Orehov nadev za potice
Kaj daste v orehov nadev? Delam ga, ni slab a ni tak kot ga je delala moja pokojna mama. Ne vem kaj vse je dala notri a imel je nek poseben okus, mislim da po začimbah, kateri ne vem, jaz dam cimet…mamin okus je bil nekaj božanskega. Nanj sem se spomnila pred časom, ko je tako potico poslala moji prijateljici babica. Kaj daste ve v nadev?
Vprasaj prijateljico, ce vprasa svojo babico. Se dobro se ji bo zdelo, babici namrec.
Pa se to, ta okus ti je verjetno ostal, ker je to delala mama, ki je ni vec, kot nek spomin nanjo.
Jaz pa naredim tako. Orehe, vcasih dam tudi kaj lesnikov, poparim z vrocim mlekom, dam notri sladkor, vanilin sladkor, zlico kakava, zlico ruma in beljakov sneg, rumenjaki grejo v testo.
Nobena potica ne more nadomestititi mamine potice. Nisem velika ljubiteljica potic ampak pojem kak kos zavoljo mame, ki jo vsaj 2 x letno speče z velikim veseljem. Tudi ona speče zelo dobro potico in že sedaj vem, če enkrat mame ne bi bilo več, bi večno imela v mislih, da je moja draga mama pekla najboljšo potico na svetu – in takrat jo bom zagotovo pogrešala.
Pozdravljena, zanima me, kaj daš v tvoj orehov nadev, da res ostane pravi okus po orehih? Napisala si samo, česa ti v nadev ne daš. Ali po razvaljanem testu samo potreseš zmlete orehe?[/quote]
Ja mlete orehe, dam jih velik, prelijem s toplim mlekom, ne vrčim, dodam mleti sladkor, mam rada zelo sladko,sneg beljakov, rum in nič več. No ja včasih, za nekatere tud rozine, naši jih ne marajo.LP
Jaz pa najprej jedrca poparim— vržem jih v krop in takoj odcedim, da odteče vsa grenčina ven in jih še poplaknem.
Potem jih dam na pekać pa v ror sušit čez noč.
Suhe zmeljem, jih dam v vrelo mleko, dodam cimet cel paket, precej sladkorja, muškatni orešček–ščepec, limonino lupino cele limone, precej ruma, par vanilijev, to kuham, da se zgosti—10 minut.Ko se ohladi, dodam stepene beljake, ki ostanejo od testa.
Od moje potice nikogar ne peče zgaga, ker vsa grenčina odteče iz orehov.Recept je od moje babice.