Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Osebno dopolnilno delo in gotovina

Osebno dopolnilno delo in gotovina

Ko opravljam ODD, ali lahko od strank prejemam gotovino in izdam navaden račun? Ali potrebujem davčno blagajno?

za odd ne rabiš davčne blagajne

Za ODD je dovolj navaden račun tudi za gotovinska plačila.

Hvala za odgovor!

Eno mogoče butasto vprašanje, ampak res ne vem: kdaj imaš lahko ODD – če si npr. redno zaposlen in imaš zraven še to? Kaj pa, če imaš s.p. – bi imel lahko še ODD, pri katerem bi se ukvarjal z drugo dejavnostjo kot v s.p., npr. ustvarjalno?

Pri ODD je omejen nabor del, kaj smeš in za koga smeš delati ter je prav tako obdavčeno.

Barca, to vem, zanima me, ali imam lahko ODD poleg s.p.? V s.p. se recimo ukvarjam z računovodstvom, pri ODD bi pa, ne vem, na primer pletla lesene košare. Sprašujem zato, ker se mi z davčnimi blagajnami ne da ukvarjati, če bi pa prodajala lesene košare na štantu v okviru s.p., bi se pa morala.

Dodatno pojasnilo: kot s.p. zdaj ne rabim poslovat z davčno blagajno, ker šri računovodstvu ne poslujem z gotovino. Če se odločim ustvarjat v okviru s.p., bi sicer lahko, samo dodala bi dejavnost, ampak prodajala pa bi pa take stvari v glavnem za gotovino in avtomatsko rabim vse kolobocije okrog blagajne. Zasluže s tem je nikakav, gre itak za veselje, zato me zanima, če lahko poleg računovodskega sp odprem odd za npr. občasno varstvo otrok ali nabiranje borovnic ali izdelavo tradic. izdelkov.

tudi zaposlen si lahko, pa lahko poleg opravljaš tudi odd
ni omejitev glede tega
omejitve so glede nabora del in zaslužka

Pa saj ni nekih posebnih kolobocij – prek e-davkov naročiš namensko potrdilo (dobiš prej kot v 5 minutah in je zastonj), uporabljaš brezplačno mini blagajno na FURS strani ali pa VKR, ki jo registriraš (samo vpišeš serijsko številko bloka na e-davkih) in naknadno poročaš prek mini blagajne.

Pa saj ni nekih posebnih kolobocij – prek e-davkov naročiš namensko potrdilo (dobiš prej kot v 5 minutah in je zastonj), uporabljaš brezplačno mini blagajno na FURS strani ali pa VKR, ki jo registriraš (samo vpišeš serijsko številko bloka na e-davkih) in naknadno poročaš prek mini blagajne.[/quote]

zakja, če ni potrebe?
odd lahko opravlja vsak, ni treba biti brezposeln

Pa saj ni nekih posebnih kolobocij – prek e-davkov naročiš namensko potrdilo (dobiš prej kot v 5 minutah in je zastonj), uporabljaš brezplačno mini blagajno na FURS strani ali pa VKR, ki jo registriraš (samo vpišeš serijsko številko bloka na e-davkih) in naknadno poročaš prek mini blagajne.[/quote]

Barca, že mogoče, nič se ne razumem na to 🙂 Torej, če prodajam prek sp, gre to tako, kot si opisala – potem to pomeni, da moram imeti na štantu internetno povezavo ali kako?

zakja, če ni potrebe?
odd lahko opravlja vsak, ni treba biti brezposeln[/quote]

Po mojem mnenju imaš več kolobocij, če imaš s.p. in še ODD, saj imaš dvoje različnih poročanj, nekatera celo vsak mesec in še polletno, pa slediti višini prihodkov, da ne prekoračiš meje za ODD, pa vrednotnice …

zakja, če ni potrebe?
odd lahko opravlja vsak, ni treba biti brezposeln[/quote]

Po mojem mnenju imaš več kolobocij, če imaš s.p. in še ODD, saj imaš dvoje različnih poročanj, nekatera celo vsak mesec in še polletno, pa slediti višini prihodkov, da ne prekoračiš meje za ODD, pa vrednotnice …[/quote]

ok, si me prepričala 🙂 ena pomembna stvar je še mogoče, ki me je še dodatno prepričala – če imam odd, ne morem nekoga najeti, da zame prodaja na štantu, ne? moram kar lepo sama. za kar pa ne vem, če bo čas.

Po mojem mnenju imaš več kolobocij, če imaš s.p. in še ODD, saj imaš dvoje različnih poročanj, nekatera celo vsak mesec in še polletno, pa slediti višini prihodkov, da ne prekoračiš meje za ODD, pa vrednotnice …[/quote]

ok, si me prepričala 🙂 ena pomembna stvar je še mogoče, ki me je še dodatno prepričala – če imam odd, ne morem nekoga najeti, da zame prodaja na štantu, ne? moram kar lepo sama. za kar pa ne vem, če bo čas.[/quote]

Ne, pri ODD niti slučajno ne moreš najeti nekoga, ki bi zate prodajal na stojnici.
In na stojnici ne rabiš imeti niti računalnika/tablice/blagajne, ne rabiš internetne povezave, pišeš v Vezano knjigo računov (ki so jo prek e-davkov prijavila) in potem lepo v miru doma v roku 10 dni vneseš prek mini blagajne.
Prek študentske napotnice ali podjemne pogodbe pa imaš nekoga, ki na stojnici oblčasno prodaja, ali pa ti celo brezplačno pomaga družinski član (samo prijaviš).

ok, si me prepričala 🙂 ena pomembna stvar je še mogoče, ki me je še dodatno prepričala – če imam odd, ne morem nekoga najeti, da zame prodaja na štantu, ne? moram kar lepo sama. za kar pa ne vem, če bo čas.[/quote]

Ne, pri ODD niti slučajno ne moreš najeti nekoga, ki bi zate prodajal na stojnici.
In na stojnici ne rabiš imeti niti računalnika/tablice/blagajne, ne rabiš internetne povezave, pišeš v Vezano knjigo računov (ki so jo prek e-davkov prijavila) in potem lepo v miru doma v roku 10 dni vneseš prek mini blagajne.
Prek študentske napotnice ali podjemne pogodbe pa imaš nekoga, ki na stojnici oblčasno prodaja, ali pa ti celo brezplačno pomaga družinski član (samo prijaviš).[/quote]

hvala hvala hvala, super si! rešila si mi večmesečno dilemo, ki me je bremzala, da se nisem lotila zadeve. s to informacijo se pa upam podati v to! ha, pa bomo ustvarjali!

@sp-odd – ti imaš računovodstvo?
Sama osebno mislim, da bi kot s.p. računovodstvo take stvari morala vedeti, tudi če te zbudimo ob treh zjutraj.

mislim, da ne, da je računovodstvo in pletenje košar dala samo kot primer dejavnosti in ne kot dejavnost, ki jo opravlja 😛

mislim, da ne, da je računovodstvo in pletenje košar dala samo kot primer dejavnosti in ne kot dejavnost, ki jo opravlja :P[/quote]

točno tako. napisala sem “recimo računovodstvo” in “na primer pletla lesene košare”. za dobit informacijo, ki me je zanimala, je povsem vseeno, s čim se kot sp ukvarjam in s čim bi se, če bi se odločila za odd.

mislim, da ne, da je računovodstvo in pletenje košar dala samo kot primer dejavnosti in ne kot dejavnost, ki jo opravlja :P[/quote]

Lepo je, ko znajo ljudje prebrati vse, kar piše, ne pa na podlagi na pol prebranega podajati sarkastičnih pripomb.

točno tako. napisala sem “recimo računovodstvo” in “na primer pletla lesene košare”. za dobit informacijo, ki me je zanimala, je povsem vseeno, s čim se kot sp ukvarjam in s čim bi se, če bi se odločila za odd.[/quote]

🙂
sem opazila ti dve besedi in točno tako tudi sklepala.
jaz uporabljam podoben način pisanja tu, ker ne želim, da bi me ljudje slučajno prepoznali. :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close