Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute osebni stečaj zaradi kreditov?

osebni stečaj zaradi kreditov?

Pozdravljena, družba!

Na vas se obračam v upanju na pozitiven feedback glede izkušenj in prakse, in upam da ne boste moralizirali.

Zadnja leta sem bil prevelik potrošnik, in sem živel, in preživljal druge izven okvira svojih zmožnosti.
Zato sem se znašel v dokaj visoki zakreditiranosti, mesečni prihodki pa žal več ne zadoščajo za sprotno poplačilo obveznosti, čeprav so mesečne obveznosti po večini iz strani bank odobreni krediti.

Skupni znesek, po kreditih, znaša več kot 70 tisoč eur.
Še enkrat, prosim, brez moralnih pridig v smislu “prej bi razmišljal”. Vem, da sem zavozil sam, zavedam se da sem se slepil in bil na napačni poti, in tale objava je moj prvi korak k rehabilitaciji.

Zato, ker se zanašam na vašo objektivnost, vam tudi navajam svojo mesečno situacijo.
Plača 1.800 EUR
Kredit 1 350 EUR/mes
Kredit 2 350 EUR/mes
Kredit 3 120 EUR/mes
Kredit 4 130 EUR/mes
LIMIT 3.700 EUR
Najemnina 250 EUR/mes
Stroški ogr., el., ipd: 280 EUR/mes
Preživnina za mld 150 EUR/mes
Telefon 40 EUR/mes

Skupaj čez palec ostane na mesec približno 100 EUR.
Čeprav imam malico plačano na delovnem mestu, je lahko razvidno, da je 100 EUR na mesec premalo za samostojno življenje.
Zaradi vseh teh dolgov sem se tudi ločil.
No, zaenkrat to še niso dolgovi, ampak obveznosti. A ker sem prodal zdaj že avto, motor, računalnik in nekaj ostalih stvari, da bi lahko zmogel odplačevati mesečne obroke, sem sedaj res na psu.
Ni moj interes, da bi se temu izognil, saj sem vendarle ta denar tudi porabil.

Vseeno pa me zanima, če ima kdo izkušnje z osebnim stečajem v takšnem primeru.
Sem sploh primeren za osebni stečaj, glede na to da zaenkrat še nimam isvršb?
Z enim obrokom kredita sem 350 EUR sem v zaostanku redno, ostalo plačujem sproti. Ampak kot rečeno, ne vem, če bom lahko še en mesec.
Če grem v osebni stečaj, in mi ostane 600 EUR minimalne plače + 150 oprostitve zaradi odločbe o preživnini, in si poiščem namesto stanovanja eno sobo za 200 EUR na mesec, bom verjetno lahko šel lažje iz meseca v mesec. Čeprav se bom potem odpovedal letnemu regresu in vračilu dohodnine. Ker pa je moj mesečni priliv dokaj spodoben, pa bi se lahko moje obveznosti iz naslova osebnega stečaja lepo enakomerno poravnale.

Torej, prosim za mnenje oziroma lastno izkušnjo o osebnem stečaju zaradi prezakreditiranosti.

Hvala vsem vnaprej in LP

Za sam stečaj ne vem, praviloma se lahko vloži, če premoženje ne presega obveznosti. Ampak tvoja plača je dokaj visoka in bi lahko dolgoročno to vse poplačal.

Najbrž bi bilo smotrno iti na banko in se dogovoriti za refinanciranje, za en nov kredit, s katerim bi pokril stare dolgove, vključno z limitom, ter si uredil daljše obdobje odplačevanja, da bi mesečno še vedno lahko normalno preživel.

Pozdravljen,
popolnoma razumem tvojo situacijo. Zakaj si do tu prišel, ni moja stvar. v življenju pač pride do različnih situacij.
Glede na to, da imaš dokaj dobro plačo, bi mogoče poskušal še kaj drugega, preden se odločiš za stečaj.
Praviš, da imaš kreditov za cca 70.000 eur. Če imaš službo za nedoločen čas, bi mogoče poskušal reprogramirati kredite, mogoče združiti vse v enega ali vsaj v dva, tako bi poplačal te obstoječe, podaljšal obdobje odplačevanja sicer, ampak bi imel bistveno nižjo mesečno obveznost, od plače bi ti tako ostalo veliko več, kot če greš v steačaj. Pri Addico bank reklamirajo neko akcijo, pri njih baje dobiš do 40.000 eur za poplačilo obveznosti, na 10 ali celo 12 let. Tako lahko več kot pol “rešiš” pri njih, Sberbank recimo ima neko podobno ponudbo. Poskusi še tam. Pol bi imel za vse tvoje kredite mesečno obveznost največ do 800 eur, ostali bi ti veliko več od plače kot v steačju.
Stečaj je zadnja možnost, vse drugo probaj prej. To je moje mnenje.
Poleg tega nimaš pogojev za stečaj. Imeti moraš zamujenih obveznosti za nekajkratnik svoje plače, tako da 350 eur ne bo dovolj.
Razmisli.

Srečno.

Povprašaj pri njih za nasvet Vaš link. Svetujem ti še eno službo, ali nekaj bolje plačanega. Nekaj let boš pač moral trpet, da se rešiš nastale situacije.

New Report

Close