Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek opeklina, kaj storiti?

opeklina, kaj storiti?

V rob dlani sem se spekla, potem hladila z ledom in mrzlo vodo… no danes me sicer ne boli imam pa kar velik in debel mehur.
Mož pravi, da si ga moram predret, meni pa … hmmm, nekako ni do tega :((
pa ne zaradi tega, ker bi me bolelo, ampak si mislim, da se mora pozdravit naravno, ne pa da jaz zdaj nekaj prediram in tvegam okužbo…

kako ve ravnate pri takih opeklinah?
Predrete mehur ali ne?

Jaz ga ne prediram. Za naslednjic pa ti povem, da je dobro takoj na opeklino nasuti sol, manj pece.

hvala za nasvet :))))))))

saj je bilo čist ok, sam roka mi je skoraj zmrznila v tisti vodi, polni plavajočih ledenih kock :))

jaz predrem, namažem z kakšnim antiseptičnim mazilom…

Pomaga krema Tea tree od Justa, potem nimaš brazgotiine

Ko se mi naredi opeklina, in je mehur, s sivanko predrem le toliko, da odtece voda iz mehurja in to ponavljam veckrat na dan, dokler se ta koza lepo ne sprime nazaj , posusi, zaraste, tako delam jaz, nkakor pa si ne odrezem vse koze stran iz mehurja, potem sele peče, ajuj.

tudi jaz sem ti hotela predlagati kremo od čajevca (****). pomaga pri takih (in še neštetih drugih) tegobah.

Jaz sem se enkrat spekla po dlani, je bil mehur, pa mi je počil- v bližini /smo bli na morju/ je bil en ortoped in mi je vse porezal dol, ker če se ti stara koža prime bo taka zgubana- se bo poznalo od opekline in je lepše če je nova- sedaj se mi res ne pozna nič.

Drugače se pa dobijo posebne obloge v specializirani trgovini, ki jih uporabljajo gasilci in če jeo takoj namestiš gor alinamažeš, pustiš 12 ur na opeklini ne peče skoraj nič in se ne naredi mehur- sem si vrelo kavo na trebuh zlila- lonec kave- pa sem jo odnesla brez opeklin. Ja imenuje se Watergel- je pa vreden svoje cene.

Jaz imam aloe vero in v takih primerih odrežem list, stisnem ven gel in s tem večkrat dnevno namažem in ni nobenih brazgotin.

Če rabiš aloe vero imam zdajle en cel kup sadik :-))

joj, kok si ti prijazna :)))

grem vprašat mami, če jo ima ona še vedno… se spomnim ene take rastline z debelimi listi :))

pridem prec…

očitno bodo sadike moralke poiskat kakšen drug dom :)))

mami ima alojo in jaz sem si jo že malo olupila in se zdaj mažem z njo…. bljak, ko polžja slina je ;))

Še nasvet (pa upam da ti ga nikoli ne bo treba uporabiti):

Pri vsem moji nerodnosti se mi je zgodilo, da mi je na roko dobesedno pljusknilo olje vroče 200 stopinj. Ker sama bolj malo verjamem v takšna domača zdravila, v sili pa še hudič muhe žre, sem si opeklino posula z navadno mleto kavo (ja, babica rekla). Ker je bila opeklina na takšnem mestu, da je en del kave lepo ostal na njej, pri strani roke pa je kava popadala dol – se je na delu, kjer ni bilo kave naredil res grd mehur. torej kofe nuca še za kaj drugega, ne samo za boljše počutje. Tam kjer je kava delovala je tudi bistveno manj bolelo (no, sploh ni). Ne bi verjela, če ne bi na probala na lastni roki – pa še to bi bila skeptična ali je res nucal kofe ali ne – tako pa vem da je.

Aja, opeklino pa sem po nasvetu farmacevta potem mazala s šentjanževim oljem, kupljenim v lekarni.

Srečno.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Večkrat na dan moraš namazati, potem čisto neha pečt in se zelo hitro zaceli.

Jekoderm – ribja mast, pomaga pri celjenju oz. tvorbi nove kože pri opeklinah.
Res je, da ne diši ravno lepo, a pomaga.
Mehur predreš s sterino iglo, če se preveč napenja.

A nekateri kar predirate mehurje? Jaz tega nikoli ne počnem, ker se hitreje zaceli. Tudi sicer ob uporabi aloe vere mehurji redko nastanejo.

Jest sem imela pred leti precej hudo opeklino na stegnu, ko sem se polila s kropom. Nastal mi je velikanski mehur, praktično čez celo nogo, pa je zdravnik rekel, da se ga v bistvu ne sme predreti, ker je znotraj njega tekočina, ki omogoča opečeni koži zadostno količino vlage. Njen namen je torej preprečitev izsušitve kože, ki je že tako prizadeta in tako še bolj izpostavljena izsušitvi. Rekel je še, da če se bo sam predrl, potem ni kaj, je pa bolje ga pustiti. Ker je bil moj tako velik, se je seveda že med pregledom sam predrl, tako da smo rano le namazali (nevem s čim, ker sem že pozabila), čez pa mi je dal mrežico, ki je bila premazana z nekakšnim antibiotikom, pa še prilepila se ni na kožo. Potem sem vsak dan hodila na previjanje, nogo pa sem imela non stop slečeno, da se je rana sušila.
Je pa zanimivo, da me je prve pol dneva strašno peklo, čeprav sem se v parih sekundah rešila hlač, po katerih sem se polila(seveda še zmeraj prepozno), pa takoj sem nogo začela zalivat z mrzlo vodo, samo proti večeru je koža očitno dokončno odmrla in bolečina je popustila. Mislim pa da dajejo na kožo, ki bila opečena ognjičevo mazilo, ali pa šenjtjanževo olje.

ne, saj me več ne peče…. je opeklina stara že nekaj dni… sam si pa zdele pred rač. res non-stop mažem, ker se pač takoj posuši :))

po novi doktrini naj se mehurjev ne bi prediralo. Takoj hladiti in potem čisto, po možnosti sterilno pokriti rano (da ne pride do okužbe) in počakati, da se mehur sam predre, ko je pravi čas za to. Ko se stara koža olušči (ali jo poreži stran z razkuženimi škarjamo za nohte, kot svetuje sončnica1), jo pa le maži s teatree-jem, da se brazgotina ne bo preveč poznala in da zaščitiš občutljivo mlado kožo.

Pred kratkim sem tudi spoznala te posebne obloge, o katerih piše sončnica in so res zakon – vsak bi jih moral imeti v prvi pomoči.

LP,T

**************************************************************** The old dreams were good dreams; they didn't work out, but glad I had them. (Robert Kincaid v Najinih mostovih)

Pri lažjih opeklinah zelo pomaga mazilo z ribjim oljem.Sicer ima res vonj po ribah ampak v 2 dneh opekline več ni . Pomaga tudi ognjičeva krema vendar je dobro če si po tej ali samo namažemo mazilo z ribjim oljem

New Report

Close