operacija strlecih uses pri otroku
Živjo!
Ali ima kdo lastne izkusnje z operacijo strlecih uses pri otroku? Moj šestletnik jih nekako ima, naročeni smo na pregled, pa sem se kar v dvomu……….ja ali ne. Nima tako zelo izrazitih, a strleci so………..
Kot sem dobila hitro pojasnilo, je poseg pod lokalno anastezijo in isti dan gre domov. Kako je potem, ga zelo boli? Koliko casa ima cez dan trak?
Lepo prosim, če mi lahko pomagate z vašimi izkušnjami – in tudi mnenjem o smiselnosti posega…
LP!
Jaz ne bi. Saj se lahko tudi kasneje, ko se bo sam tako odločil. Sem načeloma proti operacijam, ki niso nujno potrebne.
Imam kolegico, ki si je v srednji šoli domišljala, da ima štrleča ušesa, da je bila lahko zaradi česa nesrečna, potem jo je pa puberteta minila in je sedaj čisto zadovoljna z njimi. V puberteti bo itak vse narobe, tudi če ga operirate sedaj.
Maja sestra se je za operacijo uses odlocila pri 15. letih, ker jo je zelo motilo. Operacija je potekala v popolni anasteziji, v bolnici je bila kaksne 3 dni, potem pa je morala nositi obvezo na glavi se 3 tedne.
Res je, da je imela kar veliko kompleksov glede strlecih uses, ki so po tem izginili. In pridobila je na samozavesti.
Predlagam, da splohce ne gre za kaksno ekstremno “strlecost”, otroka ne peljete na operacijo. Ce ga bo resnicno tako zelo motilo, se naj zanjo odloci, ko bo vecji.
Povem ti iz lastnih izkušenj, po operaciji zelo boli.
Sem si pri 18-ih dala operirat, grozno je bilo. Filala sem se s tabletami. Težko karkoli ješ, ker si v začetku povit čez celo glavo. Ko sem premaknila ustnice, sem mislila, da bom od bolečin znorela.
Operacija je bila pod lokalno anastezijo, kar je grozno, vse slišiš – npr. kako ti tanjšajo hrustanec (dela hrk, hrk)- grozno!!
Jaz bi krepko razmislila, če bi se še kdaj odločila. Sigurno pa ne bi tega naredila majhnemu otroku.
Jaz bi na tvojem mestu počakala, le zakaj bi tvojega sinčka bolelo, če ni potrebno. Ko bo dovolj velik se bo lahko sam odločil, do takrat pa moj nasvet počakaj.
Aja- pa še to, ni garancije, da bo operacija uspešna. Meni pri enem ušesu ni najbolje ratalo, tako, da še vedno malo štrli.
Moj nasvet- ne muči otroka, ker bolečine so res velike. Predstavljaj si, ušesom odstranijo kožo odzadaj, nato strgajo hrustanec, da postane zelo tanek, prerežejo ti za ušesi na glavi in ti nato kožo na glavi skozi ušesa povežejo z šivi, da uho držijo nazaj. Vglavnem veliko rezanja (čeprav so vrezanine majhne) in šivanja. Brrrrr
uf, sem se kar zamislila. Nasa mala 8-mesecnica ima tudi fejst strleca uhlja, identicno kot jih je imel ocka, preden si jih je pri 18-ih operiral:( Pa so bila res fejst strleca, eno bolj kot drugo. Se bomo se kaj posvetovali, kako in kaj, eni pravijo, da bo itak imela dolge lase – hm, no ja, tolazba. Se dobro, da imamo se kar nekaj casa za razmislek.
j, daj poskusite s korekcijsko kapico ki jo omenjam v postih. Izgubiti nimate kaj, kvečjemu pridobite. Klikni na moj link. Preverjeno pomaga. Sicer traja nekaj časa, a pomaga. Moj mož še danes pri 31. letih jamra, da ga bolijo ušesa, pa je od operacije 20 let. Bila pa je na njegovo željo.
Če se odločite za to varianto, nimate več časa za razmislek. Zdaj se še da brez bolečin. Ker so uhlji – hrustanec – še mehki. Midva sva srečna, ker sva mu lahko sama pomagala.
predvsem pri tako majhnem otroku ne delajo posega v lokalni anasteziji ali pa zelo redko
sama imam izkušnje z lokalno anastezijp v starosti 10 ali 12 let pa vem da sem komaj zdržala tiste pol ure operacija ušes pa je daljša
po operaciji imajo otroci bolečine ki jih blažijo z lekadolom
v bolnici so ob splošni anasteziji en dan če je lokalna pa nekaj ur po posegu
te stvari poznam kar dovolj da se sama za operacijo ki je estetskega pomena ne bi odločila dokler ne bi mogel otrok razumeti kaj ga čaka in bi si sam želel kljub bolečinam
na pregled pa lahko greš in se vseeno ne odločiš za operacijo saj je na napotnico mislim da do 18 leta
sama otroka najbolje poznaš in to naj ti bo vodilo pri odločanju
lp
Ana, zelo zanimivo branje!
Glede te debate o lepilnem traku – mojemu tastu so lepili uhce, pa je zdaj ok. Mojeme mozu jih niso – operacija. Moja hci – ze razmisljam, kje imam kak trakec. Sem vprasala ko je mala imela 6m na forumu za est.kirurgijo, pa je rekel, da je za lep.trak prepozno, ti pa pravis, da vam je tudi pozneje uspelo. Vsekakor bomo poskusili, ker vidim, kako je bilo z mozem – zdaj se mu mala smili in se sekira
Punce, tiste, ki pravite, da je nora, če bi mu dala popraviti ušesa, ne veste, morda pa je ravno vaš otrok tisti, ki v vrtcu ali šoli zafrkava kakšnega, da je opica.
O operaciji lahko največ pove zdravnik, kolikor vem, traja hospitalizacija od nekaj ur do enega tedna, bolečin majhni otroci ne čutijo toliko kot odrasli ljudje, zato pa tudi mandlje najraje operirajo v zgodnji mladosti.
No, zanimivo, sem sla mojega moza vprasat, ali ga uha kdaj bolijo, pa je rekel, da sploh ne. Mogoce so tvojemu mozu bolj mesarsko opravili. No, moj ima ful vleike brazgotine, baje da zdaj dosti bolje delajo, drugace pa je bil na operaciji 12-13 let nazaj. Je pa rekel, da je dlje zdrzal od tvojega, do 18-ih. Ga je pa cela sola stokala vanje. No, tiste ki se zgrazate, dajte vsaj svoje otroke lepo pouciti, da tisti, ki mu strlijo uha, ni ne opica ne dumbo!! Potem ne bo nihce potreboval operacij.
Hvala vsem za pomoč in mnenje!
Bom videla, kaj bo rekel zdravnik na pregledu. Tehtam pluse in minuse posega pri šestih letih. Plus je hitrejše celjenje, izogib pubertetniškim travmam. Minus je morebitna neuspela operacija, bolečine itn.
Če je poseg pri takem otroku manj boleč in se hitreje vse zaceli, bomo šli v to.
Hvala in lep pozdrav!!