osebna prtljaga-koliko?
hojla!
čez 14 se odpravljam v tujino za dalj časa…in zato tudi več prtljage
zdej me pa zanima kako je z ročno prtljago (letim prek prage v helsinke)
kakšne so omejitve pri tem? vem da lahko imaš kovček mere 55x40x20 max 8kg
a če maš ta kovček lahko imaš tudi še kaj drugega s sabo?
mam še prenosnika…pa še najbrž kašno torbico….a to je preveč?
a fejst komplicirajo?
hvala za kakršnokoli informacijo
lep pozdravček vsem
Pred napadi glede teže kovčka z ročno prtljago niso pretirano komplicirali. Sem imela notri že tudi 15 kg. Ženske imajo lahko zraven še manjšo torbico. Ne vem pa kako je z laptopi. Enkrat pred leti sem videla, da so ustavili nekega moškega in mu težili zaradi tega. Ne vem pa a je imel notri računalnik, ali pa le aktovko. Glede tega je najbolje, da preveriš pri letalski družbi.
Imaš lahko 20 kg v oddani prtljagi in poleg tega še ročno prtljago 8+kg. Več o standardih si preberi recimo na spletni strani letališča brnik, pod nasveti za potnike. Oddana prtljaga je tista, ki jo oddaš ob prijavi na polet (check in), ročna pa tista, ki jo neseš s sabo na letalo. Pri ročni prtljagi je važna velikost, saj mora iti kovček (ali nahrbtnik) v bunker nad sedežem, ali pa pod sedež, da ob morebitni turbulenci ne postane leteči predmet…
Ne vem pa kako so to uredili ob terorističnih grožnjah, ko so prepovedali ročno prtljago. Vsekakor pazi, da boš ostre predmete (škarjice za nohte, igle,…) in ostale stvari, ki so prepovedane na letalu spakirala v oddano prtljago.
Nikar ne posplošujte s temi kilogrami – večinoma je res 20 za oddano prtljago, a pri nekaterih kompanijah (predvsem low cost in lokalni leti) le 15kg. Višji razredi običajno dovoljujejo več teže.
Menda zdaj nekateri (Ryanair) zaračunavajo vsak kos prtljage. Tudi za ročno prtljago so tako glede teže, velikosti in količine različni standardi.
V praksi – sem priletel iz Gane s Swissom domov s 36kg oddane prtjage (da o ročni raje ne govorim hehehehe) brez problemov, po drugi strani so mi pa v Colombu (Royal Jordaninan) težili zaradi torbe s fotoopremo (poleg daypacka).
Kdo posplošuje? Odgovorila sem na konkretno vprašanje, iz katerega sem zastopila, da punca ne loči med oddano in ročno prtljago. razložila pa sem na primeru za 20 kg, ki ga uporablja večina (nenizkocenovnih) prevoznikov po evropi. In da ne bi posploševala, sem jo napotila, da si več prebere na spletni strani od Brnika. Poleg tega pa si ti višje zgoraj v odgovor na prvo vprašanje napisal, naj preveri pri letalski družbi s katero leti. Ne vem no, meni je to itak samoumnevno. Poleg tega pa je bilo že nekaj debat na to temo.
Se mi zdi, da je zmeda okoli pogojev prevoza postala z rezervacijami preko interneta še večja. Prej si zraven karte dobil tudi seznam stvari, ki jih imaš lahko zraven na letalu oz. kaj ne smeš imeti, itd. Zdaj je pa treba iskati po spletnih straneh prevoznikov oz. prebrati ob rezervaciji. Dostopno je ogromno informacij, ki pa po moje veliko ljudi samo zbegajo.