pacala z kremami. Zagnojilo se je, bolelo. Potem pa so lahko šli zdravniku. Zdaj ima grde brazgotine.

Opeklino je treba ČIMHITREJE hladiti. Karkoli hladnega je pri roki. Najbolša je tekoča mrzla voda. Če jehuda opeklina in so rane, je potrebno poklicati 112. Tudi če je opečeni v šoku, ali je površina opekline večja, se kliče 112.

Če ni ran, se opeklina še naprej hladi. Po parih minutah se ob tekočo vodo (kjer se opeklina hladi) prinese posodo z vodo, v kateri je lonček ledu. Opečeni ud se na hitro prestavi v posodo z vodo.Če v vodi peče, se prime za led. Tako se lahko gre tudi k zdravniku.

Moj sin je pri dedku vtaknil prst v vžigalnik v avtu. Opekel si je prst grozno grdo. Leteli smo k zdravniku, krema DERMAZIN je rešitev. Pozdravilo se je lepo.

New Report

Close