Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek orhideje

orhideje

Moje orhideje so krasno cvetele. Potem so en čas mirovale, zdaj se pa spet pripravljajo na cvetenje. Opažam pa, da imajo liste, predvsem spodnje, nekako nezdrave – niso tako trdni, kompaktni, kot je običajno, ampak delujejo kot bi bili gumijasti. Nekateri so tudi porjaveli. Zdaj sem vse te čudne liste porezala, ampak me zanima, zakaj do tega pride. Zalivam jih ne preveč, enkrat na teden jih za nekaj ur namočim v vodo.

Si jih presajala? Taki listi nastanejo ponavadi takrat, ko zračne korenine zasuješ z zemljo. Morajo biti pa na zraku. Mogoče jim manjka tudi malo vlage. A ne preveč zalivati.

Da pa orhideje cvetijo in potem mirujejo je pa značilno.

Ne, nisem jih presajala. Jih pustim čisto pri miru, tako da mora biti kak drug razlog. Upam, da bo zdaj ok, da ne bodo šli še drugi listi v maloro. Mogoče bi jih morala pognojiti, jih nisem še nikoli?

Če jih imaš nad radiatorjem, je mogoče toplota od njega tista, ki ji ne paše. Preveč, ali premalo zalita? Prepih? drugače so orhideje dost nezahtevne. Predvsem za tiste so dobre, ki pozabljajo na zalivanje 🙂

Enkrat tedensko namakanje v vodi je čisto preveč. Na dva tedna je dovolj.
Preden jih namočiš, preveri če je kaj kondenza med koreninami. To pomeni, da imajo še dovolj vlage.
Orhideje se namaka takrat, ko so korenine v lončku popolnoma suhe.

Jaz jih namakam vsakih 14 dni približno dve uri. Enkrat mesečno vodi dodam še gnojilo za orhideje. včasih pozabim, včasih dam dvakrat zapored.

Delajo mi 100 na uro!!!!

Stara stebla sem pustila in mi sedaj na steblu rasteta dve mini orhideji (phali) in izrašča še eno novo cvetno steblo.

Ena že presajena mini orhideja ima že sedaj na enem steblu okoli 15 cvetov, na drugem 7 in ima še 10 novih cvetnih popkov. Iz stebla mini orhideje raste še eno cvetno steblo. Jo bo treba krepko podpreti :)))))

Uh, ja, radiator je pa res pod oknom. Ga bom privila, da ne bo tako vroč. Hvala obema!

Bom še to upoštevala. Hvala tudi tebi!

tud meni se je na steblu starega cveta naredila nova rastlinca, a lahko poveš kako si jo presadila, si kar odrezala in dala v lubje ali kako? hvala

jaz jo zalivam oz. namakam le na vsake tri tedne (se mi zdi, da je na dva skoraj preveč), pa ji je več kot dovolj, je čudovita, ima vsakič več cvetov, namočim jo za cca. 20-30 minut in nato dobro odlijem/odcedim vodo, pomembnpo je pa tudi to, da jo imam v prozornem lončku (ne dam ga še v okrasnega, ker korenine rabijo svetlobo in je bolje, če je samo v prozornem), stoji pa na južnem oknu, v ne preveč vročem prostoru. Tu in tam, če se mi pred iztekom treh tednov zazdi “žejna”, ji malo vode nalijem le v podstavek, da izhlapeva vlaga navzgor, in to je to.

Počakaš, da naredi dve ali še bolje pet zračnih korenin, potem jo pazljivo odtrgaš in posadiš v substrat.

Meni je ena uspela, ena ne, sedaj komaj čakam še ti dve :)))

Meni tudi raste iz starega stebla ven. Ampak zgleda, kot še eno steblo in ne kot rastlina. Je možno, da bo tu zopet cvetela?
Kdaj pa se lahko da zraven palčko, za oporo? Ko so gor že cvetovi, ali je bolj, da se jo da še preden se naredijo popki?
Hvala!

New Report

Close