Najdi forum

OREHOVEC?

PROSIM, ČE MI LAHKO KATERA NAPIŠE RECEPT ZA DOBER OREHOVEC, KI GA NAREDIŠ DOMA IN POSTOPEK KAKO????

HVALA IN LP!

Zelene orehe se namoči v domače žganje, mislim da je potrebno dodati tudi sladkor. Orehi se v žgnju namakajo kakšen mesec. Ko se žganje obarva na rjavo, lahko odstraniš orehe.

Na Najdi si. vpišite OREHOVEC in kliknite na recept Orehovec.(5). LP.

Jaz sem ga pred dvema letoma delala po tem receptu, ki ga je vpisala Babi, menda pa je iz neke TV oddaje. Nič nisem prej namakala in odlivala. Naložila sem v velik steklen kozarec, potem precedila. Načeli smo ga šele po enem letu, res je dober. Sedaj ga je še kakšen deci :-(( in vedno boljši je :-))
Letos ga bom spet naredila, šele včeraj sem se zagledala v sosedove orehe, da je vendar že skrajni čas.

Splošno od orehovca:
– Starejši je, boljši je. Manj kot pol leta ga ne niti odpirati, je samo zoprno grenek. Od enega leta naprej je optimalno.
– Najboljše (in menda edino primerno) žganje je tropinovec.
– Menda je posebej dober za ženske. Pisalo je nekaj v stilu: če bi ženske vedele, kako je orehovec dober zanje, ne bi toliko orehov dale v potice…
– To pa tako veš, da je orehovo barvilo eno najmočnejših; če delaš brez rokavic, te bodo še tedne potem vsi gledali v rjave prste.

 30 zelenih orehov
 1 l domacega tropinovca
 25 dag sladkorja
 cimet v skorji, 4 klinčki
 vanilijev strok
 1 pomaranča, 1 limona
Orehe grobo nareži in zmešaj z ostalim. Še prej jih malo namoči v vodo in jo odlij. Od agrumov dodaj lupinico. 6 tednov naj stoji na ne presenčnem oknu, nato preliješ v steklenice. Sele po enem letu je polnega okusa.
iz TV oddaje
Namig: Tretji dan odstani pomarančne olupke, da ne zaplesnijo.

LP Mimi

morda pa ti pomaga kaj moj recept za OREHOV LIKER- NOCINO je zelooo dober

Zelene orehe obrati med 25-30 junijem)
27 kom celih orehov (ne prati, samo obrisati)
0,5 l 90 % etilni alkohol (velja tudi tropinovec)
100 g kave v zrnu pražene
5 kom klinčkov
1 kom vanilije cele v stroku

vse to naj odleži 40 dni v hladnem in temnem prostoru
po 40 dneh precediti in dodati sirup (200 g sladkorja prekuhati v 0,3 l vode)

liker hrani v temnem prostoru !

Orehi se praviloma nabirajo 29.06. !

Za 1 liter potrebujemo :
25 – 30 dag zelenih orehov, narežemo na krhlje;
20 dag sladkorja
2 g muškatni orešček;
2 g muškatni cvet;
2 g limonine lupine ( kupljene, posušene );
2 g vanilin;
1 l žganja;

Vse skupaj damo v veliko zaprto posodo, pustimo stati 3 – 4 teden na soncu in vsakodnevno premešamo.
Nato zmes odcedimo preko cedilnika, nato pa še preko gaze, natočimo v steklenice, po potrebi dolijemo žganje.
Če se ti zdi premočno, pred ustekleničenjem malo prevri, da izgubi alkohol – vse odvisno od okusa.

NA ZDRAVJE !

liker 100ih orehov

100 narezanih orehov
5l doma pridelane 55% slivovke
6 pomaranč
2 limone
1.5 kg sladkorja
30 dni sončeka

New Report

Close