Operacija oči
Operirali so me decembra v Optical Express. Izgledajo zaupanja vredni. Prej te pregledajo, povedo, kako bo izgledalo in je do pikice tako. Po operaciji imaš 5 pregledov, vštetih v ceno.
Mučnih je prvih nekaj ur, ko oči kar precej skelijo, potem gre na bolje. Zdaj so malo zvečer utrujene, ampak gre na bolje. Tudi če bi bili večji stranski učinki, bi se za operacijo še vedno odločila. Čez dober vid ga ni. Z -5 sem na perfektnem vidu.
Ja, se strinjam s predhodniki – zelo priporočam operacijo, sama sem več let odlašala, delno zaradi financ, delno zaradi strahu in predsodkov.
Lani sem se odločila in sem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zadovoljna, bolje ne bi moglo biti, odprl se mi je nov svet brez očal in leč!
Strah me je bilo predvsem, da bi “po nesreči” popolnoma izgubila vid. Jaz sem šla v Zagreb v optiko Svjetlost, kot so ti že povedali, prej ti vse natančno razložijo, tudi večkrat, skrbno te pregledajo, vse ti povejo, kako je s tvojimi očmi ipd. Povejo ti tudi možne zaplete, ki pa nikakor ni izguba vida, kvečjemu ponovno slabšanje dioptrije, mogoče suhe oči (rešuješ pač s kapljicami, pa tudi mine sčasoma), mogoče občutljivost na svetlobo.
Torej, absolutno priporočam! Pa na hrvaškem so kar nekaj nižje cene kot pri nas, klinike pa vrhunske, z dolgo tradicijo in najsodobnejšo opremo in metodami.
Tudi jaz že precej časa študiram o tem.
Vendar se še nisem opogumila. Do sedaj so mi vsi oftalmologi, pri katerih sem bila npr. na službenih pregledih in cca. vsaki 2 leti, ko menjam očala in leče, to odsvetovali. Sem jih direktno vprašala, kaj mislijo o operacijih na očeh, pa so vsi dejali, da so to le oči, da nihče ne ve, kako se bodo posledice operacije pokazale čez nekaj let.
Pa še, npr. se mi zdi čudno, da je veliko zdravnikov (!) še vedno z očali. Verjetno ne bi bili, če bi bila to super zadeva?
Tako da, jaz se še vedno nisem odločila za to.
Če se boš pa ti, ti pa želim vso srečo!
Posledice teh operacij bodo pri nas vidne čez nekaj let.
Strokovnjaki te operacije odsvetujejo, saj se negativne posledice vidijo šele čez leta. V razvitejših državah (ZDA, Anglija) jih že dolgo ne delajo več, ker so bili rezultati čez leta katastrofalni. Zavarovalnice so odplačale ogromne zneske ljudem, katerih posledice so se pokazale šele čez leta.
Preden se za to odločite, bi vam svetovala, da si preberete na tujih spletnih straneh posledice takih operacij, ali pa vsaj za mnenje vprašate katerega koli oftanologa – pa ne tistega ki dela v centru, ki te operacije opravlja,
Vsi odsvetujejo.
Lp
Daj ne govori bedarij. Operacije seveda še kako delajo, priznavajo pa, da je določen odstotek ljudi, ki jih slabše prenašajo. Se pa tehnologija izboljšuje, zato je tudi zapletov čedalje manj. Kako po domače so jih v Angliji delali (sem brala o tem), pa nič čudnega,. da je toliko problemov. Dobesedno te operirajo, kot bi si šel mozolj stisnit. Brez da bi opravili temeljit pregled, brez pooperativnih pregledov. Kot bi šlo za lažji kozmetični poseg. Bereš pa med urabniki (kao uporabniki) take nebuloze, da glava peče. In to lahko trdim, ker sem operacijo dala skozi. In seveda te potem zmedejo, da ne veš več, kaj je res, kaj ni.
Mora biti pa seveda vsaka taka operacija plod tehtnega razmislega, raziskav in tehtanja plusov in minusov.
Glede na to, da te operacije v tujini izvajajo že desetletja, da je bilo operiranih na milijone ljudi, je res trapasto reči, da se bodo posledice šele pokazale. Posledice so se pokazale. Milijoni zadovoljnih operirancev in določen odstotek nezadovoljnih.
Meni okulist operacije ni odsvetoval, BTW. Razumem pa, zakaj jih. Ker bi se jim čakalnice spraznile. In lastnik klinike Svjetnost je šel na operacijo.
..jih nekaj, ki so šli že pred 10 leti, pa je vse v redu.
Če bi bile te operacije tako škodljive, jih ne bi delali.Nehaj ljudi strašiti za brezzveze.
Avtor , pojdi na forum OČi, oftalmologija, pa tam povprašaj.
Jaz sem bila v decembru v Mariboru na pregledu.Je tja prišel zdravnik iz Optical Expressa dr.Dražen Grgić, zelo prijazen zdravnik.Njegov sodelavec mi je dal v oko 4krat kapljice, nobenih težav.Bila sem zunaj v čakalnici, prihajalo je polno ljudi na kontrole.Vsi so bili zadovoljni.
Zdravnik se je pohecal, izpolniti sem morala vprašalnik o boleznih, zdravilih , vpisala sem podatke.Pregledal mi je oči, se vmes lepo pogovarjal z menoj, povedal, da je v Mariboru služil vojaščino in mi povedal še celo en vic.Jaz sem popolnoma izgubila strah, ko sem videla, kako so vsi prijazni.
Sicer pa pojdi na njihovo stran.Ravno zdaj bodo imeli preglede in predavanja v Mariboru in Ljubljani.
Jaz še zbiram denar….Za pregled oči sem pa dala v decembru 50 evrov.Pregled mi velja pol leta.
Daj ne govori bedarij. Operacije seveda še kako delajo, priznavajo pa, da je določen odstotek ljudi, ki jih slabše prenašajo. Se pa tehnologija izboljšuje, zato je tudi zapletov čedalje manj. Kako po domače so jih v Angliji delali (sem brala o tem), pa nič čudnega,. da je toliko problemov. Dobesedno te operirajo, kot bi si šel mozolj stisnit. Brez da bi opravili temeljit pregled, brez pooperativnih pregledov. Kot bi šlo za lažji kozmetični poseg. Bereš pa med urabniki (kao uporabniki) take nebuloze, da glava peče. In to lahko trdim, ker sem operacijo dala skozi. In seveda te potem zmedejo, da ne veš več, kaj je res, kaj ni.
Mora biti pa seveda vsaka taka operacija plod tehtnega razmislega, raziskav in tehtanja plusov in minusov.
Glede na to, da te operacije v tujini izvajajo že desetletja, da je bilo operiranih na milijone ljudi, je res trapasto reči, da se bodo posledice šele pokazale. Posledice so se pokazale. Milijoni zadovoljnih operirancev in določen odstotek nezadovoljnih.
Meni okulist operacije ni odsvetoval, BTW. Razumem pa, zakaj jih. Ker bi se jim čakalnice spraznile. In lastnik klinike Svjetnost je šel na operacijo.[/quote]
evo in prav zaradi tega majhnega odstotka se jaz nisem še odločila, bojim se. kaj čem.
kot je ena gor napisala, oči so le oči…in ja zavidam vsem tistim ki so imele korajžo in zdaj vidijo in upam bodo videle še naprej kot sokol…kapo jim dol. sem boječka
sama sem razmišlajla, pa se nisem odločila. zaradi podobnih tvojih zapisov.
pa še to so mi svetovali, da dokler lepo prenašam leče, operacija ni nujna. Tako da bom to pustila za zadnjo skrajno silo.[/quote]
Tvoja stvar, tvoja odločitev, te nočem prepričevat. Sama sem se za operacijo odločila ravno zato, ker leč ne morem več nosit. In ko se vprašam, zakaj jih ne morem … Najbrž ne zato, ker so tako koristne in zdrave za oči. Tudi dolgotrajno nošenje leč je škodljivo in povzroča posledice. Tudi te se bodo pri meni verjetno še pokazale.
sama sem razmišlajla, pa se nisem odločila. zaradi podobnih tvojih zapisov.
pa še to so mi svetovali, da dokler lepo prenašam leče, operacija ni nujna. Tako da bom to pustila za zadnjo skrajno silo.[/quote]
Tvoja stvar, tvoja odločitev, te nočem prepričevat. Sama sem se za operacijo odločila ravno zato, ker leč ne morem več nosit. In ko se vprašam, zakaj jih ne morem … Najbrž ne zato, ker so tako koristne in zdrave za oči. Tudi dolgotrajno nošenje leč je škodljivo in povzroča posledice. Tudi te se bodo pri meni verjetno še pokazale.[/quote]
pol pa te čist razumem, da si šla na operacijo. jaz leče dobro prenašam 28 let. sprva sem nosila poltrde, zdaj mehke. Problemov nimam (trkam), čim se mi pa bodo pokazali (da leč ne bom mogla več nosit) se za operacijo takoj odločim.
Tvoja stvar, tvoja odločitev, te nočem prepričevat. Sama sem se za operacijo odločila ravno zato, ker leč ne morem več nosit. In ko se vprašam, zakaj jih ne morem … Najbrž ne zato, ker so tako koristne in zdrave za oči. Tudi dolgotrajno nošenje leč je škodljivo in povzroča posledice. Tudi te se bodo pri meni verjetno še pokazale.[/quote]
pol pa te čist razumem, da si šla na operacijo. jaz leče dobro prenašam 28 let. sprva sem nosila poltrde, zdaj mehke. Problemov nimam (trkam), čim se mi pa bodo pokazali (da leč ne bom mogla več nosit) se za operacijo takoj odločim.[/quote]
Jaz sem jih nosila 27 let, potem so me začele pa motit, žulit. Ko so mi ostala samo očala, se mi je trgalo. :)))) Po parih mesecih sem šla na operacijo. Sem opazila, da v bistvu tudi ogromno hodijo starejši, zaradi daljovidnosti. Jih je bilo skoraj več kot mladih.
Jaz sem tudi nosila leče cca 20 let, brez vsakih problemov, lani pa sem šla spet na pregled (redni pač) in mi je okulist povedal, da imam zelo razraščene neke žilice po očesu in da bi morala manj nositi leče, ker se z njimi oko pač ne zrači dovolj. Z očali pa se tudi meni trga… In sem ga vprašala za operacijo dioptrije in je rekel, da bi to bila ustrezna rešitev zame.
Pa še tole za skeptike: tovrstne operacije samo pri nas in na hrvaškem delajo že čez 20 let in poznam kar nekaj ljudi, ki so že več let po operaciji in nimajo nobenih težav. Določen odstotek (majhen, do 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ne vem točno) jih seveda ima, kot pri vsakem posegu, tudi pri barvanju las ali uporabi kakšne kozmetike. Ampak te težave niso usodne, ne oslepiš, kvečjemu spet slabše vidiš, imaš suhe oči, občutljive na svetlobo ipd.
Ampak razumem, kogar je strah, ga je strah. Tudi mene je bilo veliko let, potem pa mi je kliknilo in sem šla in mi ni žal. Vsak se pač sam odloči in če tu avtor teme sprašuje za naša menja, mu povem svoje mnenje, da je ta operacija super stvar!
Sestra je operirala oči pred 25 leti v Nemčiji, na starih odsluženih mašinah (kar sem zvedela pozneje) pri jugo oftamologu. Ni v redu, tudi ponoči se ji blešči in ne more voziti.
Poznam kolegico, ki je OP napravila pri nas in se ne more prehvaliti.
Če OP ne uspe, zatem ne morete več nositi leč. V tujini se zanjo odločajo le redki. Tudi meni jo je moj očesni dr odsvetoval.
Vsekakor pa je lepo slišati pozitivna mnenja in verjamem, da je za marsikoga svet brez očal lepši.
Tvoj očesni zdravnik še nikoli v življenju ni sodeloval pri taki operaciji.
Tvojih oči ni pregledal tako, kot jih temeljito pregledajo pred operacijo.In katera vrsta operacije bi bila zate.Ker jih je več, glede na dioptrijo in oko.In glede na ceno.
Mislim, da je bilo to samo njegovo osebno mnenje.Ki pa ni nujno, da je tako, kot je tvoje.
če je očesni zdravnik, še ni nujno, da se na vse spozna.In s čim je utemeljil svoje prepričanje?
To je isto kot splošni zdravnik.Dokler se ne sreča s točno tako boleznijo pri nekom, ali pa v družini, bo vedel samo tisto, kar je v knjigah.Po izkušnji pa še kaj dosti več.
Milijoni ljudi so redki? Imam žlahto, ki so jo operirali na stroške zavarovalnice! Sploh vedela nisem, ker se o tem ne pogovarjamo. V tujini, seveda. Pri njih je to nekaj rutinskega. Zakaj zavajate? Kaj imate od tega?[/quote]
Tako je.Ko sem bila v čakalnici v Mariboru, so se ljudje o tem pogovarjali.In že v Avstriji je taka operacija na stroške zavarovalnice.