Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti osebni stečaj

osebni stečaj

Pozdravljeni

Mene pa zanima kaj vse je potrebno poslati na sodišče za začetek osebnega stečaja.Ali je dovolj obrazec za brezplačno pravno pomoč in izjava o premoženjskem stanju.Je potrebno napisati še kakšno prošnjo/vlogo za čimprejšnji odpust obveznosti in zakaj grem v osebni stečaj.

Hvala

Pozdravljeni,

da, potrebna je tudi vloga oz. predlog za začetek os. stečaja, v katerem se na kratko pojasni situacija in razlogi (razen če boste vlogo oddali osebno na sodišču – v tem primeru boste to navedli ustno, na zapisnik).
Vlogi mora biti priloženo poročilo o premoženjskem stanju (vsebovati mora popis celotnega premoženja, številke vseh transakcijskih računov in podatke o stanju na njih, podatke o višini mesečne plače in drugih rednih prejemkov in izjavo, da je v poročilu zajeto vse vaše premoženje).
Hkrati z vlogo se lahko (poleg prošnje za dodelitev brezplačne pravne pomoči) na sodišču vloži tudi prošnja za odpust obveznosti.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Po smrti sina pred tremi leti, doživljam hude pritiske banke. Ne zmorem plačevati visokih mesečnih obveznosti za kredit, ki ga je najel v švicarskih frankih. Mesečni obrok je postal enkrat višji od moje pokojnine. Banka vrši nad mano hud mobing, rubijo mi prilive (pokojnina) in vso višino limita ter zaračunavajo še obresti za to. Ko je sin najel kredit za naše skupno stanovanje sem bila prvi porok, kredit je bil zavarovan tudi pri zavarovalnici Adriatic. Na sodišču v Kranju sem zaprosila za zastonj pravno pomoč, a sem dobila negativni odgovor, ker višina moje pokojnine 539€ presega cenzus za 19€. Banka mi od te pokojnine že tako trga 52€ torej jaz dobim dejansko za preživetje 487€ in to je moj dejanski prihodek, a še to mi od časa do časa banka rubi brez sodne odločbe ali poprejšnjega opozorila.
Ali imam kakšno možnost, za osebni stečaj in če možnost osebnega stečaja je,
koliko mi bo ostalo za preživetje.
Obrazložitev: Zaradi plačevanja obrokov, sem si izposojala denar, in da sem vrnila upnikom, sem morala prodati stanovanje po polovični vrednosti od ocenjene. Ostala sem popolnoma brez vsega, na cesti tako rekoč, a banka je še vedno neusmiljena. Velikokrat smo prosili za spremembo valute iz Švicarskega franka v Euro, a bančni uslužbenci o tem niso hoteli niti slišati. Sedaj sem tako zelo pritisnjena ob zid, da razmišljam o samomoru kot edini repitvi.

Spoštovani!

Iz opisa sodeč ne gre za hipotekarni kredit, saj ste stanovanje lahko prodali. Kredit je bil po vaših navedbah zavarovan pri zavarovalnici Adriatic, kar v normalnih okoliščinah pomeni, da v primeru smrti dolžnika zavarovalnica poravna preostanek odprte obveznosti.

Za konkretnejši odgovor bi potrebovali več informacij, kot npr. :
– višina kredita? Koliko kredita je odplačanega? Kako je bil kredit zavarovan pri banki ( hipoteka, poroštvo, zavarovanje )?
– zakaj zavarovalnica Adriatic, pri kateri je bil kredit zavarovan ni poplačala preostanka kredita po sinovi smrti? Ali so bile redno plačane premije pri zavarovalnici?
– kako je možno, da ste bili porok za kredit kljub temu, da kreditno niste sposobni za odplačevanje tako velikega zneska?

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

pravni nasvet kako lahko zaključim osebni stečaj ker imam že v stečajni masi dovol denarja za poplačilo upnikom sam vse zavlačujejo kr z nekimi izgovori ki jih sploh ne razumem .mislim po mojem če si nekaj dolžan poplačaš dolg in se postopek konča pri men pa ni tako.lp

Spoštovani!

Predlagamo, da se takoj obrnete na vašega stečajnega upravitelja, v kolikor imate pa dvom vanj, pa svojo poizvedbo naslovite na sodišče, kjer se rešuje postopek vašega osebnega stečaja. Postopek se zdi enostaven, v kolikor je tako, kot ste opisali , toda: v kolikor je stečajne mase dovolj za poplačilo upnikov, je to v nasprotju s samim smislom stečaja, saj v kolikor imate dovolj sredstev za poplačilo vseh upnikov, sploh ne bi smeli biti v stečajnem postopku.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Zahvaljujem se vam za odgovor imam pa še eno vprašanje,če smem ali imajo pravico zaračunat obresti ki, so nastale v stečajnem času.Sedaj mi govorijoda se nemore banka odlčit o tej zadevi sej sploh ne vem, če se bo to gdaj končalo sem že čist obupav delam v tujini sam da bi to končav pa negre zmeraj nekaj novega najdejo.Hvala in lp.

Spoštovani,

če pravilno razumem vaše vprašanje, sprašujete, ali je banka upravičena do zamudnih obresti za vaš dolg. Odgovor je: seveda, ni pa mi poznano, kako je bilo o vašem dolgu odločeno v stečajnem postopku in ali je morebiti prišlo do odpusta tega dolga.

Lep pozdrav!

Mene pa zanima ce grem v osebni stečaj ali gre d.o.o v katerem sem ustanovitelj tudi v stečaj ali samo moj s.p

Spoštovani,

vaš poslovni delež v d.o.o. bo predstavljal stečajno maso, kar pomeni, da ga bo stečajni upravitelj skušal prodati.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close