Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute osebni stečaj

osebni stečaj

N tem forumu je bilo več vprašanj o osebnem stečaju. Zasledil sem zanimiv članek na to temo.

Vir: http://www.informiran.si/portal.aspx?content=osebni-stecaj&showMenu=1&showRightFrame=1&utm_source=e-informator&utm_medium=e-informator_106&utm_content=porabno_aktualno_2

Osebni stečaj
Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Kaj je osebni stečaj in komu je namenjen? Kako ga začeti? Katero premoženje spada v stečajno maso? Kakšni so stroški osebnega stečaja, in kaj sam stečaj pomeni tako za dolžnika kot tudi upnike?

To so samo nekatera vprašanja, na katera odgovarja naslednji članek…

Kaj je osebni stečaj?

Osebni stečaj je postopek v katerem fizična oseba zaradi previsokih dolgov, le-te poskuša poplačati s svojim premoženjem, ter za del dolgov pa celo doseže njihov odpust.

Cilj tega postopka je, da se ta oseba postavi na noge in poskusi zaživeti brez dolgov.

Komu je osebni stečaj namenjen?

Osebni stečaj je namenjen fizičnim osebam. Prav tako je namenjen samostojnim podjetnikom (s.p.-jem).

Kdaj oseba lahko predlaga osebni stečaj?

Oseba lahko predlaga osebni stečaj, če je bodisi prezadolžena, bodisi nelikvidna.

Prezadolženost: vrednost premoženja osebe je manjša od vsote njenih obveznosti.

Nelikvidnost:

1. pri dolžniku, ki je podjetnik ali zasebnik:
Zasebnik več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega 20 odstotkov zneska njegovih obveznosti, izkazanih v letnem poročilu za zadnje poslovno leto pred zapadlostjo teh obveznosti.

2. pri dolžniku, ki je potrošnik:
– če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njegove plače, nadomestil ali drugih prejemkov, ki jih prejema redno v obdobjih, ki niso daljša od dveh mesecev ali
– če je nezaposlen in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 EUR.

Kako oseba predlaga osebni stečaj?

Dolžnik lahko začne postopek osebnega stečaja tako, da na pristojno okrožno sodišče vloži predlog za začetek osebnega stečaja, ter Poročilo o stanju premoženja in izjavo o morebitnih ovirah za odpust obveznosti. To izjavo je potrebno predhodno tudi overiti pri notarju. Pri slednjem mora predložiti stanje celotnega premoženja, vendar ločeno osebno premoženje in tisto iz poslovnih knjig. Predložiti mora podatke o vseh TRR ter o vseh svojih prejemkih (plače, pokojnine ipd.).

Oba dokumenta lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazcev:
– Predlog za osebni stečaj
– Poročilo o stanju premoženja in izjava o morebitnih ovirah za odpust obveznosti

Kakšni so stroški za začetek osebnega stečaja?

Za začetek stečajnega postopka mora dolžnik plačati predujem za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka, ki so odvisni od višine stečajne mase.

V kolikor nima sredstev za kritje predujma in bi bilo njegovo preživljanje zaradi plačila predujma ogroženo, lahko na okrožno sodišče vloži prošnjo za brezplačno pravno pomoč.

Vendar pa ta brezplačna pravna pomoč krije le stroške predujma.

Kaj osebni stečaj pomeni za dolžnika?

Dolžnika v osebnem stečaju zastopa stečajni upravitelj.

Dolžnik, ki je v osebnem stečaju tako ne more:

sklepati pogodb in opravljati drugih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso,
samostojni podjetnik oz. zasebnik ne more opravljati svoje dejavnosti, saj mu status preneha,
brez soglasja sodišča najeti posojila ali dati poroštva,
odpreti novega transakcijskega ali drugega računa,
se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.

Kaj spada v stečajno maso?

V stečajno maso spadajo premoženje stečajnega dolžnika ob začetku postopka in vse premoženje, doseženo z unovčenjem in upravljanjem stečajne mase ter izpodbijanjem pravnih dejanj stečajnega dolžnika.

V stečajno maso tako spadajo vse nepremičnine, premičnine in premoženje dolžnika na dan ko se je stečajni postopek začel.

Prav tako sem spada njegova plača in drugi prejemki, razen v obsegu, ki je po Zakonu o izvršbi in zavarovanju izvzet iz izvršbe, ter tudi tisto premoženje, ki ga dolžnik pridobi med stečajnim postopkom.

Kaj če ni dovolj stečajne mase za poplačilo vseh dolgov?

Če je dolžnikovo premoženje premajhno za poplačilo vseh dolgov, dolžnik ni prost teh obveznosti. Upniki lahko te obveznosti uveljavljajo tudi po koncu stečajnega postopka.

Lahko pa dolžnik pred zaključkom postopka, za ta del dolgov vloži predlog za njihov odpust.

Morajo upniki prijaviti svoje terjatve?

Da. Upniki, ki jim dolžnik, zoper katerega se je začel osebni stečaj, morajo svoje terjatve prijaviti v 3. mesecih po začetku postopka.

e-obrazec: Prijava terjatev v osebnem stečaju

Stečajni postopek lahko upniki spremljajo tudi na spletni strani AJPES-a.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Spoštovani!

Minila sta dva meseca odkar sem v osebnem stečaju.
Lastnega premoženja nimam.
Osebni stečaj sem sprožila zaradi dolgov banki, saj sva z bivšim partnerjem imela skupno podjetje.
V lasti sem imela stanovanje (v njem ne živimo), ki pa sem ga približno leto dni pred uvedbo stečajnega postopka z darilno pogodbo prepisala na mladoletnega sina.
A lahko stečajni upravitelj izpodbija to darilno pogodbo, glede na to, da gre za premoženje
mladoletne osebe? Ali lahko gre to stanovanje v stečajno maso?

ja, stečajni upravitelj bo pregledal vaše poslovanje za nazaj in v vašem primeru bo darilno pogodbo izpodbijal

Pzdravljeni mene pa zanima nekaj glede osebnega stečaja.Nimam nobenega premoženja (žal) imam pa mladoletnega otroka in moža ki je malo manj zadolžen kot jaz pa me zanima ali se v stečajno maso šteje tudi njegovo premoženje?poročena sva 5 let pa nimava nikakršnjega skupnega premoženja.

Tudi mene zanima ali v stečajno maso pri osebnem stečaju spada partnerjeva plača in premoženje? G.Tomc lepo prosim za odgovor in lep pozdrav!

pozdravljeni.

mene pa zanima, kaj se zgodi, s kreditom, katerega redno plačujem, če grem v osebni stečaj? Se ta kredit tudi poplačuje iz stečajne mase ali ga moram plačevati posebej?

hvala za odgovor-

Kredit gre v stečaj in se poplačuje iz stečajne mase, vendar sorazmerno z ostalimi upniki.

pozdravljeni.

mi lahko kdo pove, kaj se zgodi z nepremičnino, katera ni v lasti osebe ki je v stečaju, je pa na tej nepremičnini hipoteka za zavarovanje dolga upnika? gre ta nepremičnina tudi v stečajno maso?
za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem.

Pozdravljen g. Tomc

Prosim vas za nasvet,

zanima me če greš v osebni stečaj če lahko stanovanje ki je na lizing tudi v stečajno maso?

hvala,

l.p

Čigavo je stanovanje? Če ni vaše, temveč od lizing hiše, skoraj ne more iti v stečajno maso. Če je vaše, se šteje za premoženje in seveda gre v stečajno maso.

Postopek vodi stečajni upravitelj po postopkih ki so opredeljeni v zakonu in če ste insolventni se vam s tem ni potrebno ubadati. Neko streho nad glavo morate imeti, ni pa nujno, da bo to tukaj kjer ste sedaj. Vprašanje glede lizinga je zelo specifično in odvisno od veliko podrobnosti. Sam se z osebnim stečajem nisem ukvarjal in ne poznam podrobnosti. Edino ugibam lahko po neki logiki. V stečajno maso gre vse vaše premoženje. Če ste del stanovanja že odplačali, se s prodajo poplača lizing, kar ostane pa sorazmerno ostale upnike. V kolikor to ekonomsko ni smiselno oz. je lizing pogodba bolj podobna najemu se bo verjetno zaredi ekonomskih razlogov prekinila. Lahko si preberete zakon v delih ki se nanaša na osebni stečaj (ZFPPIPP), da vsaj približno veste kaj pričakujete:

http://www.uradni-list.si/1/content?id=84418

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Tudi jaz imam izkušnjo z osebnim stečajem – ŽAL.
Z bivšim izvenzakonskim partnerjem sem se razšla zaradi nasilja v družini, zaradi česar sem morala pobegniti iz takrat najinega skupnega doma in na skrivaj v najem vzeti stanovanje, kamor sva se s sinom zatekla. Za hišo, v kateri je po mojem pobegu pred nasiljem ostal bivši partner sem pa v najinih srečnih letih vzela kredit JAZ. Seveda sama več nisem mogla plačevati kredita in še najemnine, bivši partner pa ni hotel slišati, da bi se hiša prodala ali pa da bi prevzel kredit, še več, na sodišču (in še prej v mediacijskem postopku) je zahteval, da je hiša njegova 100% last, meni pa da bi ostal ves kredit, tako da poravnava ni bila možna, sodni mlini pa so bili tako počasni, da so mi začeli na dom hoditi rubežniki. Drugega izhoda kot pa osebni stečaj nisem videla.
Obrnila sem se na Stečajno pisarno, kjer so mi svetovali in pripravili vso papirologijo, da sem brez težave pričela postopek osebnega stečaja, nisem rabila hodit nikamor, niti na sodišče. Ko se je začel osebni stečaj – ko sem dobila sklep iz sodišča, so se tudi rubežniki umaknili z mojega praga vrat, bila sem zaposlena in prejemala sem minimalno plačo, vsa mi je ostala na računu 604€neto in normalno sem lahko poslovala z bančno kartico, kot vedno (dvig iz bankomata, plačila v trgovini, e-banka). Potem sem si hotela kupiti avto, ki sem ga rabila za službo in dala pisno prošnjo – to so mi potem tudi pomagali v Stečajni pisarni, tako da mi je stečajni upravitelj tudi to dovolil, pa še ko bi naj dobila vrnjeno dohodnino, so mi pomagali, da sem dala vlogo na sodišče, ker sem si hotela kupiti hladilnik, da so mi polovico dohodnine, ki sem jo dobila od davčne, pustili. No, z mojim stečajnim upraviteljem, ki je iz Ljubljane, jaz pa iz Štajerske, se nisem nikdar videla, slišali smo se po telefonu enih parkrat, drugače pa po e-mailu, ko mu je bilo treba poslati mesečno poročilo.
Zdaj se mi počasi izteče poskusna doba. Sodišče mi je določilo minimalno poskusno dobo 2 leti! Ko sem govorila po telefonu s stečajnim upraviteljem, mi je rekel, da so mi tisti, ki so mi pisali predlog za začetek stečaja in predlog za odpust obveznosti napisali tako popolno vlogo, ki je še niso videli in da se lahko tistemu samo zahvalim, saj glede na mojo starost sploh ne bi mogla dobiti te minimalne poskusne dobe.
Tako da, če bi se kdo odločal, da gre v osebni stečaj, mu res toplo priporočam, da se obrne na Stečajno pisarno: http://www.stecajnapisarna.com
LP!

New Report

Close