OREHOVEC?

Jaz sem ga pred dvema letoma delala po tem receptu, ki ga je vpisala Babi, menda pa je iz neke TV oddaje. Nič nisem prej namakala in odlivala. Naložila sem v velik steklen kozarec, potem precedila. Načeli smo ga šele po enem letu, res je dober. Sedaj ga je še kakšen deci :-(( in vedno boljši je :-))
Letos ga bom spet naredila, šele včeraj sem se zagledala v sosedove orehe, da je vendar že skrajni čas.
Splošno od orehovca:
– Starejši je, boljši je. Manj kot pol leta ga ne niti odpirati, je samo zoprno grenek. Od enega leta naprej je optimalno.
– Najboljše (in menda edino primerno) žganje je tropinovec.
– Menda je posebej dober za ženske. Pisalo je nekaj v stilu: če bi ženske vedele, kako je orehovec dober zanje, ne bi toliko orehov dale v potice…
– To pa tako veš, da je orehovo barvilo eno najmočnejših; če delaš brez rokavic, te bodo še tedne potem vsi gledali v rjave prste.
30 zelenih orehov
1 l domacega tropinovca
25 dag sladkorja
cimet v skorji, 4 klinčki
vanilijev strok
1 pomaranča, 1 limona
Orehe grobo nareži in zmešaj z ostalim. Še prej jih malo namoči v vodo in jo odlij. Od agrumov dodaj lupinico. 6 tednov naj stoji na ne presenčnem oknu, nato preliješ v steklenice. Sele po enem letu je polnega okusa.
iz TV oddaje
Namig: Tretji dan odstani pomarančne olupke, da ne zaplesnijo.
LP Mimi

morda pa ti pomaga kaj moj recept za OREHOV LIKER- NOCINO je zelooo dober
Zelene orehe obrati med 25-30 junijem)
27 kom celih orehov (ne prati, samo obrisati)
0,5 l 90 % etilni alkohol (velja tudi tropinovec)
100 g kave v zrnu pražene
5 kom klinčkov
1 kom vanilije cele v stroku
vse to naj odleži 40 dni v hladnem in temnem prostoru
po 40 dneh precediti in dodati sirup (200 g sladkorja prekuhati v 0,3 l vode)
liker hrani v temnem prostoru !

Orehi se praviloma nabirajo 29.06. !
Za 1 liter potrebujemo :
25 – 30 dag zelenih orehov, narežemo na krhlje;
20 dag sladkorja
2 g muškatni orešček;
2 g muškatni cvet;
2 g limonine lupine ( kupljene, posušene );
2 g vanilin;
1 l žganja;
Vse skupaj damo v veliko zaprto posodo, pustimo stati 3 – 4 teden na soncu in vsakodnevno premešamo.
Nato zmes odcedimo preko cedilnika, nato pa še preko gaze, natočimo v steklenice, po potrebi dolijemo žganje.
Če se ti zdi premočno, pred ustekleničenjem malo prevri, da izgubi alkohol – vse odvisno od okusa.
NA ZDRAVJE !