operacija sive mrene
Živjo,
od jemanja zdravil , se mi je pri 40 pojavila siva mrene.
Zdaj čakam na operacijo na onkološki kliniki z napotnico, pa me zanima, ali ti dioptrijo zraven tudi lahko popravijo ali to doplačaš.
Imam namreč dioptrijo -3,50 , pa me zanima ali samo odstranijo mreno,, ali mi lahko tudi dioptrijo dajo na nulo, pa čez nekaj časa še drugo oko, pa seveda plačam.
hvala
Mislis na ocesni kliniki?
Ce nimas cilindra ni problema, pri operaciji sive mrene se tvojo leco zamenja z umetno, katere dioptrijo se doloci na podlagi dolzine zrkla in se naceloma korigira na 0 ali do -0.5, kar pomeni, da bos na daljavo videla super brez ocal, za blizu pa bos potrebovala ocala.
Ker to pomeni, da bo razlika dioptrij med operiranim ocesom in neoperiranim -3.0 do -3.5 bo operacija drugega ocesa potrebna kar hitro (mora pa miniti min 3 mesece od prve operacije), ker se taksno razliko tezko tolerira (pojav dvojnih slik, zmanjsan obcutek globine…). Najbolje, da operaterja prosis, da te po pooperativnem pregledu, kar prijavi se za drugo oko po moznosti pod hitro.
Ce imas cilinder in bi zelela biti po operaciji brez ocal, je operacija samoplacniska in mislim, da pride ca 1400€.
Ce pa bi zelela leco s katero lahko vidis in na dalec in na blizu (multifokalna) pa je se malo drazja (ne vem tocno od 1600-2000€), moras pa jo imeti v obeh ocesih.
Ce imas se kaksno vprasanje, kar povej
Sama sem bila operirana pred tremi leti. Pred operacijo sem imela tudi dioptrijo -3,5, po operaciji jo imam +3,5. Groza, v glavnem. Še zdaj se ne morem navaditi na to, da na blizu tako slabo vidim. Pred sivo mreno sem videla na blizu brez očal odlično.
Prosim, dobro se dogovori, kakšno lečo ti bodo vstavili, jaz priznam, da nisem bila dovolj pozorna in poučena, po svoji krivdi.
Zdravnici, ki me je operirala, pa se zgleda tudi ni dalo kaj dosti razlagati.
Pozneje sem izvedela, da bi mi vstavili boljšo lečo, vendar le primeru, če bi jo sama plačala v celoti.
Še enkrat, pojasni vse pred operacijo.
Ne sfericno dioptrijo (torej ta -3.5) se korigira po defaultu na daljavo – torej na dalec vidis dobro brez ocal oz odvisno od preostalega cilindra, na blizu pa rabis ocala +2.5. Ce si zelis, da bi bila brez ocal za blizino se da pa zmenit tudi tako, samo potem jih bos pac potrebovala za daljavo, razen v primeru da se odlocis za multifokalne.
Cilinder ni nujno, da bo zelo motec, poleg tega se sele z meritvami vidi, koliko cilindra je na racun rozenice in koliko lecnega, tako da je tezko rect na pamet. Jaz za cilinder do 1 dioptrije verjetno ne bi placevala toricne lece, ker je pricakovana vidna ostrina se zmeraj zelo dobra.
Na obeh očesih sem imel -4.25 dioptrije, na obeh se mi je razvila siva mrena, na desnem jo je bilo potrebno operirati, na levem še ne. Ker veliko delam z računalnikom, mi je oftalmolog svetoval, da spraviva dioptrijo na desnem očesu na -1.5. Odsvetoval mi je uporabo multifokalnih leč, jih ne zagovarja.
Po operaciji imam sedaj na desnem očesu -1.0. Sem super zadovoljen z ostrino in kvaliteto vida. Prej sem vedno potreboval očala (delo v pisarni, delo doma, gledanje TV, vožnja), razen za branje, sedaj jih potrebujem le za vožnjo in gledanje TV. Razlika 3.25 med očesoma me ne moti čisto nič.
Pazi le, da te operira izkušen operater, ki na leto opravi več kot 500 operacij.
Jaz sem imela mreno na enem ocesu. Vstavili so mi tako leceo, da imata zdaj obe ocesi skoraj enako dioptrijo, ker je najbolje, da imata obe ocesi enako ali cim bolj podobno dioptrijo. Tako imam zdaj na obeh oceh okoli -1.75. Na blizu z operiranim ocesom vidim, ampak ne tako dobro kot pred mreno. Je pa to odvisno od dioptrije, ki jo imas po operaciji.
Tudi meni je oftalmolog odsvetoval multifokalno leco.