OSEBNI STEČAJ
Goran, tudi mene kod s.p. so popolnoma blokirali DURS in BANKA zaradi malomarnosti računovodje. Eno leto sem se poizkušal rešiti – čeprav nisem imel za sol! Na koncu sem moral vse zapreti . . . potem pa psihiatrija . . . tablete . . . .ipd. Zdaj sem nezaposlen in psihično bolan – po zaslugi demokratične in pravne države. Osebni stečaj ti da možnost še živeti in preživeti!!! Upanje umira zadnje!
Kot tukaj prebiram med vrsticami,prav nič ne izvem pravzaprav nihče ne napiše kaj konkretnega razen,da so ali z menoj smo vsi prezadolženi.Zakaj ???
NLB nabija “DNEVNE NEGATIVNE OBRESTI ” Oni pravijo,da je to normalno kot vem so obresti mesečne.
Če lahko kdo napiše kaj več ali izkušnje z osebnim stečajem npr Goran prosim,da se oglasi na email [email protected].
Tudi jaz bi rad sprožil osebni stečaj ker preprosto tako ne gre več naprej .Plačo mi rubijo nadure nočem delat za rubež hvala lepa.Os. račun imam blokiran in mi NLB pobira vsak mesec kar je več od 570 iz računa.Obresti so pa narasle iz 3000 euov od blokade na 21000 evrov neglede,da so mi pobrali dohodnino,regres,revoz ,nadomestilo za malico in še marsikaj.
Ker dobim ven 570 eurov mi gre za prevoz od tega okoli 250 eurov,da sploh lahko hodim v službo si zamislite kako”” živeti v tej državi prekleti.””
Glede osebnega stečaja. Poznam osebo, ki je šla načrtno v osebni stečaj. Vso premoženje prepisala na “kdovedi” koga. V treh letih se je stečaj zaključil in je osebica brez dolgov, ki seveda niso bili majhni. V času stečaja si je kupila stanovanje (seveda na tuje ime), igrala na koncertih v zelo znanem glasbenem triu (seveda z obrazložitvijo, da je samo animator, brez velikega zaslužka in premalo “špili” – trio pa je v resnici zaseden za leto dni naprej in ga moraš rezervirati). Torej niti davka ni odvajala tako kot bi morala. Ta osebica se tri mesece po stečaju že vozi v BMW-ju in ima prav tako BMW motor in vikend na Hrvaškem (ki ga je pred stečajem prodala – fiktivna pogodba). Še zmeraj ima vse na tuje ime. Osebni stečaj je res “super zadeva”….
tudi bi jaz imela nekaj odgovorov… skratka moja prijatelljica je zabredla zarai bivšega, ker je hudič znal z njo fajn manipulirat.. ostala je sama, z otrokom, je podnajemnica, zadolžena itd… v glavnem kaos…. je v osebnem stečaju z preiskusno dobo 3 let in tudi dolg je na davčni (DURSU). In kaj naj zdaj? V Avstriji je dobila službo, ker je pri nas tega ne uspe… Zdaj pa ne ve ali naj vzame ali ne?? Nevema pa ali ima osebni stečaj kako povezavo z davčnim uradom??
Vsem razumljivim iskreno hvala za pomoč in odogovore
🙂
Odvisno od odločitve sodišča, lahko se enostavno izbriše in se upniki obrišejo pod nosom, lahko se pa vrača na daljši rok.
Lp,
POZDRAVLJENI!
Pišem vam z namenom , da mi nekdo ki ve , da kakšne informacije??? RESNIČNO BI BIL ZELO VESEL KAKŠNE INFORMACIJE
O osebnem stečaju vem veliko sem se že veliko informiral. Nekaj pa mi vseeno ni jasno.
Pa k temu malo kasneje , namreč imam s.p. in ja vem ,da sem sam kriv za svoje dolgove!!! Nisem trošil zase dajal sem za podjetje , ker smo pa ljudje v osnovi naivni in nekateri predobri te svet podjetništva hitro opehari… potem pa še gospodarska kriza in si tam kjer si prezadolžen posla ni ne moraš plačevati itd… čakaš pol leta da se stvari mogoče popravijo in namesto uspeha še večji dolg delaš od jutra do noči po 16…18 ur za nič … prvo so stroški in vse ostalo Na koncu si ti! In denarja ni niti za osnovno vračanje kje so šele stroški ki so tekoči
Končno ti klikne v glavi tako ne moreš več vsak dan večji in večji puf edino kar se ti mota po glavi je vse bližji samomor… in ker se svet vrti okoli denarja, je nastal problem tudi v zakonu. Ločitev . nekateri pač ne razumejo če si v dreku si zares v dreku . (vem kako je če nimaš za poštne stroške ker imam tudi jaz kar nekaj sicer manjših dolžnikov nisem imel toliko denarja cca 40 eur za stroške izvršbe). No pa pojdimo k bistvu
Namreč med mojim 5 letnim poslovanjem sem najel kar nekaj kreditov skupaj v vrednosti okoli 160000€ in vse je šlo v obnovo poslovne enote ,(ki mimogrede ni moja je najeta) za stroške poslovanja in v posle kjer so me kratko malo nategnili ker sem preprosto po oslovsko verjel na besedo.
No da povem bistvo. Za upnike iz naslova terjatev do s.p.ja mi je jasno lahko bi šel na odpis terjatev toda! Vem kako je če ti je nekdo dolžen in zato bom upnikom poplačal vse do zadnjega centa in zato ne bom šel na odpis pa četudi delal 15-20 let za njih !!!
Zatakne se pri kreditih, moja skoraj uradno bivša žena je porok vsem kreditom imava dva otroka živi v svojem stanovanju jaz sem se ga zavoljo otrok odpovedal saj tudi nič nisem vložil v njega zatorej tudi nimam te pravice pa četudi živel na tistem naslovu 10 let … Zavarovali pa smo jih tudi z zemljiščem ki ga imam. Pa tudi tukaj nastane problem to zemljišče je v sklopu hiše ki je last mojega očeta … zapleteno zelo … zato sprašujem , če kdo slučajno ve kaj v primeru če grem v stečaj naredi sodišče oz upravitelj zelo rad bi poplačal vse in nočem da kdorkoli trpi zaradi mojih napak ALI JE MOŽNO ČETUDI SI V POSTOPKU STEČAJA OSTANEJO KREDITI SICER NA GRBI BIVŠE ŽENE (vse ji bom vrnil v 10 ali 15 letih sva že dogovorjena)IN ALI SE V TEM PRIMERU UPRAVITELJ OZ STEČAJNA MASA USEDE TUDI NA ZEMLJIŠČE ČETUDI JE POD HIPOTEKO??? ALI SO MOŽNI DOGOVORI MED BANKO IN UPRAVITELEJM???.
Za vse informacije bi vam bil zelo hvaležen
Info lahko tudi na.
[email protected]
Pozdravljeni !
Res sem veliko prebral na forumih o osebnih stečajih,vendar kljub temu mi ni še vedno ni jasno nekaj stvari.
Naj na kratko predstavim,težavo,ki je ne razumem v celoti.Imel sem dokaj uspešno podjetje in imeli smo ogromno velikih poslov a kaj ko je gradbeništvo na psu in smo pogodbeniki, ki smo bili četrti ali peti v verigi ostali brez zasluženega denarja.Ker enostavno nismo morali preživeti smo bili prisiljeni prenehati delati.Dolgovi,ki so bili pokriti s posli so naenkrat zaradi prisilk in stečajev gradbenih podjetij postali samo naša skrb.V danem trenutku si brez moči,če imaš srce najprej poskrbiš za delavce,jih prijaviš na zavodu jim ponudiš orodja,materiale….Na sebe nisem niti pomislil in zgodilo se je.Dolgovi so se kopičili, pa ne z novim zadolževanjem ampak samo zaradi obresti,stroškov in itd. Priznam da nisem pravnik in vem da je bila moja napaka, da nisem sam sprožil stečaja ampak sem odlašal in odlašal, na koncu pa šok izbris podjetja in dolgovi so bili avtomatično osebni.Bil sem brez zaposlitve,brez denarja a sem vseeno poskušal stvari reševati.Žal pa se čas prehitro vrti in nisem uspel poravnati vseh dolgov, pa so me začeli obiskovati rubežniki.Poplačal sem kar sem lahko,vendar vsega še dolgo časa ne bom.Ne zdi se mi pošteno, da sedaj ko sem dobil redno službo in plačujem izvršbe eno po eno me še vedno obiskujejo rubežniki, ker enostavno ne morem poplačati vseh izvršb naenkrat.
Misli, ne glede na to, da nimam namena da bi komu ostal kaj dolžen, mi uhajajo k prijavi v osebni stečaj, vendar pa mi še vedno ni povsem jasno, kaj se zgodi z mojo družino(ženo,otroka), ki nikoli niso bili vpleteni v kateri koli posel?Ali mora za moje dolgove trpeti tudi družina.Žena je zaposlena a kljub temu je lastnica nepremičnine,za katero je najela kredit in je vpisana na hipoteko,jaz sem se “priženil” k njej.Ali v primeru mojega osebnega stečaja izgubi nepremičnino tudi žena,klljub vsem dokazom, da je v celoti njena in njenega očeta in nisem vložil v njo niti centa.
Zelo bi bil hvaležen za kakršno koli informacijo.
lp želvak
Želvak,takole ti bom povedu,tudi sam se bil podjetnik in sem zaradi drugih zabredel v dolgove.Pred kratkim sem tudi zamenjal odvetnika ker s predhodnim nisem bil nikakor zadovoljen.Samo obljubljal mi je da bo iztržil moj dol ki mi ga dolguje podjetje za katerega sem bil podizvajalec.Trenutno se vodim v postopku osebnega stečaja.Če imaš možnost delat na črno oz.da si zaposlen in samo minimalno plačo moraš prejemat na banko.Pojdi na sodišče in zaprosi za brez plačno pravno pomoč.Tam boš podal zahtevek plačilo predujma za osebni stečaj.Na to odločbo čakaš približno dva meseca.Preden greš na sodišče vse nepremičnine in premičnine nesmeš imeti na sebi niti na ženi.Po tej odločbi te ponovno pokličejo na razgovor,da jim dostaviš vse svoje dolgove.Spet po kakšnem mesecu dobiš odločbo kdo bo tvoj izvršitelj,ki bo dobesedno upravljal s teboj.Vse mu moraš javljat.Mesečno poročilo mu javljaš po mailu kaj se stabo dogaja.Če si nezaposlen mu javljaš kam pošiljaš prošnje.Sodišče katero ti je izdalo odločbo o stečaju ti tudi izda odločbo o trajanju stečaja.Če te še kaj zanima,vprašaj ti bom z veseljem odgovoril.
Tako je meni se je zgodila ista zgodba, podjetje, neplačila malce naivnosti ko sem podpisal osebno poroštvo na posojilo podjetja ko je bilo še vse OK.
Na srečo sem bil pameten in sem si rekel če so mene napizdili ne bom jaz tisti ki bo edini najebal in sem šel hitro po zakonski možnosti v osebni stečaj…imel sem super stečajnega upravitelja, ki mu bom za večno hvaležen ker je bil zelo življenski in korekten… Dolgoval sem samo v bistvu eni banki s katero sem se hotel pogodit pa ni šlo še celo drug kredit osebni pri drugi banki sem odplačal čeprav ga v bistvu ne bi rabil, ker mi niso imeli več kaj za uzet….Dve leti je trajalo preizkusno obdobje, vmes sem dokončal študij, po odpustu obveznosti pa sem si našel kar solidno službo, ki sem jo pred kratkim nadgradil s še boljšo…Veliko sem se naučil iz tega ampak vam pa povem, da me ta osebni stečaj in dejstvo da sem ostal dolžan banki spremlja še danes. Trenutno imam cca 1700 eur neto plače in delam v dobri firmi, pa ne morem nikjer v Sloveniji recimo dobiti kredita, stigmatiziran sem bil na vsakem koraku, napake pri objavah na AJPESU, slabo varovanje osebnih podatkov en kup problemov ker večina sploh ni vedela kaj je osebni stečaj….Osebni stečaj vam svetujem ko res nimate več drugega izhoda, ob tem je zelo pomembno koliko imate premoženja ali ste to premoženje pred kratkim komu prodali…Imeti boste morali trdo kožo ker boste za marsikoga tarča posmeha ali govoric, ker ste v osebnem stečaju…ampak še vedno je to boljše kot pa se iti postaviti pred vlak…Jaz mislim, da je pošteno če si denar izposodite od druge osebe da ga pošteno vrnete, če ne morete da naredite nek dogovor in vrnete ko boste lahko. Če ste dolžni banki ali leasing hiši pa se poskušajte dogovoriti če se le da, vedite pa da ko imate opravka z bankami da je čas denar…obresti tečejo, stroški izvršb in raznih postopkov se nabirajo tukaj se hitro dolgovani znesek podvoji ali še več….Skratka ne zdi se moralno, da te lahko banka obira iz dneva v dan in ti ne pusti dihati, tisti ki pa gre v osebni stečaj zaradi take situacije pa je lopov…. Zakon osebnega stečaja je dobro napisan in ga je težko zlorabiti obenem pa tista oseba ki gre v to tega ne luti samo tisti čas ko traja odpust ampak je tako, da si že pred tem dal skozi celo kalvarijo od rubežev do raznih pritiskov potem po stečaju pa si spet vsaj 4 leta (koliko se arhivirajo podatki v SISBONU) zapečaten…. torej si lahko 10 let v problemu zaradi nečesar kar mogoče sploh nisi bil kriv….
Zanima me, kako je z nakupom parcele, ki je last dveh oseb, ki sta v osebnem stečaju in imata vsak svojega stečajnega upravitelja. Kako se določi cena? Kaj, če je več povpraševalcev? Se mora izvesti javna dražba? Morda se mora pridobiti cena parcele s strani cenilca? Kaj če bi on določil ceno, ki je nesprejemljiva za mene? Se lahko o ceni pogaja? Kdo plača cenilca? Skratka, kot morebitni kupec si predstavljam imeti stroške (ara, kupnina, morebitna provizija nepremičninskemu posredniku), ko bi že bila narejena pogodba in me torej ne zanima, koliko bi bila parcela ocenjena s strani cenilca, če si jaz predstavljam ceno, za katero bi jo bil pripravljen kupiti. Ko bi plačal aro in nato kupnino, je kaka nevanost, da po plačilu še vedno ne bi mogel vpisati lastnine v zemljiško knjigo, to je, da bi sodišče zaradi kakega razloga razveljavilo pogodbo? Kaj pa je v tem primeru s plačano kupnino, če bi jo med tem stečajni upravitelj že porabil za poplačila upnikov lastnikov parcel, ki sta v osebnem stečaju? Bi na lepem tudi jaz postal upnik in čakal, kdaj bi se mi vrnila kupnina? Morda me želite še na kaj opozoriti in prosim, to napišite
Hvala za odgovore
Pozdravljeni,
pred leti smo sli za poroka osebi, ki je razlgasila osebni stečaj (vmes smo upniku poravnali znesek dolga v višini cca 15.000 €) Pretekli mesec je sodišče sklenilo, da se odpsutijo stečajne obveznosti dolžnice. Zanima me ali lahko zahtevamo denar od osebe, kateri smo šli za poroka?
Terjatev v stečajni postošek nismo prijavljali, ker je minil rok 3 mesecev od začetka stečajenga postopka.
Lp DorisKa
To vprašanje zastavite stečajnemu upravitelju od te osebe ali pa pošljite pisno vprašanje na sodišče, ki vodi postopek. Nihče ne more dati odgovora za konkreten primer.