Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek operacija krčnih žil

operacija krčnih žil

Pozdravljeni! Čez mesec dni grem na operacijo krčnih žil v Kirurški senatorij v Rožno dolino. Vesela bi bila, če bi se oglasila katera, ki je že bila na operaciji in delila izkušnje (počutje po operaciji, koliko časa v senatoriju, na bolniški…). Hvala vsem

jemala KT? Ti je kaj žal?

Misliš laserska operacija?
Jaz sem bila na laserju in me je bilo res zelo strah. V nogo so mi naredili rez in mi v zilo vstavili sondo z laserjem, potisnili do konca zile in vlekli ven ter ob tem z laserjem zlepili zilo. Dali so mi lokalno proti bolečinam in ni bolelo čisto nič. Rez so zašili in nogo trdno povili. Po dveh urah sem lahko šla domov. Naslednji dan sem šla kar v službo, vendar se nisem dobro počutila, ker imam sedeče delo. Predvsem me je motilo to, da sem imela nogo pokrčeno ter, da je nisem mogla dvigniti. Zato sem ostala doma do konca tedna, ko sem šla k osebnemu zdravniku, da mi je pobral šive ven. Sicer pa ti za operacijo krčnih žil pripadajo trije tedni bolniške. Še to, operirana pa nisem bila v senatoriju, ampak drugje, ampak predvidevam, da je postopek enak.

Ne, nisem jemala KT. Verjetno imamo dedno. Se še odločam, a bi šla na lasersko, ker je pač samoplačniško.

Moj prijatelj je imel dedno že kot mlad fant probleme. Pod stare dni je šel na lasersko operacijo. Ne more prehvaliti.

Bila na operaciji v tem sanatoriju in imam zdaj dvakrat večjo oteklino in modrico kot pred operacijo. Se ne da več popravit.

Pol nisi bla zadovoljna? Koliko časa pa ostaneš po operaciji v senatoriju?

Jaz bi tudi mogla dati žilo ven in sem se dala na čakalno listo za operacijo.

Ampak……izkušnje znancev, ki so v zadnjih par letih dali skozi to, mi dajejo pomisleke. Z operacijo so bili sprva vsi zadovoljni, a se je po kakšnem letu začela pojavljat druga krčna žila. Torej, je sploh operacija rešitev? Zato sem začela pogledovat po alternativi. Za operacijo sedaj premišljujem…..

Oj! Jaz sem bila na eni nogi operirana pred štirimi leti, na drugi pred tremi. Na nogi kjer je bilo stanje hujše, sem se odločila za laser, na drugi za klasičen poseg. Oboje v Rožni.

Sem super zadovoljna, res pa je da sem še pred odločitvijo ogromno prebrala na to temo in zaključila, da mi je krčne žile povzročil estrogen v KT – brez heca. Sem primerjala začetek pojava žil z začetkom jemanja KT in tako sem se po operacijah oz. še prej odločila za KT brez estrogena, kasneje še teh ne več in so moje noge že tri leta BP…

Priporočam, vsekakor!

sem bil na laserski op včeraj, v javni ustanovi. mislim, da je kirurg svoje delo odlično opravil.

sicer sem bila op na drugi nogi že pred 4 leti, vendar prvotni poseg ni bil dobro napravljen in bom morala na op še za to nogo čez čas.

kaj vpliva na dober rezultat:

1- dobra UZ preiskava na osnovi katere se odloči – op da ali ne. UZ preiskava se mora res natančno opraviti. če se tukaj kaj zgreši, je velika verjetnost, da bo dolgoročni rezultat slab.
niso problem velike žile (vena safena magna)- te se dobro vidijo, problem so majhni perforatorji (Cockettovi in Boydovi perforatorji na goleni, Doddovi in Hunterovi perforatorji na stegnu), katere zdravnik,ki dela UZ mora iskati in se red dobro potruditi da jih najde ali izključi (torej da jih zagotovo ni).

2-izvedba posega pod kontrolo ultrazvoka. Kirurg mora pred operacijo na operacijski mizi pogledati ta UZ izvid, katerega ste opravili ambulantno prej in z UZ še sam pogledati nogo in si točno s flomastrom označiti, kje točno je to na vaši nogi. Zatem, če se dela poseg z laserjem, mora zapiranje vene z laserjem slediti z UZ napravo in se na ta način prepričati, da je vena res zaprta. če se to ne dela na ta način, obstaja verejtnost da:
-lasersko zapiranje vene ni popolno in se kasneje pretok skozi to veno ponovno vzpostavi (ponavadi delno), kar lahko povzroči še slabše stanje, kot je bilo pred posegom).
-se ne zapre obstoječi perforator in če se to ne napravi, rezultat po op sigurno ne bo dober

Lasersko zapiranje ven se ponavadi kombinira s klasično operacijo (venadr ni nujno-ampak določene se ne dajo z laserjem), kjer se vene izvleče in poveže, ali se se samo podvežejo perforatorji.

Imam pa vprašanje za vas- koliko stane poseg samoplačniško? na UZ pred op sem bila samoplačniško, op pa na napotnico.

LP.

KVB, lepo prosim povej, kje si bila na laserski operaciji v javni ustanovi?

Jaz imam napotnico zaenkrat za pregled, pa sploh ne vem, kam naj jo nesem, ker bi rada, da bi mi potem isti zdravnik opravil še operacijo. Šla bi v Avelano (privat), ampak so takooo dolge čakalne dobe (2 leti za pregled, potem še leto za operacijo), v nekaj bolnišnicah so mi pa rekli, da delajo samo klasično … edino v Slovenj Gradcu so rekli, da imajo tudi lasersko ….

A si šla na pregled samoplačniško pri istem zdravniku, ki te je potem vzel na operacijo na napotnico? Koliko časa si čakala na pregled in koliko časa potem še samoplačniško?

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav vsem skupaj!

Najprej sem sama samoplačniško opravila UZ ven obeh nog. Že v izvidu je pisalo, da je moje stanje za op. in da se svetuje pregled pri žilnem kirurgu.

Pregled pri žilnem kirurgu samoplačniško, nato op na napotnico (čakala cca 1,5 leta).

Torej začni samoplačniško in se nato vpiši v čakalno vrsto. K kirugu pridi vedno že z izvidom UZ ven!

Lasersko op ven delajo še kje drugje kot v SG, težko se tukaj izpostavljam več kot toliko.

New Report

Close