Najdi forum

Orehov liker

Hej!
Dve leti nazaj je hcerka prinesla iz Francije (Dordonija- pokrajina orehov)
krasen orhov liker. Sluzil mi je tudi za obogatitev krem in biskvitov.
Slucajno sem potem dobila tudi steklenico doma narejenega orehovca in iskreno povem, da ne vem, kateri je bil boljsi.

Danes sem gledala ponovitev oddaje o gradnji ribnika na vrtu. Na koncu so popili malo domacega orehovega likerja in gospodinja je pokazala v zivo, kako ga dela. Zdaj je primeren cas, ker so orehi se lepo zeleni in jedrca mehka.
Jutri grem nabrat 30 orehov in narocim 1 l domacega tropinovca.
Rabim se 1/4 kg sladkorja, cimetove cevke, vanilijev strok, eno pomaranco in eno limono( sok?). Tu pa nisem ravno sigurna, ali je rekla lupinico ali sok.

Sest tednov bo na malo sencnem oknu. Potem pa v steklenice. Sele po enem letu je poln okusa in ” Ta pravi”.

Verjetno recept poznate; mislim, da ga vsaka dela malo po svoje. Imate predloge? je katera ze naredila? Tisti, ki sem ga jaz dobila, je bil res odlicen.

Na TV so ga priporocili tudi za zelodcne tezave. Lep podrav Babi

Moja mama ga je tudi delala pred leti. Zelo dober je bil. Vendar se spomnim, da je dala kozarec na sončno okno.

Babi, upam, da orehi niso že pretrdi. Pa obvezno rokavice na roke!

Natassa

Hej, Natassa!
Rokavice bodo obvezne in bom videla, ko bom prerezala en oreh, ce so jedrca res taka, kot je gospa pokazala na oddaji. Z lahkoto je narezala lepe, tanke, okrogle rezine. Ce so prezreli, pa drugo leto.
Za okno je pa rekla tocno tako: ne presencno. Moje okno na balkon je zelooo soncno. Poiskala bom pol pol.
Do zdaj se z likerji nisem ukvarjala, tega bi pa rada ( iz svojih orehov) naredila, ze zaradi krem za peciva.

Lp Babi

HY BABI- se vidi da imamo žilico , za vedno nekaj novega , tudi jaz sem gledal to oddajo , vendar iz prakse ti svetujem , da tretji dan odstrani
pomarančne olupke , če želiš dober liker . Radi zaplesnijo in je vso delo
zaman . Kar pa se tiče zrelosti orehov , uporabni so dokler lupina ne
poči -zunanja ,zelena . OGI

Ola !

Moja mama ga dela po tem receptu :

15 zelenih in grobo narezanih orehov prelijemo z 1 l šnopsa in pustimo stati 10 dni na soncu. Nato precedimo in v to dodamo 1 narezano pomarančo, 10 zdrobljenih zrn prave kave, 1/2 vanilijevega stroka in vse to pustimo stati na soncu 4 dni. Nato spet precedimo. 40 dag sladkorja karameliziramo, prilijemo 1/4 l vode in pokuhamo ter ohaldimo. Ko se dobro ohladi, zlijemo k pripravljeni precejeni tekočini, nalijemo v steklenici in uživamo.

Meni je ta orehov liker najboljši (drugega še sploh nisem pila:)) )

lp, Majuška

Hej!

Hvala za odziv. Delala bom po recepturi na TV. Lupinoco bom pustila le kratek cas. Pozabila sem se dodatek 4 klinckov.
Orehe sem ze ob sedmih nabrala, so zelo lepi in lupina cela. Tudi reze se lepo. Upam, da ne bom ob kak prst. :))) Lp Babi

Pozdravljena Babi !

Domači orehovec

Lansko leto sem ga naredil prvič, recept sem dobil od kolega in ravno danes sva šla protiKkočevju nabirati orehe, na primorskem so baje že preveč zreli. Orehe se praviloma nabere za orehovec 29. JUNIJA – VENDAR JE LETOS MALO KASNEJE ZARADI SLABEGA VREMENA.
Recept je preverjen, mešanica pa je še posebaj všeč ženskam, ja tko pač je, tudi meni je boljši od kake druge žgane pijače :

ZA EN LITER ŽGANJA : ( tropinovec ali hruškovec se ne priporoča, najbolje sadjevec – slive, hruške, jabolka ) :

25 – 30 dag zeleni orehov narezanih na krhlje ( uporabljaj PVC rokavice ! ! )
20 dag sladkorja
2 g muškatni orešek ( nastrgan )
2 g muškatni cvet
2 g limonine suhe lupinice
2 g vanilin

Pustimo stati na soncu 30 dni in vsak dan dobro premešamo.
Nato zmes odcedimo preko gaze, natočimo v steklenice in, po potrebi, dolijemo žganje.

NA ZDRAVJE !

LP

Hej Jest!

Eno drevo kasneje rodi in sosed je rekel, da so orehi v redu.Imam tudi
liter slivovke iz Brkinov. Bom nalila to. Zdaj kozarec postaja ze rjavkast in kasneje dokoncam. Gospa je rekla, da rjava barva vedno obarva kozarec.

Zdaj me mika, da bi dodala se malce ingverja( ki ga tlacim povsod), pa se ne upam prevec eksperimentirati.
Hvala in tudi tebi Na Zdravje Babi

HY JEST IN BABI , PRI OREHOVCU , STA ME SPELJAL IZ POTI , oprostite ostali. Babi , če imaš slivovko iz BRKINOV ,upam da je še tako dobra kot je
bila pred leti , ko smo jim -kot brigadirji , napeljali vodovod , po vam
znanem kamnitem terenu . Stopnjujem. na barvo kozarca z orehovcem ,
Brkinski teran je puščal obročke na kozarcu .tako kot omenjaš za orehovec , to pomeni , – dobra kvaliteta , zgoščene substance , in
ni potrebno vprašati (kje izvira).Jest pa kolega – ki sta šla “rabutat” orehe,
(da ne bom rekel – odtujevat za lastno prid ) , recept je v redu za liker,
vendar za zdravilo – za želodec , pa uporabiš samo 26 orehov -ne oreščkov in slivovko .OGI

Dragi moji,

močno se pogovarjate o tem frdamanem orehovem likerju, tako da ne morem biti tiho.

Jaz ga delam že nekaj let po najbolj enostavnem receptu in mi ga vsi hvalijo, ga kar mimogrede zmanjka, nikakor ni treba čakati kako leto, da bi dozorel.

Recept sem dobila iz knjige “Vse o vlaganju in shranjevanju živil” založbe
Lipa Koper.

30 zelenih orehov,
30 klinčkov
4 skorje cimeta
20 kavnih zrnc
500 g sladkorja
1,4 l konjaka ( jaz sem dajala navadno slivovko ! )

Piše v knjigi naprej, da še zelene orehe narežemo najprej na rezine, nato pa še na majhne kocke, jaz sem jih kar na kuhinjski stroj zrezala. Dodamo mlačno vodo, pustimo stati 30 minut in jih ocedimo. (To sem ubogala)
Vse našteto zmešamo, damo in zapremo v primeren kozarec ter postavimo za 6 do 8 tednov na sonce. (Označila sem si to na koledarju). Piše v navodilu naprej, da vsak teden enkrat dobro premešamo. (Tu moram priznati, da tudi nisem bila dosledna, kam pa pridemo, če bi si delali toliko opravkov).
Potem piše, da precedimo liker skozi kavni filter (tega sploh nimam, uporabila sem navadno cedilo) in shranimo liker v primernih steklenicah na hladnem.
Delala sem dvojno količino in precejeni liker natočila v različne stekleničke,
primerne za komu podariti.

Vendar to še ni vse: ocejene orehe sem prelila z malo, le toliko, da so orehi pokriti, prekuhane in ohlajene vode, pustila nekaj dni počivati in tudi to precedila v stekleničke.
Na te stekleničke sem pa napisala “št.2”.

Tako zdaj sem vam izdala mojo skivnost. Morda boste pa preizkusili moj
način priprave orehovca.

lp E.

Hej, Eliza!
Vidim, da so si recepti v osnovi kar podobni. Variacije so v dodajanju zacimb,kar je tudi prav; saj ima vsak svoje priljubljene.
No, moj zvarek je ze na varnem.In cez nekaj tednov nadaljujem.
Namesto kavnega filtra, si pomagam z vecplastno gazo v cedilu.
Omenjene knjige nase koprske zalozbe pa nimam.Skoda. Lp Babi

Hej, Ogi!
Si bil pa priden, da si v Brkinih pomagal pri vodovodu.Se spomnim te akcije.
Moz, tudi brigadir, ima velik zbor brigadirjev.

Upam, da je slivovka ravno tako dobra. Sama ne morem oceniti, ker sem bolj svoh potrosnik zganih pijac, strokovnjak pa sploh ne:))

BABI -OPROSTITE OSTALI , dasiravno naj bi po mnenju …….bolan ,ni
treba brati (lučke -če vama ne paše ) . BABI obrazloži mi možev zbor
brigadirjev (je to pevski zbor ali kot shod ). Namreč , bil sem kulturnik
zadnje izmene – ti bo pojasnil mož , kar pomeni organizacijo zaključnega
programa , za TOVARIŠE ki so se pripeljali iz LJ v mercedezis , mi pa smo
imeli :kramp ,lopato in šajtergo (samokolnico ) . Kot ti je znano ,iz zgoraj omenjenega linka , ko sem omenil obroče na kozarcu , da smo
pipo v vasi odprli pred odhodom , so nam ponudili -pravo , že omenjeno .
Sedaj vidim , kako te “malenkost” oddalji od teme , BABI mi ki imamo spomine , na preteklost , hitro zaidemo v sentimetalne dele možganov
in se napiše kakšna oslarija – iz spominiv , ne pa iz zavisti , da lahko
nekdo nekaj več ve , kot si nekateri predstavljajo , da vedo .Za konec
še enkrat – leti na moža , tudi mi imamo “shode-srečanja” , nekdanji
brigadirji , nimamo pa zbora – pevskega , če sem prav razumel . L . P O G I

Hej, Ogi!

Nerodno sem se izrazila;to je shod.
Vceraj je bil v Izoli pred Gostinskim centrom shod brigadirjev.Bilo je okrog 300 udelezencev iz vec krajev Slovenije.
Moz ima tocno 6 mesecev staza v brigadah ( srednja sola + faks ):
na kocevskem, avtocesta Bratstva in enotnosti( veckrat zaporedoma) in
bo Neretvi. Za Brkine pa je bil ze prestar, nic vec student.

Da bo se nekaj o hrani: pri Zupanji so od domacinov dobivali domaco marmelado iz buc. Ker jim je pripadalo vsak dan tudi nekaj cigaret, se je takrat naucil kaditi. To je pa bila negativna stran. Najprej je cigarete zamenjeval za cokolado, potem pa …
Lep pozdrav Babi

Babi, Matjuška, Jest, Eliza in vsi, ki ste že rezali orehe.
Nisem videla oddaje in ne vem, kakšni morajo biti orehi, da so pravi. Danes sem šla prerezat en sosedov oreh. Zelen je velik približno toliko, kot je v jeseni običajen oreh v trdi rjavi lupini. Gre z lahkoto narezati, trdo nekje kot surov krompir. Jedrce je še čisto belo, vmes se že pojavljajo prazni prostorčki, kamor bo raslo jedrce. Sok je čisto prozoren. Ali so pravi?

Po branju vaših postov sem se odločila, da letos naredim orehovec, vendar tega nisem nikjer in pri nikomur videla. Receptov je več, enega bom izbrala. V nobenem ne piše, kako narezati orehe. Babi pravi, tanke rezine. Kot za krompirjevo solato?
Hvala vnaprej, Mimi

Hej, Mimi!
Gledala sem oddajo in gospa je vse tako nazorno pokazala, da me je potegnilo.Narezala jih je na rezine- mogoce nekoliko tanjse kot za krompirjevo solato, sicer ni tako zelo pomembno. Zgoraj je napisano tudi na koscke.
Tvoji opisani orehi so taki kot moji- oziroma, kot morajo biti. Saj ni tako hudo, ce smo zamudili kak dan. Gospa je rekla, da je potem okus malo drugacen, ce so zrelejsi. No, zaradi 30 orehov in litra zganja me ne bo konec, cetudi ne bo ravno 1 A, kaj ne?
Edino tole mi ne gre v racun, da bo sele cez dobro leto najboljse:)))
Se bomo pa takrat hvalili:)

Lep pozdrav Babi

Naj pristavim lonček , oreh razpolovi ,nato se polovico razpolovi in 3 – 4 krat prereži (kot krompir za golaževo juho – na kocke ), se počasneje
isločajo substance v žganje , že omenjeno ,liker , takrat dodaš sladkor .
Ni pa potrebno čAkati eno leto , precediš po3 -4 tednih in to je to . OGI

Da,Ogi, po sestih tednih precedis,Ustekleniceno naj bi pa stalo eno leto. Tako so vsaj povedali na TV; dlje stoji, boljse je. Aja, naj bo v lepi temni steklenici. Lp Babi

Pozdravljena Mimi !

Oreh razrežem na krhlje, na 4 dele in to je to….. vsak alkohol se zboljša s staranjem, vendar pri nas nima časa, ga spijemo v kratkem času, tako je dober. Letos sem namočil 14 litrov. Že dobiva lepo barvo. Pravilno nabiranje je 29.6., ko naj bi bili najbolj sočni, vendar je odvisno tudi od vremena….

LP in na zdravje !

Tudi jaz sem gledala odajo na vrtu, ko so delali orehovec in ga pri starših že na edila. Svojega bom danes packala.
Se pa spomnim, da ga je moja mama delala tudi po principu, da je potrebno prvo vodo s katero se prelijejo orehi odlit, tako spravimo iz njih večjo grenčino.

Veliko veselja z njimi, lep pozdrav, Aleksandra

Zdravo!
Tudi jaz sem jih včeraj rezala in dobila žulj. Ni pa treba, da orehovec stoji celo leto. Z nami gre en del obvezno na morje. Saj veste, je treba razkužit stvari ..he,he..
No, “jagermajster” je pa tudi že skoraj gotov. Še zrele brinove jagode iz Pašmana, pa “tavžentrože”, ki so na določenih travnikih tudi že, a mi jih vneti sprehajalci vneto odnašajo..

JP

Tavžentoroža je res vse bolj redka. Na Dolenjskem jo težko najdeš v naravi. Zadnjič je pa tudi po TV ena zeliščarica rekla, da jo ni več najti (razen nekje v Italiji da je bojda še cel hrib tavžentrožic – mogoče bi jo šla pa tja iskat ;-)) ). Malo heca. No, ta gospa zeliščarica (še klobuk je imela takšen kot Pehta) pravi, da jo mora za čajčke kar gojiti.

Tinkarca bi te pa vprašala za recept za tale “jegermajster” – gotovo je bil že kje objavljen. Za letos je itak prepozno, ampak mogoče kdaj pride prav….

Evo sončece link do jagerčka…

O, hvala Hali, me ja malo minil pogum ;-)). Joj, saj vseh “rožic” še poznam ne…. Recept bo šel pa gotovo v “fascikel”, mogoče kdaj tudi v “flaše” ;-)))

Sončen pozdravčič.

Draga Babi,

jaz šele danes delam orehov liker, pri nas tu na severu naše državice dozorevajo orehi počasneje. In kako enostavno bom odslej cedila liker s pomočjo gaze. To mi je moral nekdo povedati, nisem mogla tega sama pogruntati. (:-) ! Odslej torej tudi ne bom imela usedlino v stekleničkah.

Hvala za nasvet in lp E.

New Report

Close