Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek opremljam stanovanje

opremljam stanovanje

Upam, da mi rata pripet sliko…torej opremljam stanovanje. mere so napisane, nekako ni dvoma, da bo na levi kuhinja glede na priklop vode. gre za mansardo, tako da zgornje omarice v kuhinji avtomatsko odpadejo.

zanima me vaše mnenje – kako bi pa vi postavili predvsem kuhinjo? samo po levi steni, v L, v mali U?
Nočem prevelike kuhinje, obožujem otoke, polotoke, šanke pa nisem prepričana če imam za to dovolj prostora?

Kakšna ideja, mnenje, predlog?

To je prostor namenjen kuhinji, kuhinji + jedilnici ali kuhinja + jedilnica + dnevna?

Joj, se opravičujem za pomanjkljive podatke. Ja, to je vse skupaj za kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kar se shranjevanja tiče pri kuhinji bom imela posebej še shrambo (drug prostor, ki ne spada tukaj zraven).

jaz bi na L

Čeprav imaš shrambo, ni priročna, ker ni ob kuhinji in fajn je, da imaš vse za kuho res pri roki. Ker ni možnosti visečih omaric, bi jaz dala kuhinjo v U, vmes pa ne otok, ampak kuhinjsko mizo. Če daš tam na sred en otok, kam boš dala mizo? Meni to ne sede.
Med okna daš lahko kakšne poličke, pa tudi na daljšo steno daš lahko kake police, samo ne preveč polic in ne jih preveč nabutat, ker je to peveč čiščenja, saj ne čistiš samo navaden prah, ampak tudi mastne pare od kuhe.

Če obožuješ otoke, bi si pač morala omisliti večje stanovanje.

Za okvirno predstavo ti povem, da je pri nas dnevno bivalni prostor velik 34 kvadratov in ni mansarden, drugače so mere ravno nekaj takega kot pri tebi, torej dobre tri metre krat dobrih osem, pa ni pogojev, da vtaknem kuhinjski otok in podobne moderne izume, ne da bi potem bilo vse ostalo natlačeno do daske.

Pri tebi je zaradi nizke stojne višine to še toliko manj možno, razen če bi bila zadovoljna s cca 2,5 metra dolžine kuhinje in bi polotok postavila pravokotno na steno, kjer je voda.

Torej, zadaj na steni, kjer je kamin, omare do stropa, kolikor jih je zaradi kamina mogoče stlačiti tja (mogoče tri po 60 širine???), nato meter prostora, nato cca en meter širok polotok z vodo in štedilnikom. S tem prideš 2,6 metra proti oknom – kako je na tej širini s stojno višino?

In stavim, da bi tudi rada mizo za dvanajst ljudi, čeprav ste tričlanska družina, pa seveda razkošno sedežno v L?

Hvala lepa za nasvet

Mah L ali U se komaj splača zaradi na eni strani nizke višine – tam imaš potem malo pulta za odlaganje, na drugi strani zaradi peči.

Se pravi, obe dolgi steni sta pod poševnino? Kje pa je najvišja točka prostora oz. kako padajo te poševnine? Koliko prostora je visokega vsaj 2 m? Ta del označi na skici s črtkano črto

Priključek za vodo lahko brez težav pomakneš po isti steni malo levo-desno, če bi to pomenilo bolj optimalno razporeditev. In za začetek še to, ne glede na razporeditev, če boš imela samo spodnje omrice, jih kupi čim več z izvlečnimi predali, ne z vratci in policami. Res da so dražje, ampak si boš zelo olajšala življenje.

Ne vem, a je to že postal mon standard, da smo pri vsakem odgovoru tudi sarkastični…

Skratka možnosti za večje stanovanje nimam. Tako kot je pač je. Nočem tlačiti vsemogočih stvari noter, zato pa tuhtam kaj se da vključit, da mi bo všeč, pa da bo še ostalo funkcionalno. Ker pa je eno gledat slike na papirju, drugo pa dejansko stat v prostoru nimam ravno neke dobre predstave, kako bi v resnici to izpadlo.

Sicer je pri kuhinji višina 160 cm, pri oknih in že prej je višina stojna in strop visok cca 240 cm. Pri dnevni sobi, torej na desni je nižje, saj sem pustila steno dejansko do strehe, ker tja lahko dam kavč/nizke poličke, pri kuhinji pa to ne bi bilo možno.

Imaš prav – smo trije in ne, nočem mize za 12 ampak za 4. Enako s sedežno. In če napišem, da mi je nekaj všeč to še ne pomeni, da pri tem brazglavo vztrajam, drugače najbrž ne bi spraševala za nasvet. Očitno torej otok glede na velikost odpade. Hvala

Pod poševnino sta leva in desna stena. Na levi je kolenčna višina 160, na desni pa 105. Tako smo naredili ravno zaradi kuhinje na levi, da postaviš omarice do stene in se odrasel moški ne more butnit z glavo v poševno steno. 😉

strop se hitro dvigne zato je pri kuhinji, če upoštevam globino omaric 60 cm povsod stojna višina. Strop je visok 2,4 m.

Res je, vodo lahko premikam po želji po levi steni in do kaminske peči. Hvala za nasvet glede predalov.

Upoštevaj še partnerjevo višino! Jaz seh hotela imeti v mansardi stanovanjke, kjer je kolenčnizid 135 cm. In se mi je kuhinja prav lepo izšla pod poševnino (samo pult bi bil tam). In je prišel kolega na obisk, ki je visok 1,9 m in več kot gledati kuhinje ne bi mogel.

Prostor je sicer dovolj velik, enaostavne oblike, samo poševnina pa je dejasnko kar nizka.

Moj predog:

Kuhinja v L.
Torej, ko prideš notri, je na levo takoj hladilnik, nato izvlečna omarica, kot in potem niz čez celo steno. Ampak, ker je še kaminska pečka, vprašanje, če bo lahko še hladilnik zraven.
Na sredini prostora bi dala jedilno mizo.
Na V desnem kotu zgoraj (pod poševnino) bi dala sedežno, na steno na desni pa kakšen regal za TV.

Jaz bi spodnje omarice imela omarice, samo notranje police bi imela izvlečne – je lepše za pogledat od zunaj in lažje za čistit, verjetno pa tudi malo cenejše.

Če jaz prav vidim, je takoj levo kaminska peč.
Ni ravno optimalno zraven dajat hladilnika.

Ne vem, a je to že postal mon standard, da smo pri vsakem odgovoru tudi sarkastični…

Skratka možnosti za večje stanovanje nimam. Tako kot je pač je. Nočem tlačiti vsemogočih stvari noter, zato pa tuhtam kaj se da vključit, da mi bo všeč, pa da bo še ostalo funkcionalno. Ker pa je eno gledat slike na papirju, drugo pa dejansko stat v prostoru nimam ravno neke dobre predstave, kako bi v resnici to izpadlo.

Sicer je pri kuhinji višina 160 cm, pri oknih in že prej je višina stojna in strop visok cca 240 cm. Pri dnevni sobi, torej na desni je nižje, saj sem pustila steno dejansko do strehe, ker tja lahko dam kavč/nizke poličke, pri kuhinji pa to ne bi bilo možno.

Imaš prav – smo trije in ne, nočem mize za 12 ampak za 4. Enako s sedežno. In če napišem, da mi je nekaj všeč to še ne pomeni, da pri tem brazglavo vztrajam, drugače najbrž ne bi spraševala za nasvet. Očitno torej otok glede na velikost odpade. Hvala[/quote]

Mah ne vem, meni se bolj zdi, da je postal standard kuhinjski otok za vsako ceno, miza za dvanajst ljudi za vsako ceno (kot da vsak dan gostijo komplet žlahto) in ogromna sedežna v dnevni sobi, veliki 12 kvadratov. In se ljudem ne da dopovedat, da to ne gre. Zato sem že malček sita, ko nekdo sploh omeni otok v tako majhnem in neugodnem prostoru.

Za predstavo, kako bi zgledalo, poskusi dobiti nekje ogromne škatle in jih razporedi po prostoru. Kako mizo verjetno imaš kje, če nič drugega, vzameš piknik oz. kamping mizo in zložljive stole.
Odloči se, kaj ti je prva prioriteta. Recimo pri nas konkretno je dnevna soba najmanj uporabljan prostor in zato je imelo prednost vse drugo – torej raje večja kuhinja in jedilna miza in potem kavč in ostalo, kolikor je pač ostalo prostora. Moja teta je hotela recimo razkošno sedežno in zato sploh nima jedilne mize – je na kuhinjskem šanku ali na kavču.
Če je tebi res toliko do otoka, ga uredite, ampak se moraš zavedati, da bo to šlo potem na račun sedežne garniture.
Če bi se slučajno res odločila za otok, potem bi mizo lahko naslonila oz. potisnila obenj, ko bi imela obiske, bi pa mizo pač odmaknili in raztegnili, pa bi bilo prostora za osem, deset ljudi.

Pri nas je dnevna s kuhinjo in jedilnico nekaj manj kot 30m2, pa še nepravilne oblike. Imam na eni steni kuhinjo cca 4m (mogoče več), nasproti ala otok (1,5m), za otokom ala šank, večjo mizo za 8 ljudi in potem dnevno, za TV je samo nizka omarica, sedežna 3 x 2m in ena knjižna polica širine cca meter.
Vse skupaj daje neko celoto. Mi smo tak razpored že dobili skupaj s stanovanjem, prejšnjim lastnikom ga je uredil arhitekt. Strop je normalne višine. Če bi bilo stanovanje mansardno, bi verjetno ven vrgla tisti otoček in šank, da ne bi zgledalo prenatrpano.

jaz bi narisala vse skupaj v ScketchUp-u (brezplačen program), ki ga osvojiš v kakšni urici. Mislim, da imaš tudi že ikejine elemente, ki jih potemlahko vstaviš.

Drugače pa opcije
Otok + jedilna miza s klopco
http://st.houzz.com/simgs/b802765f011a5213_7-9446/home-design.jpg
http://imageservice.trendsideas.com/media/article/original/136472.jpg?width=593&height=430&mode=max

Otok, ki se nadaljuje v mizo
http://img.mdfyw.com/images/www.kitchenideas.com.au/large_island_kitchen_dinning_table.jpg
http://haybert.com/wp-content/uploads/2014/01/white-kitchen-island-with-dining-table-and-4-chair-penthouse-apartment-interior-decorating-ideas.jpg

Čisto odvisno za koliko ljudi je miza namenjena.

Jaz bi tako:

Dolga stena od kamina proti oknu:
– hladilnik (60)
– kos pulta (30)
– korito, pomivalni stroj (120)
– delovna površina (60 – 80), nekaj je itak dobiš nad pomivalnim
– štedilnik – plošča in pečica spodaj (60)
– kos pulta, prostor za mikrovalovko

(Pol)otok: višina prilagojena okenski polici, globina lahko tudi samo 50, površina po potrebi za kaki toaster ali grelnik vode, spodaj omarice za posodo.

Ostajam pri predlogu predalov, ker jih lahko izvlečeš samo delno, pri izvlečnih policah pa moraš vsakokrat čisto odpreti vratca.

Miza 80-90 krat 120-140, z ožjo stranjo prislonjena na polotok. Dovolj prostora za 4 in če jo odmakneš, začasno tudi za 6

Na steni pri oknu regal s TV. Izbereš takega, ki je iz posameznih kosov (ločen spodnji del in proste omarice/police zgoraj), da lahko prilagodiš poševnini.

Ob notranji steni desno od prehoda velika sedežna.

V prosti del poševnine na koncu sedežne pa bi postavila samo kako mini mizico ali skrinjo za igrače, ki jo lahko po potrebi potegneš k sedežni in uporabiš kot klubsko mizico ali podstavek za noge.

Mizo obrni, takole je ful moteča.

Najlepša hvala vsem za predloge!

Se strinjam, da štrli. 🙂 Ampak jaz imam pač “motnjo”, da se slabo počutim pri mizi, ki ima prislonjeno dolgo stranico. Kdor te motnje nima, lahko komot obrne. Lahko se da tudi raztegljiva kvadratna 90×90. Za 3 je dovolj, za 4 odmakneš, za 5 raztegneš, za 6 pa raztegneš in odmakneš.

New Report

Close