Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek osebno dopolnilno delo-izdaja računov

osebno dopolnilno delo-izdaja računov

Danes sem registrirala osebno dopolnilno delo. Moram iti še na ZZZS (kamor gre del od vrednotnic). Nikjer nisem zasledila, kakšne račune moram izdajat. Vsebino le teh poznam, ne vem pa, ali v knjigarni kupim prednatisnjene bloke, ali kako?
Ima morda kdo izkušnje z ODD, mi lahko pove kaj več: na kaj naj bom pozorna in podobne “cake”.

Jaz ne vem, me pa tudi zanima iz izkušenj.
Spremljam temo.

Mene bi tudi zanimalo. Se zanimam za to.
Upam, da kdo odgovori.
Pa javi, kaj boš izvedela na ZZZR! 🙂

Ne vem zakaj bi hodila na ZZZR. Jaz sem na upravni enoti odprla ODD, potem kupila vrednotnico ( za nabiranje gozdnih sadežev jo kupiš sam, drugače pa jo kupi ta za katerega delo opravljaš) , v knjigarni kupila paragonski blok za izdajanje računov in to je to. Na upravni enoti so mi tudi razložili kako javljati na davčno ( prek obrazca). Če pa kateri mesec ne delaš in ne kupiš vrednotnice takrat ni treba nič javljati, le enkrat letno, pa čeprav npr. ni nič zaslužka.

Sicer ti verjetno ne odpiraš trenutno ODD zaradi nabiranja gozdnih sadežev glede na to, da je zima, pa vseeno opozorilo, če kdo sledi tejle temi, pa bi mu prav prišlo. Kljub temu, da imaš odprto ODD in si pripravljen plačati davek, lahko nabereš le 2 kg na dan gozdnih sadežev. Zakoni so neusklajeni, tako, da…in inšpektorji so zelo aktivni, kazen je pa od 400-800 evrov. No, jaz letos nisem nič nabirala, ker sem prevečkrat videla inšpektorje in so mi razložili, kako stvari stojijo, ODD še nisem zaprla le zaradi tega, če morda najdem kakšno drugo delo…

Vem, da lahko preko odd prodajas rocno narejene izdelke. Kaj pa, ce npr. kupis nakit, oblacila, dodatke, oz. druge izdelke, ali jih lahko oglasujes preko druzbenih omrezjij in prodajas?

Vem, da lahko preko odd prodajas rocno narejene izdelke. Kaj pa, ce npr. kupis nakit, oblacila, dodatke, oz. druge izdelke, ali jih lahko oglasujes preko druzbenih omrezjij in prodajas?[/quote]

Da bi nekje kupila nakit in ga prodajala naprej? Enako oblačila ali pa dodatke?
NE, prek ODD ne gre.

Vem, da lahko preko odd prodajas rocno narejene izdelke. Kaj pa, ce npr. kupis nakit, oblacila, dodatke, oz. druge izdelke, ali jih lahko oglasujes preko druzbenih omrezjij in prodajas?[/quote]

Da bi nekje kupila nakit in ga prodajala naprej? Enako oblačila ali pa dodatke?
NE, prek ODD ne gre.[/quote]

Hvala za odgovor. Lp

Tako je, ker si brezposelna moraš še na zzzs.
Kot brezposelna oseba v kolikor prejemaš kakšen transfer (nadomestilo ali socialno) imaš omejitev 200€ na mesec. V kolikor zaslužiš več ti bodo zmanjšali transferje.
Poročila oddajaš sproti, če nič ne prodaš ga tisti mesec ni potrebno oddajati, moraš pa tudi, če 6 mesecev ne prodaš nič oddati polletno poročilo.
Za račune si kupiš blok, po mojih izkušnjah je lažji za uporabo večji. Svoje podatke si izpolni vnaprej, da boš imela sproti čimmanj dela.
Kaj točno lahko prodajaš imaš navedeno. Glej, da bo res samo to, ker ful preverjajo posebej na raznih sejmih. In tudi neusmiljeno pišejo kazni.
Kar nekaj je tudi omejitev pri igračah, milih ipd. Malo preveri, da ti prodajo ne onemogoča kakšen drug predpis oziroma se zahteva kakšen poseben certifikat.

šavrinka, zakaj na ZZZS? Lahko kaj več poveš? Kot brezposlena? A gre zato, da potem ne rabiš plačati obveznega zdr. zavarovanja?
Mene tudi zanima.

Pa še to, ali je nujno, da kupim vrednotnico vsak mesec, ker bom reg. B2, to je izdelava izdelkov? Lahko ODD miruje?
Sem v fazi premišljevanja, kajti, če ne bom prodala niti toliko, da bom stroške pokrila, potem raje ne grem v to. Sem brala tudi, da je obdavčitev 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da ne smeš preko nekih zneskov iti in podobno.

šavrinka, zakaj na ZZZS? Lahko kaj več poveš? Kot brezposlena? A gre zato, da potem ne rabiš plačati obveznega zdr. zavarovanja?
Mene tudi zanima.

Pa še to, ali je nujno, da kupim vrednotnico vsak mesec, ker bom reg. B2, to je izdelava izdelkov? Lahko ODD miruje?
Sem v fazi premišljevanja, kajti, če ne bom prodala niti toliko, da bom stroške pokrila, potem raje ne grem v to. Sem brala tudi, da je obdavčitev 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da ne smeš preko nekih zneskov iti in podobno.[/quote]

Plačuje se akontacija dohodnine in se konec leta z odločbo uravna po lestvici glede na zaslužek.

Na zzzs je potrebno iti, ker si z uvedbo vrednostnice zavarovana za poškodbo pri delu in poklicno bolezen.
Obvezno zavarovanje bo potrebno plačati oziroma, če pripada si kako urediti, da plačilo ni potrebno.

Vrednotnica se kupi samo tisti mesec, ko svoje izdelke prodajamo. Ostale mesece vrednotnice ni potrebno kupiti. Pozornost velja pri prodaji preko interneta.

Plača se akontacija 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Od zneska si odštejete 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} normiranih stroškov, odštejete si lahko potne stroške in prenočišče (potrebni računi), če gresta na kakšen oddaljen sejem recimo. Na ta
znesek plačate akontacijo, pri dohodnino vam to prištejejo k osnovi. Če ste brez dohodkov vam bodo takrat razliko preveč plačane akontacije vrnili. Predvidevam, da ste v razredu 16{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in boste zato plačali več akontacije.

Jaz mislim, da je za poiskusiti. Fajn preglejte možne sejme, cene stojnic. Raziščite možnost, če se lahko komu pridružite. Marsikje so stojnice zastonj. Dejanski strošek je vrednostnica, ki se mu ne morete izogniti. Če ne prodate čisto nič je to sigurno nesmiselno ampak, če ne poiskusite ne morete vedet 🙂

sem šla brat odd zadevne zakone… Jao majko mila, kaj imajo uradniki dela z preprečevanjem dela.

Piše: “ali kak drug zakon” Ja wtf, sedaj naj nekdo ki bi rad delal, bere “kake druge zakone”? Pa kere zakone? A kar vse po vrsti?

Piše:”vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin”
Piše pa tudi: Pravilnik o osebnem dopolnilnem delu tudi določa, da se storitve čiščenja in hišniških del v objektih z več kot osmimi stanovanji oz. kjer sta več kot dva etažna lastnika, po 1.1.2015 ne morejo opravljati prek instituta osebnega dopolnilnega dela.”

Jaz res ne zastopm kera budala bi šla preverjat vse te podatke preden bi se lotila naročenega dela…

Pogrešam zakon, ki bi urejal nedelo. Aja pol ne bi bilo dela za uradnike….

Sama sem nabasala na principuelno točno tako mino, na sodišču sem morala dokazovati, da del objekta na katerem sem delala, je sestavni del objekta ki ima številko objekta, ker je naročnik dela da bi se izognil plačilu trdil, da del objekta na katerem sem delala ni sestavni del objekta ki nosi številko objekta, ker stoji na drugi zemljiški parceli. Tako je covl izvšba ustavljena zaradi trditve: “tožeča stranka na tem objektu nikoli ni delala” In tudi ko sem dokazala svoj prav(pri čemer sem imela večjo srečo kot pamet), se izvršba ne nadaljuje, kljub neizpodbitnem dejstvu, da pooblaščeni posestnik tožene stranke-naročnik, ne oporeka kvaliteti narejenega, niti pismeni pogodbi o načinu obračuna opravljenih del.

Tak da vse odd čistilke opozarjam: Preden sploh prineseš svoje “športne rekvizite” na neko površino, dobro preveri v zk in drugih prostorskih evidencah( najmanj v e-prostor) naslednja dejstva:
– lastništvo, vključno z čakajočimi vpisi v zk
– pripadajoči deli objekta
-osebni dokument osebe ki ti je delo naročila
-pooblastila osebe ki ti je delo naročila v zvezi z posedovano nepremičnino na kateri naj bi delo opravila

Vse te dokumente daj kot prilogo pogodbi, ki jo podpiše naročnik z obvezno kavzulo: “naročnik razume in potrjuje resničnost podatkov navedenih v prilogah”

Kajti če te klavzule ni, se naročnik lahko izgovarja na trenutno neprištevnost v času sklepanja pogodbe in posledično dokazuje njeno ničnost.

Na zzzs je potrebno iti, ker si z uvedbo vrednostnice zavarovana za poškodbo pri delu in poklicno bolezen.
Obvezno zavarovanje bo potrebno plačati oziroma, če pripada si kako urediti, da plačilo ni potrebno.

Vrednotnica se kupi samo tisti mesec, ko svoje izdelke prodajamo. Ostale mesece vrednotnice ni potrebno kupiti. Pozornost velja pri prodaji preko interneta.

Plača se akontacija 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Od zneska si odštejete 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} normiranih stroškov, odštejete si lahko potne stroške in prenočišče (potrebni računi), če gresta na kakšen oddaljen sejem recimo. Na ta
znesek plačate akontacijo, pri dohodnino vam to prištejejo k osnovi. Če ste brez dohodkov vam bodo takrat razliko preveč plačane akontacije vrnili. Predvidevam, da ste v razredu 16{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in boste zato plačali več akontacije.

Jaz mislim, da je za poiskusiti. Fajn preglejte možne sejme, cene stojnic. Raziščite možnost, če se lahko komu pridružite. Marsikje so stojnice zastonj. Dejanski strošek je vrednostnica, ki se mu ne morete izogniti. Če ne prodate čisto nič je to sigurno nesmiselno ampak, če ne poiskusite ne morete vedet :)[/quote]

Se pravi, če kupim vrednotnico grem še na ZZZS, če je ne pa ni treba? Na njihovi spletni o tem nič ne piše, razen, če sem slepa 🙁

Opcije prodaje sem raziskala. Vendar, ker ni vedno sezona, tudi sprašujem ali lahko ODD miruje in kupim vrednotnico res samo za mesec prodaje in uredim še na ZZZS.

Ja saj, raziskujem ravno zato, brskam vsepovsod, da se ne bom že v štartu za*ebala 🙂

ODD seveda miruje. Jaz recimo kupim vrednotnico nekje 4x na leto, ko je čas sejmov. Pred tem sistemom je bilo res lažje in nekoliko ceneje ampak se tudi sedaj izide, če le tržite izdelke, kjer se vsaj nekaj proda.
Le na poročila bodite pozorni saj četudi 6 mesecev ne prodate ničesar in ne kupite vrednostnice morate 6 mesečno poročilo oddati.

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=8701/Osebno_dopolnilno_delo_in_vrednotnice_-_Pogosta_vpra{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}9Aanja_in_odgovori

Ja saj, raziskujem ravno zato, brskam vsepovsod, da se ne bom že v štartu za*ebala :)[/quote]

Če nimaš pripravljene res dobre pogodbe ki jo je sestavil odvetnik in si jo dala preveriti drugemu, si se že.

Sory bolje da ti jaz povem kako je narod žleht, da ne boš nekoč za umret zmatrana in prezebla lačna od svojega dela.

sicer pa je moje spoznanje iz življenja tako: vsakdo ki bi rad v slo pošteno delal je čisti idiot, nevreden niti psihiatrične obravnave.

Klub temu ti voščim lepe praznike;-)

Ja saj, raziskujem ravno zato, brskam vsepovsod, da se ne bom že v štartu za*ebala :)[/quote]

Če nimaš pripravljene res dobre pogodbe ki jo je sestavil odvetnik in si jo dala preveriti drugemu, si se že.

Sory bolje da ti jaz povem kako je narod žleht, da ne boš nekoč za umret zmatrana in prezebla lačna od svojega dela.

sicer pa je moje spoznanje iz življenja tako: vsakdo ki bi rad v slo pošteno delal je čisti ******, nevreden niti psihiatrične obravnave.

Klub temu ti voščim lepe praznike;-)[/quote]

Hvala za nasvet in opozorilo.
Poleg ODD pa je še toliko drugih parametrov zraven, da je potrebno res vse pretehtati. Bom že….

Za psihiatra pa nimam denarja, to je za bogato klientelo, ki si lahko privošči še ta luksuz in hobi. Jaz moram sama svojo psiho rihtat…. 😉

Lepe praznike tudi tebi in ugodno rešene zgoraj omenjene težave. 🙂

ODD seveda miruje. Jaz recimo kupim vrednotnico nekje 4x na leto, ko je čas sejmov. Pred tem sistemom je bilo res lažje in nekoliko ceneje ampak se tudi sedaj izide, če le tržite izdelke, kjer se vsaj nekaj proda.
Le na poročila bodite pozorni saj četudi 6 mesecev ne prodate ničesar in ne kupite vrednostnice morate 6 mesečno poročilo oddati.

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=8701/Osebno_dopolnilno_delo_in_vrednotnice_-_Pogosta_vpra{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}9Aanja_in_odgovori[/quote]

Tako nekje, 2-3x na leto sem tudi sama razmišljala, da bi kupila.
Za poročila pa vem.

Hvala.

New Report

Close