osebni bankrot
Pozdrav
Imam vprašanje v vezi z novo možnostjo in sicer razglasitev osebnega bankrota.
Zanima me, kaj to potegne za sabo?
Sem zaposlena, a vseh kreditov ne morem plačevati zaradi spremembe v mojem življenju. Sem v zamudi. Nekaj imam še dolga na kreditnih karticah. Sem obupana, nimam niti za v trgovino,od povsod me kličejo.
Nepremičnin oz. vrednih stvari nimam, os.avto je na leasing,če vrnem leasing mi ostane razlika 1000 eu, kar ni nič v primerjavi s tem, kar moram banki še vrniti. Tudi na leasingu je zamuda.
Lp
Mojca
Vaš primer me zanima iz študijskih razlogov. Ali nam lahko zapišete vaše mesečne izdatke in višino razpoložljivega dohodka? Potem vam bomo lahko svetovali.
Za začetek vam predlagam, da si vse izdatke zapisujete. Na ta način boste lažje eleiminirali nepotrebne. Odjavite za življenje nepotrebne naročnine (fiksni telefon, internet, TV,…) Uporabite knjižnico.
Poskusite kje honorarno še kaj zaslužiti.
@mojca, osebni bankrot še ni uzakonjen. Pa tudi ko bo,to ne pomeni, da ne bo treba plačti ničesar…
S tujini (denimo Nemčija) je tako, da se razproda ves premoženja do višine obveznosti .Če to ne zadošča, lahko bankrotiranec po zaključnem postopku razpolaga le z delom svojih prihodkov -do zneska ki zadošča za zaminimalno preživetje. Ves presežek pa mora kar dolgo (6let) ves plačevati upnikom.
Najbrž bo res potrebno storiti nekaj smeri, kor pravi @zverko.,Torej, preveriti premoženje, obveznosti, prihodke in stroške. In vse skupaj nekako uravnovesti.
Pozdrav
Mislim,da os.bankrot je uzakonjen,saj o tem že kar nekaj lahko prebereš na netu,če ta pojem odtipkaš na iskalnik, edino kakšni so postopki pri nas nisem zasledila.
Plače mi ne ostane nič, oz. zajamčen del oz.237 eu,ostalo pobere zavarovalnica,nič pa ne morem dvigniti, ker so mi v matični banki zmanjšai limit in mi manjka še 1500 eu, da poplačam izredni limit, ki ga nimam več odobrenega.
Živim od posojenega denarja prijateljice za nedol. čas t.j 120 eu na mesec,le za osnovno,imam hčerko,tako, da vsaj malo hrane moram kupiti in malico v šoli.
Nisem mislila, da nebi vrnila, le ne vem kako, da bi lahko sploh živela vmes.
Lp
mojca1234,
strinjam se z Zverkom, da posreduj malo več informacij o dohodku, stanju dolga, višine mesečnega trganja plače z računa ter o analizi življenjskih stroškov. Koliko pa lizing avta plačuješ? Zaradi finančne nediscipline (neplačil bančnih obveznosti) boš sicer težko dogovorila karkoli z banko, ker je zadaj še vedno zavarovalnica, vendar mislim, da ni nemogoče, če boš pripravila plan, ki bo imel rep in glavo.
Pozdrav
Mesečih obveznosti iz naslova zamujenih plačil je 1300 eu, mesečna plača kot navedeno le zajamčena, ostalo vzame zavarovalnica, za kredit, ki je že šel v regresno izterjavo na zavarovalnico.
Zajamčeno plačo obdrži banka za poplačilo izrednega limita, ki mi ga niso več odobrili.
Situacija je brezizhodna.
Pozdrav,hvala, da poiskušate pomagati,kajti jaz vidim le črno…
700 eu je plače, do zajamčene plače 237 eu gre vse zavarovalnici se pravi 463 eu na mesec,kot sem rekla,prav nobenega izplačila zaradi poplačila limita ni. Tako sem brez dohodka, če verjamete ali ne, čeprav,če bi me sedajle videl nebi verjel, da sem v taki “štali”, ker mi ni, da se moja stiska vidi na ven. Vsak privošči.Skoraj vsak.
Poleg tega bi morala plačati dolg na kreditnih karticah, ki ga je okrog 3000 eu. Terjajo vsak dan.
Zraven navedenega, kar se plačuje kolikor toliko redno pa mi na mesec ostane še cca 1500 eu stroškov oz. obrokov, ki jih trenutno ne morem plačevati, saj sem se prekomerno zadolžila in tudi čakajo v vrsti za regresno izterjavo pri zavarovalnici.
Vse je brezizhodno. Če bi imela kaj vrednega-delnice,posest, hišo, stanovanje bi zagotovo prodala.
Imam le predmete potrebne za vsak dan, Tv, računalnikk, telefon,a vse je že rabljeno, tako, da skoraj nič ni vredno.
Če vrnem leasing, kar ga bom mi ostane razlike med dolgom in vrednostjo avta 1000 eu.
Moja zgodba je tako neverjetna, da ni za verjeti vem, a žal resnična in to povsem resnična,žal.
Kolikor je meni znano, osebnega bankrota še ni mogoče izpeljati. Nekaj pa sem slišal, da je možno to narediti, če greš v Avstrijo in tam speljati postopek. Vendar kaj več bi lahko povedal kdo drug, ker se v to nisem poglabljal.
Na tvojem mestu bi poskusil s prodajo avtomobila. Če ga res nujno nujno ne potrebuješ, s tem zmanjšaš tako dolg kot stroške, saj je avto strošek. Če si iz mesta, se pa voziš z avtobusom.
Naredi seznam, koliko komu dolguješ in koliko mu mesečno plačuješ, že zato, da imaš pregled.
Mojca,
jaz bi ti želela pomagati. Popolnoma razumem tvojo situacijo, ker sem bila tudi sama nekoč na istem. In če sem se jaz rešila………..
Lahko mi pošlješ zasebno sporočilo in mi kaj več napišeš, ker da se lahko rešiš iz take situacije, je potrebno veliko informacij in upoštevati čisto vsa.
Pogumno, vse se da rešit.
Osebni bankrot v SLO še ni vzakonjen. V vsakem primeru boste morali povrniti vse dolgove, vprašanje je ednio v kakšnem času. Če ne boste plačevali lizinga vam bodo avto itak vzeli in vam ostane javni potniški promet. Dokler ne povrnete dolgove vam bodo trgali od plače in vam bo ostala samo zajemčena. Svetujem vam edino, da se na daleč izogibajte vseh privatnih posojilodajalcev, ker boste še bolj globoko zabredli. Vsakdo, ki vas kliče mu razložite situacijo in povejte, da boste vrnili takoj, ko boste lahko in prosite za razumvanje. Najslabše bo, če boste upnike (banke)ignorirali in se bo zadeva reševala preko sodišča.
lory
moj mail
[email protected]