Osebno Dopolnilno Delo
Ker na sosednjem forumu ne dobim odgovora, bi vprašanje postavila še tukaj.
Kako je obdavčeno osebno dopolnilno delo? Predvidevam, da je obdavčeno z dohodnino (dohodek se prišteje ostalim dohodkom, n.pr. dohodkom iz delovnega razmerja, in potem je vse skupaj obdavčeno po dohodninski lestvici). Zanima pa me, če je od tega treba plačati tudi kaj prispevkov, ali so priznani kakšni normirni stroški…? Skratka rada bi videla kakšen izračun, koliko česa plačaš DURS-u ali ZZZS-ju ali komu drugemu od bruto dohodka denimo 100 EUR, da bi primerjala, ali se bolj splača imeti dopolnilno dejavnost (s.p.) ali prijaviti ODD – glede na to, da sem redno zaposlena s skrajšanim delovnim časom.
Pa še to:
Na seznamu del, ki spadajo pod osebno dopolnilno delo, je tudi (kopiram):
A) Dela pomoči v gospodinjstvu in njim podobna dela, nabiranje
in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter druga manjša dela:
1. občasna pomoč v gospodinjstvu in pomoč pri vzdrževanju
stanovanja, hiše, počitniške hiše in podobno ter vzdrževanje
pripadajočih zunanjih površin ter delo na kmetiji;
Ali v gospodinjsko delo spada šivanje – na primer menjava zadrg, krajšanje hlač, krpanje, izdelava prevlek in okrasnih blazin za sedežne garniture, robljenje zaves…?
Kaj sploh spada v gospodinjsko delo oziroma kdo odloča o tem? Spretna gospodinja namreč počne marsikaj (kuha, lika, striže, šiva, pere, nudi učno pomoč, vzgaja, vrtnari, aranžira…), čeprav ni kvalificirana kuharica, frizerka, šivilja, učiteljica, pedagoginja, vrtnarka, aranžerka… Ali je lahko vse to osebno dopolnilno delo?
Pozdravljena!
odgovorim lahko le na prvi del vprašanja – iz lastnih izkušenj. Priznanih je 10% normiranih stroškov (se pravi od zneska, ki ga računaš, odbiješ 10% in od te razlike se izračuna 25% akontacije dohodnine).
Jaz mesečno oddam NAPOVED ZA ODMERO AKONTACIJE DOHODNINE OD DOHODKA IZ ZAPOSLITVE (DOHODEK IZ DRUGEGA POGODBENEGA RAZMERJA) ZA REZIDENTE – kot poročilo o izdanih računih in potem mi izračunajo z odločbo, koliko akontacije plačam za minuli mesec – če je nad 20 eur, potem plačam po UPN, sicer pa mi gre samo v dohodnino in mi ni potrebno posebej plačevati.
Torej plačaš samo DURSU od prometa, ni nobenega pavšala, nič ne plačaš ZPIZU, ZZZS …
Me pa zanima, kaj boš ugotovila glede primerjave z s.p. pri 100 eur? Prosim, če mi poročaš!
Hvala.
Ada D.
AdaD, hvala za odgovor. Torej, če prav razumem, bi od 100 eur imela priznanih 10 eur stroškov, od 90 eur pa bi plačala 25% akontacije dohodnine, kar znese 22,50 eur. Vendar pri nizkih dohodkih in visokih olajšavah za vzdrževane družinske člane se lahko zgodi, da to akontacijo dobim pri obračunu dohodnine za leto 2013 vrnjeno v letu 2014. Imam prav?
Za popoldanski s.p. pa je potrebno plačevati prispevke v višini cca. 36 eur/mesečno, za akontacijo dohodnine pa ne vem, kako se jo plačuje – ali sproti, ali doplačaš pri obračunu naslednje leto, če je sploh treba doplačat (odvisno od vseh dohodkov in olajšav).
Za moj konkreten primer (polovična plača in 2 VDČ) se mi bolj splača priglasiti ODD, ker tako ne plačam nič dodatnih prispevkov, akontacijo dohodnine pa dobim vrnjeno. V primeru popoldanskega s.p.-ja bi ravnotako dobila vso akontacijo vrnjeno, vendar bi imela dodatne izdatke s prispevki (36 eur/mesečno), pa če bi kaj zaslužila ali ne. Čisto lahko bi se zgodilo, da kak mesec ne bi zaslužila nič, in bi morala državi odšteti od svoje že tako nizke plače iz delovnega razmerja tistih 36 eur za prispevke za popoldanski s.p.. Tega pri ODD ni, če sem prav razumela. Če nič ne zaslužiš, tudi nič ne plačaš ali akontiraš.
Slaba stran ODD-ja je edino v tem, ker moraš sproti plačati kar visoko akontacijo (25% od 90% dohodka = 22,5% dohodka). Ampak če jo dobiš vrnjeno, ni take panike. Eno leto pač kreditiraš državo brez obresti, a še vedno bolje, kot da ji daješ 36 eur/mesečno nepovratnih sredstev.
Forum je zaprt za komentiranje.