operacija kolka
Mojo mamo čaka konec meseca operacija kolka, pravzaprav zamenjava, ker ima izrabljenega. Na to operacijo čaka že precej časa, enkrat jo je malo od strahu (mislim) odpovedala, zdaj pa ne bo šlo več, ker so bolečine prehude. Vem, da ne gre za neko strašno operacijo, ampak mama dela iz tega hudiča in pol, kot da je vprašanje življenja in smrti.. Sem ji pripravljena pomagati pri vsakodnevnih opravilih potem, ko pride iz bolnice, to sploh ni problem. Ampak ne vem, koliko in kako. Ona dobesedno travmira in daje vedeti, da bo rabila pomoč 24ur na dan v nedogled. To ne morem, imam svojo družino, enoletnika, službo… Sem pa pripravljena na to, da prvi mesec po odpustu iz bolnice preživi pri nas v stanovanju, potem pa ji pridem pomagat v njeno hišo 3 do 5 krat na teden,ji prinesem vse iz trgovine, počistim…. Je doma 25 km od mojega stanovanja. Ne vem, ali razmišljam prav ali ne. Je res nujno, da živi z mojo družino ( se stiskamo v stanovanju) dokler ne bo popolnoma okrevala ali je to izsiljevanje?
Rabila bo pomoč 24. ur na dan. Seveda je odvisno, kako bo ozdravitev napredovala. Nekateri se spravijo k sebi že po 14. dneh, drugi rabijo več. Strah je prisoten pri vseh ljudeh,(razen pri meni ne), ker je operacija malo bolj zahtevna. Valdoltra ali Maribor, sta obe bolnici strokovno usposoblene, za tovrstne operacije. Prihajala bo tudi patronažna. Dva pomembna pripomočka ti predlagam. Nastavek za wc školko, cc 30.cm višje, ter električni pomični ležalnik. Vem , da je strošek, a ta dva pripomočka sta v veliko pomoč.
Tudi jaz ne bi bile tvoja hči za noben denar. Sram te bodi. Veš kako bo boga po operaciji.
Če ima hišo, bi lahko najela kako gospo, da ji pride pomagat, pa da živi nekaj časa pri njej, ali pa kako sosedo, ki ima čas. Vem, da ti nimaš časa ne prostora, ampak, da se ti zdi, da je to nič, to je pa too much! Vsaj organiziraj ji pomoč, če ji že pomagati ne moreš.
Operacija kolka ” ni kar neki”. Je kar zahtevna in zahteva tudi dalše okrevanje.
Zavedaj se da boš materi morala vsak dan še preden vstane iz postelje nadeti elastični povoj. Imela bo bergle in bo na začetku nesigurna in nerodna.
Potrebovala bo pomoč pri zavezovanju čevljev, obuvanju nogavic – skratka pri sklanjanju. Saj bo šla tudi v zdravilišče, ampak še vedno bo potrebovala pomoč. Je tudi odvisno od starosti, posega samega in seveda + energije.
Tokrat enoletnik ne sme biti izgovor da ji ne pomagaš dokler si ne opomore – ali pa ji priskrbi pomoč.
Nastavek za toaletno školjko je bil včasih na naročilnico – tehnični pripomoček, preveri če ti ga mogoče lahko napiše zdravnik ali da ga dobiš na zzzs na izposojo.
Glede operacije, če ni zapletov gre kar hitro. Moja stara mama je bila operirana pri 85 letih in je bila naslednji dan na berglah, nato nekaj časa doma, pa nekaj časa v toplicah (ne vem če to še pripada). V glavnem pri njenem okrevanju bi lahko zaživela po dobrem mesecu v svojem stanovanju. Pa je bila že kar v letih za takšno operacijo.
Operacija kolka ni hec, veš. Moja soseda je umrla zaradi nje. Sicer jo je prestala, je pa prišlo do sepse … Druga ženska, naša prijateljica, vitalna in zdrava ženska še pri 90 – ih (če ne bi vedela, koliko je stara, bi ji dala 20 let manj, brez pretiravanj). Pozimi ji je spodrsnilo in je padla. Po operaciji kolka ni nikoli več hodila, do smrti je bila na invalidskem vozičku. Tega ti nisem napisala, da te prestrašim, ampak, da ti da misliti, ker vidim, da to operacijo jemlješ tako zlahka.
Lahko bo čez nekaj mesecev že sama hodila, ampak dokler ne bo, bo pa res potrebovala pomoč 24/7.
Tvojo mamo je upravičeno strah, pa le ne operacije same, temveč tudi okrevanja. Če bi zdržala en mesec boš, boš pa še enega ali dva, mar ne? Predstavljaj si, da si v njeni koži. Čeprav na lastni koži vem, da tudi skrbeti za nekoga ni mačji kašelj.
Ne vem, zakaj ste vsi tako črnogledi. Jasno, da bo rabila pomoč, če bo šlo vse kot mora biti en mesec. Zato je najbolje, da jo imaš tisti mesec pri sebi, potem pa v toplice na rehabilitacijo, bo prišla domov kot nova.
Moja mami si je lani zlomila kolk – kar ni isto, stara čez osemdeset, pa je lepo okrevala, le hodi težko, težje kot prej, ampak bolj zaradi pešanja.
Svetujem ti, da se v bolnici pozanimaš okrog razgibavanja in če je potrebna fizioterapija. Moja mami ne bi več hodila, če je ne bi imela, ne vem, če bi ji pripadala, najeli in plačali smo sami.
Danes operacija kolka ni več tak bav bav, to je rutinska operacija, zapleti pa lahko ratajo povsod, tudi pri puljenju zoba, zato mi je malo mimo, da vlečete na plano najbolj črne scenarije.
..lepo prosim no….jaz sem bila na operaciji pred parimi leti…pa sem imela eno med najbolj zahtevnimi operacijami…ker sem že v mladosti imela izpah obeh kolkov…no moja zgodba je pa taka…kakšen teden bo res rabila pomoč…drugače ti pa povem da je vsaka skrb odveč…sama se bo morala njbolj potruditi,da bo sama začela hoditi z berglami…če tega ne bo delala..ja takrat pa pride do težav..naj omenim…da jaz sem hodila po enem mesecu samostojo…ja seveda pa voljo..voljo…prav vse sem sama skuhala…ja edino v trgovino pa nisem šla…veliko sem hodila po stopnicah v bloku…to je bilo najbolj priporočljivo…zdaj ni več povojev za nogo..no so..ampak bolj praktične so nogavice…dobiš jih v vsaki lekarni ali pa v San Labor..če te kaj zanima ti odgovorim…v glavnem eni res delate preveč panike…
l.p
Pozdravljeni,
moja babica je stara 83 let in je februarja padla ter si zlomila kolk. Bila je operirana, kolk so ji zamenjali. 10 dni po operaciji bi lahko šla domov iz bolnišnice, vendar smo ji uredili, da so jo sprejeli na postoperativni negovalni oddelek za dobo enega meseca. Tam je bila deležna fizioterapije. Zelo hitro je začela hoditi z berglami, ker so jo k temu “prislili”. Ko je pa prišla domov je pa nastala cela štala, ki je bila posledica njenega teškega karakterja. Skratka ni hotela več hodit, ma ni da ni. Potem je pa na srečo dobila toplice in tam so jo dokončno spravili na noge. Prejšnji teden je prišla domov iz toplic in ji sploh ne damo priložnosti, da bi se spet “zapustila”. Pomaga se ji samo pri stvareh, ki jih sama resnično ne zmore. Moja nasvet. Če se le da ji uredite to pooperativno okrevanje na negovalnem oddelku, ker tam res vrhunsko poskrbijo za njih, potem pa čim prej v toplice. Treba je presodit kje je meja med izkoriščanjem in dejansko potrebo po pomoči. Mami želim hitro okrevanje.
Lp,
Tea
Draga V STRAHU! Govorim iz lastnih izkušenj oprirana je bila skoraj 90 letna mama potem pa lansko leto še mož.Danes je menjava kolka skoraj rutinska operacija,ki jo orravljajo ortopedi z dolgo kilometrino.Predvsem je potrebno mamo psihično pripraviti na operacijo in ji povedati,da bo njeno življenje potem kvalitetnejše in brez bolečin. Ne poslušaj tistih moja soseda je pa umrla….bla,bla! Saj umrete lahko tudi doma v postelji,sigurno je vsaka operacija tveganje,ampak koliko bi jih umrlo ,če jih nebi operirali!Elastični povoji so zgodovina,danes so mini injekcije,ki jih dobivaš določen čas po operaciji.Edino s čimer soglašam je nastavek za stranišče,sploh pri starejših.Mama bo nekaj časa po operaciji pri tebi,potem toplice in boš videla,da gre vse potem svojo pot,ker je tudi stanje boljše! Lep miren pogovor z mamo,pomiri jo pred ” ja Francka je pa rekla…” Lep pozdrav Zdravstvena delavka
Pozdravljeni,
Oči je bil konec septembra 2013 operiran na kolku. Vstavili so mu umetni kolk (mislim, da iz titana). Star je 73 let. Vse je potekalo super, brez zapletov, razen da včasih čuti bolečino v spodnjem delu noge na sprednji strani pod kolenom in pa v dimljah. Ali ima kdo izkušnje s tem in pa ali so bolniki po operaciji kolka ponavadi čisto brez bolečin? Se lahko čutijo tudi vremenske spremembe?
Hvala.
ojla! mene pa zanima,ce ima kdo izkusnje po operaciji kolka,kaj se ne priporoca ali morda ne sme? (kot naprimer krizanje nog itd..) sem bila operirana ampak ne vem ,ce sem pozabila ali niso povedali,ne zelim si kakega ispaha,ker sem videla primer in ti vlije kar nekaj podzavestnega strahu. sem stirnajsti dan po operaciji,hodim in gibam,čeprav so nekatere misice se zelo trmaste in bolece,sem pa tudi malo slabokrvna in temu primerno slabotna in vrtoglava. hvala v naprej za vase deljene izkusnje.lp vedozelna
Stara sem66 let in sem bila pred 3 tedni operirana na kolku,menjava kolka pa me zanima po kolikem času si lahko lahko obuvaš in zavezuješ čevlje in obuvaš nogavice sam.Mene moti samo to,ker si glede tega tako nebogljen.Bolečin nimam nič,samo ne vem koliko časa moraš biti previden pri oblačenju spodnjega dela oblačil.Hodim z berglami,čeprav bi lahko tudi samo z eno.Drugače sem popolnoma neodvisna. Gospa ki je spraševala zaradi prekrižanja nog,naj ji povem,da so meni rekli da ne bom nikoli več sedela sprekrižanimi nogami.Jazsem imela še to smol,da sem po dveh dneh ko semprišla iz bolnice šla zopet nazaj,ker mi je počilo črevo in imam sedaj še stomo.
Pozdravljeni,
lahko podam mojo izkušnjo glede kolka oz. operacije, morda komu pride prav. Star sem 66 let, pred 4 leti sem operiral levi kolk, uspešno. Že pri samem pregledu mi je takrat zdravnik omenil, da bo zamenjave kmalu potreben tudi desni kolk ter tudi levo koleno. V jeseni 2021 me je dejansko začel boleti še desni kolk, podobno kot levi. Zaradi bolečin sem se odpravil k zdravniku, ki me je na ortopedski operiral, ter mi v petih minutah povedal (za 60€), da pride v poštev samo operacija. Izpolnjeno dokumentacijo naj samo dostavim k osebnemu zdravniku ter vse skupaj z napotnico pošljem na ortopedsko kliniko. Kljub vsemu sem obiskal še eno privat ambulanto za drugo mnenje, po 10 minutah (za 90 €) sem dobil izvid, da je potrebna operacija.
Ker je bil čas covida, sem rekel, da malo počakam in začel jemati kapsule glukozamin Pharma nord. Sam sicer ne verjamem v taka zdravila, vendar je tudi ženi odpravil enake težave, pred mnogimi leti. Po enem mesecu uživanju kapsul, 3 na dan, se je moje stanje začelo bistveno izboljševati. Bolečine so praktično izginile, hodim in kolesarim brez problema. Sedaj jemljem kapsule 4 mesece, še nekaj časa bom to počel, da se zagotovo prepričam, da sem težave odpravil. Ker sem imel že prej težave s križem (obraba med 4. in 5. vretencem), tudi teh praktično nimam več, je pa res, da nekaj malega telovadim, razne razgibalne vaje ipd.
Ta način zdravljenja me sicer stane cca 20 €/mesec, vendar je vredno.