Opravljanje dejavnosti po internetu
Jaz sem objavil na vaših straneh oglas, da prodam nekaj semen rastlin, ki sem jih poskusno gojil tudi sam (tobak, kava). Poleg sem objavil tudi gsm, preko katerega so po tem najbrž dobili vse ostale podatke. Oglasa pa sam ne morem izbrisati.
Tudi sam sem dobil popolnoma enako prijavo na tržno inšpekcijo, češ, da imam trgovino na črno, prodajam semena in si pridobivam finančne koristi.
Kako je s tem? Ali kmet kmetu ne sme prodati par kg krompirja, jabolk, zeljnatih glav?
Kaj pa rabljen avto, hladilnik, telefon ko prodaš?
Kaj sploh lahko potemtakem prodaš, da ne boš prijavljen zaradi dela na črno?
Vsekakor imate prav, ko se sprašujete, ali gre za opravljanje dejavnosti na črno. Prodajanje stvari, ki jih ima nekdo odveč, vsekakor ni dejavnost.
Če bi rastline gojili z namenom prodaje plodov, semen ipd. na trgu zaradi pridobivanja dobička, je to dejavnost, kar izhaja iz drugega odstavka 3. člena ZGD-1. Če pa jih gojite kot hobi in samo prodajate odvečna semena, pogoj zakona ni izpolnjen in ne gre za dejavnost.
Pri kmetu je drugače, saj se ukvarja s kmetijsko dejavnostjo, za katero veljajo nekatera posebna pravila. Vendar pa to dejansko je pridobitna dejavnost.
Forum je zaprt za komentiranje.