Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Orehova potica – nadev + kaka skrita tajna za peko

Orehova potica – nadev + kaka skrita tajna za peko

kaj vse date v nadev, da je potica RES sočna? A testo pred nanosom nadeva kaj namažete z maslom?

a res tolk dolg vzhajate testo 6 ur in več?????

hvala za kako skrivnost 🙂

ta nadev sem našla na kulinariki https://www.kulinarika.net/recepti/1176/sladice/orehova-potica/
40 dag orehov

2 dl mleka
mleko
, še bolje sladke smetane

25 dag sladkorja

2 žlici ruma

2-3 beljaki

Stepeni beljaki v nadevu naredijo samo štalo. Sneg se med vzhajanjem potice sesede in steče. Za bolj rahel nadev raje dodaj žlico kisle smetane.

SOčno potico pa dobiš s sočnim testom, ne s sočnim nadevom. Sočno testo pride, če je testo bolj mehko. Tako mehko, da se ne lepi na prste, ampak še vedno mehko. Bolj je čvrsto, bolj je suho.

Zakaj bi vzhajal testo 6 ur mi ni jasno. V tem času se kavsovke že čisto utrudijo in pocrkajo in prevzhajano testo tudi ni dobro, dobi en tak čuden kiselkast okus po kvas, pa še kasneje ti potica ne vzhaja. Razen, če delaš z drožmi oz. vzhajaš v hladilniku, samo to je potem čisto druga zgodba. Gledaš predvsem na prostornino, ko naraste na dvojno je dovolj. Časovno je pa to odvisno od količine moke oz. testa. Če delaš iz 300 g je dovolj po ure vzhajanja, iz 1 kg pa kašno uro, do uro in pol.

Fajn je, če so orehi na sveže zmleti z mlinčkom in ne v multipraktiku, ko dobiš ven en poc. Pa enaka količina ali pa celo malce več jih more biti kot je moke.

Če dodaš namočeno in odcejeno suho sadje (največkrat rozine, lahko pa tudi brusnice, fige …), bo duti vse skupaj bolj sočno.

Pa orehe preliješ z vročim (ne vrelim) mlekom. Ker vrelo mleko izloči iz orehov maščobo, s haldnim melkom pa nadev ni lepo mazljiv.

Jaz delam po spodnjem receptu:

350 g zmletih orehov
90 ml mleka
80 g sladkorja
1 vanilin sladkor
1 ščep naribane lupine bio limone
1 žlica ruma
1 ščep cimeta
1 ščep soli
1 jajce
1 žlica kisle smetane
Orehe prelijemo z vročim mlekom, premešamo in pustimo, da se ohladijo.
Postopoma dodamo vse sestavine, razen jajca in smetane ter dobro premešamo. Primešamo razžvrkljano jajce in na koncu še kislo smetano. Če je nadev pregost, lahko dodamo še malo kisle smetane.

Drugače boš pa dobila zagotovo ogromno nasvetov in vsak bo malce drugačen in vsaka bo trdila, da je njena potica najboljša.

napravi kvasno solno emulzijo

Ko testo vprvič vzhaja, ali ga moraš nato spet gnesti? Ga pregneteš, da upade, razvaljaš in namažeš z nadevom, zviješ in pustiš še enkrat vzhajati, ali je ta postopek pravilen?

Nočna potica.

Ne. Vzhajano testo streseš na pult, ga oblikuješ v pravokotnik in ga razvaljaš. Itak že med samim valjanjem upade. Potem ga namažeš z nadevom,zviješ, prestaviš v pekač in pustiš, da tam vzhaja ene 20 minut, dokler se ne segreje pečica.

Če se ti pa mudi, daš pa potico kar v hladno pečico in vzhaja med tem, ko se pečica greje.

Nikakor pa ne gneteš testa še enkrat.

Pa tudi prvič ga ni treba ravno do nezavesti pretepati, sploh če delate potico s težkimi nadevi (orehi, mak). Ker preveč stepeno testo je prerahlo, ne zdrži teže nadeva in potica se potem sesede.

Peka potice v današnjem času ni prav nič težkega oz. zahtevnega. Samo z njeno pripravo smo čisto obsedeni, ker smo privlekli cel kup nekih mitov, ki so morda veljali v času naših babic, danes pa zagotovo ne veljajo več.

V nadev k suhim orehom vmešaj še polovico žličke mlete kave. Prav neverjetno poudari okus.

Te lahko vprašam nekaj v zvezi s testom? Ali daš v testo beljake, ali ne? Ena soseda pravi, da ja, ta druga pa, da bog ne daj 🙂 V receptih je vse sorte, ampak jaz bi rada sočno potico, ne kruhasto. Najlepša hvala za odgovor.

Zakaj pri pečenju potica poči, oziroma skorja poči?

Razlogov je več. Najpogostejši vzrok je pekač. Najprimernejši za peko potice je glinen, ker počasi prevaja toploto. Kovinski pekač se hitro segrejejo, tako je skorja potice hitro pečena (oz. so že vse kvasovke mrtve), v notranjosti pa še ne in tam kvasovke še veselo delajo, potica zato na sredini še vedno vzhaja in potem skorja poči.

Drug razlog, potica ni dovolj prešpikana. Prepikat jo je treba na gosto in do dna. Potem pa je ne smemo premazati z jajcem, saj z njim zamažemo luknjice in nismo tako naredili ničesar.

Pred peko ni bila dovolj vzhajanja in ko si jo dala peč se je zunanjost prehitro zapekla in notranjost še vzhajala. Podobno kot pri tortah, ko rata “hribček” na sredini.

V prvem receptu s kulinarike je za moj okus odločno preveč sladkorja – tam med 80 do 90 g bi ga jaz uporabila za tako količino orehov. Pa tekočine (mleka) dam tudi kar nekaj več – tam cca 2 dcl. Vse ostale nasvete od takole upoštevaj in bo potica super.

Hvala obema za odgovore.

V nadev k suhim orehom vmešaj še polovico žličke mlete kave. Prav neverjetno poudari okus.[/quote]

Še bolje je, da mlete orehe preliješ z vročo kavo namesto z mlekom 🙂

Te lahko vprašam nekaj v zvezi s testom? Ali daš v testo beljake, ali ne? Ena soseda pravi, da ja, ta druga pa, da bog ne daj 🙂 V receptih je vse sorte, ampak jaz bi rada sočno potico, ne kruhasto. Najlepša hvala za odgovor.[/quote]

Iz izkušenj, jaz ne opazim neke razlike. Teorija gre pa takole, če so v testu samo rumenjaki, potem je testo lepše rumene barve, bolj voljno in sočno. Testo z beljaki je bolj rahlo, ampak istočasno tudi bolj suho.

Razlogov je več. Najpogostejši vzrok je pekač. Najprimernejši za peko potice je glinen, ker počasi prevaja toploto. Kovinski pekač se hitro segrejejo, tako je skorja potice hitro pečena (oz. so že vse kvasovke mrtve), v notranjosti pa še ne in tam kvasovke še veselo delajo, potica zato na sredini še vedno vzhaja in potem skorja poči.

Drug razlog, potica ni dovolj prešpikana. Prepikat jo je treba na gosto in do dna. Potem pa je ne smemo premazati z jajcem, saj z njim zamažemo luknjice in nismo tako naredili ničesar.[/quote]
Kaj pa potratno potico? Ali je njo tudi treba prešpikat?

Te lahko vprašam nekaj v zvezi s testom? Ali daš v testo beljake, ali ne? Ena soseda pravi, da ja, ta druga pa, da bog ne daj 🙂 V receptih je vse sorte, ampak jaz bi rada sočno potico, ne kruhasto. Najlepša hvala za odgovor.[/quote]

Iz izkušenj, jaz ne opazim neke razlike. Teorija gre pa takole, če so v testu samo rumenjaki, potem je testo lepše rumene barve, bolj voljno in sočno. Testo z beljaki je bolj rahlo, ampak istočasno tudi bolj suho.[/quote]
Hvala!

Drug razlog, potica ni dovolj prešpikana. Prepikat jo je treba na gosto in do dna. Potem pa je ne smemo premazati z jajcem, saj z njim zamažemo luknjice in nismo tako naredili ničesar.[/quote]
Kaj pa potratno potico? Ali je njo tudi treba prešpikat?[/quote]

treba!

Samo berem in se vam smejim, ker imate tako nemogoče fore, da ne morem verjeti in ker ste tako pametne, kar pečite vaše kulinarikapikanet potice. ))))

5 rumenjakov v testo in sneg s 5 beljakov v nadev. Sneg mi se nikoli ni stekel ven med peko. Delam pa vedno nocno.

Pozdravljeni,
moja potica se ravnokar peče… Že leta delam le hladno ali nočno potico. Zdi se mi, da ta zasigurno uspe in ostane sveža še nekaj dni. V nadev dam doma mlete orehe, ki jih stresem v vrelo mleko z maslom, malce pokuham, dodam vanilin, sladkor, cimet, rum in sneg beljakov, kateri nadev dokončno učvrstijo. V testu je več sladkorja in maščobe…, takoj ko zamesim namažem in pustim vzhajati do zjutraj in takoj spečem v starem lončenem modelu- kolaču.

Moja potica je pravkar pečena. Meni tudi nadev nikoli ne uide, pa vedno dam sneg v nadev. A je treba sneg vmešati ročno, v hladno maso in postopoma. Skrivnost je tudi ščepec soli v beljakih, ki ne samo, da sol drži trdnost, pač pa potici ohranja vlago oz. nadevu.
Rumenjaki v testo, če daš jajca, več njih je testo z vsakim jajcem bolj trdo.
V orehov nadev gre obvezno cimet, rum in naribana limonina lupina, ki da potici tisti pravi okus. Poleg seveda vanilij sladkorja, masla, in vročega mleka. Nadev mora biti biti bogat.

Pečem tako, da zvito potico potisnem v pečko, prižgem na 50C in počakam, da vzhaja. 15-20 minut, potem temp povečam na 180 in pečem dokler je treba. Preverim z zobotrebcem, po potrebi pokrijem s papirjem, da se povrhu ne zažge. Potico pustim v pekaču in pokrijem s servietom, da postane skorjica lepo mehka. Če je dovolj pečena se ne sesede, drugače pa se verjetno bo.

Vedno delam s sestavinami sobne temperature in tudi prostor ima temperaturo okrog 25C.

Mi smo se pa tačas že domače potičke najedli…

Moja soseda je delala najboljše potice in imam recept, pa žal zdaj ni pri roki in se mi ga ne da iskat, ampak…
Po njenem receptu se potica dela res nekaj ur + peka. Orehe skuha v mleku in smetani, da so res dobro natopljeni in ne samo malo namočeni. Potem ohladi, vmeša beljake in fila testo s hladnim nadevom. Testo 2x vzhaja, potem ga šele razvaljaš in še 1x vzhajaš zavito, pa vsakič vzhaja cca 45 minut. Pa še par stvari, se res ne spomnim zdaj iz glave, ampak po njenem receptu je moja potica kraljica potic. Jo znam pa tudi jaz na hitro narediti, ampak v primerjavi s sosedino, to sploh ni potica, ampak nek kruh z orehi…

Najboljša potica-simpl ko pasulj

jaz sem včasih mislila kakšna znanost je ta potica, ko jo tako opevajo. Sedaj sem izumila svoj recept, v bistvu sem najboljše sestavine iz 2 kuharskih knjig združila, tako, da je moja potica fulll sočna še 4 dni kot da je frišna.

Naredim pa simpl ko pasulj

testo

okrog 600 dkg moke, malo več da lepo mesim dodajam
2 rumenjaka, kvas, sol ,10 dkg sladkor, limonca lupina, vanili sladkor
pol putra stopljenega v 3 deci mleka /sem tudi kvas dodam/-ohlajeno

vse skupaj z mikserjem mešam, ko ne gre več pa z roko, dodajam moko, da se testo ne prijema, nato dam v pomokano skledo in malo v el. pečico na 50 ogreto.

pustim cca 30-60 minut

Ta čas nadev

500 dkg orehi ali lešniki, lahko več po želji, poparim z vrelim mlekom
pustim, da se ohladi, dodam sladkor po želji , 1 KISLO SMETANO, ta da sočnost,
malo ruma 1 jajček-vse zmešam z žlico

testo vzamem ven , dam na 2 dela, nič več mesiti, samo z valjarjem v velikosti pekača razvaljam, namažem, dam v pekač, preluknjam z zobotrebci,

dam v mrzlo pečico na 50 čez nekaj cca 10 minut dam na 70, nato na 100, potica vzhaja, opazuješ, ko je dokaj vzajala dam na 180 in pustim, da se speče do konca, do lepe barve

Če vas kaj zanima, vprašajte, potica je pa najboljša kar sem jih jedla. Je pa simpl za narediti, brez komliciranja.

LP

New Report

Close