Osebnostna motnja izogibanja in iskanje partnerice
Eno je teorija, drugo pa realne izkušnje.
Meni vse skupaj, kar je napisano pod to temo danes dopoldne malo smrdi po tem, da je veliko nakladanja “na suho” … pa je vse skupaj stvar subjektinega pogleda in presoje. Vsi imate prav in nobeden hkrati.
Kdo tule piše iz lastnih izkušenj, kdo iz tihih želja, nimam pojma, ampak kako realno in objektivno oceniti , da imaš rad sam sebe … kaj šele vse ostalo …[/quote]
Prav, potem po tvoje nakladam:). Saj ne pravim, da sprejmi moje mnenje:).[/quote]
Nisem samo tebe mislil, ampak seveda tudi tebe – kako si tako sigurna, da si lahko objektivna in ne subjektivna pri teh zadevah ?
A lahko predpostavljam da si neke sorte terapevtka – profesionalna ? Psihiatrinja ali nekaj podobnega ?
Seveda lahko… vsak ima lahko predstavo o čemerkoli….
Ampak zanimivo da se takoj ko pa napišemo (moški) svoje predstave kako mora ženska zgledat itd. pa dobimo takoj pod nos da smo preveč kritični…. ipd.. in/ali obratno
Lahko ga, ampak ali je mogoče da drugi s katerim bi naj vstopil to motnjo ima enako motnjo ali pa se mu ta motnja ne zdi kot motnja ampak nekaj cute…
Namreč gremo lahko zelo daleč z debato in lahko zaključim da oseba (tako Ž kot M) ki ni imela spolnih odnosov do 21(ali XY) leta ima motnjo (neke vrste) samo da jo družba smatra kot NE-motnjo …. lahko enako trdimo da MOŠKI ki je sramežljiv da ima motnjo?
Jaz se objektivno strinjam s tabo Goldfish 🙂 samo jaz verjamem in videvam polno motenj ki so za mene motnja nekomu se zdi cute, drugemu bolano, tretjemu neumno, četrtemu luzersko, petemu ok, šestemo sprejemljivo, sedmemu pa normalno….
Kdo ima prav kot se sprašuje Wish you were Here? Vsi in nobeden je pravilno povedal…. razen če uzakonimo eno samo možno pot do partnerskega odnosa in eno samo možno relevantno osebnost z točno določenimi motnjami in kaj je in kaj ni.
Vsaj tako se mi zdi.
Vidim, da se je že Matkic vtaknil v to. 🙂
To vsak zase misli, da jo ima. 🙂
Pa recimo, da greš z nekom v odnos in pride do težav….Boš potem ti rekla njemu, da ni bil pripravljen ? 🙂
Kaj pa, če ti nisi bila pripravljena ?[/quote]
Zdaj vse mečeš v en koš:). Pravim, da naj se partnerstvo ne začne z boleznijo. Če pa odnos vmes zboli, ga seveda rešuješ. In to počneta oba.[/quote]
OK. Če veš, da je nekdo bolan in je to očitno.
S takšnim potem seveda ne stopaš v odnos, ker veš, da bo težko. Razen, če imaš sam prav tako težave in v drugem vidiš sorodno dušo, ki te na začetku dobro razume, saj ima podobne izkušnje.
Vse pa se potem zatakne pri reševanju. Kaj reševati, koga reševati, kdo naj kaj rešuje….Saj se ni tako preprosto spremeniti. Še posebej pri tistih, ki se imajo za zdrave in ne vem kako samozavestne(se imajo radi), saj menijo, da je razlog za težave pri drugem.
Si vse povedal .
Nobene hude znanosti ni … vse je blazno relativno.
Je pa lepo, da je pester izbor, svobodna odločitev … kaj pa potem nastane, ko se nekaj odločiš … to je pa že povsem druga zgodba, ampak teorija, ki bi peljala po poti “gotovosti” in neke “pravilnosti” … Popolnoma nesmiselno je pričakovati, da obstaja, in nima je smisel “prodajati” komerkoli …?
Moje mnenje je subjektivno in odraža to, kar sem. Objektivno je v tem, da dopuščam možnost, da drugi delate drugače. Zase vem, kaj mi odgovarja in kaj ne, stvari imam razčiščene in delujem v okviru svojih vrednot. Nikogar ne silim, da sprejme moj vzorec.
Relax people…saj se le pogovarjamo:).
Saj ni panike. Le pogovor. A misliš, da se kdo želi kregati ?
Kako veš, da imaš stvari razčiščene – tudi to je namreč, tako kot vse ostalo, subjektivno mnenje.
Psihologija pač ni matematika.
Saj noben ni rekel, da kogarkoli siliš. Tako kot praviš, se samo pogovarjamo. 🙂 Fajn je vedet, kaj ti odgovarja, še bolj fajn pa je, da to tudi dobiš, ko se govori o partnerju, saj za tistega, ki dobro ve, kaj mu odgovarja, še ne pomeni, da to tudi najde. Ljudje imajo včasih nedosegljive (nerealne) kriterije in se smatrajo za “zdrave”. :))
Saj noben ni rekel, da kogarkoli siliš. Tako kot praviš, se samo pogovarjamo. 🙂 Fajn je vedet, kaj ti odgovarja, še bolj fajn pa je, da to tudi dobiš, ko se govori o partnerju, saj za tistega, ki dobro ve, kaj mu odgovarja, še ne pomeni, da to tudi najde. Ljudje imajo včasih nedosegljive (nerealne) kriterije in se smatrajo za “zdrave”. :))[/quote]
In hvala bogu da si prišel ti in boš rešil GF pred njenimi nezdravimi kriteriji 🙂
Haloooo mogoče so nezdravi komu drugemu, njej pač ne. Kaj ko bi v teh pogovorih poskušali razumet drug drugega in ne poskušali svetovat. Že to je ena od možnih vzrokov nesoglasja v zvezah. Ko se partnerja ne poslušata ampak takoj poskušata “pomagat”…
Kako veš, da imaš stvari razčiščene – tudi to je namreč, tako kot vse ostalo, subjektivno mnenje.
Psihologija pač ni matematika.[/quote]
Pa recimo, da se najde še en moški za GF, ki zase misli isto. Da je samozavesten in ima pri sebi razčiščene stvari….:)
Potem bi to bil dober partnerski odnos, in zlata ribica predstavlja uspešen ulov. 🙂
Saj noben ni rekel, da kogarkoli siliš. Tako kot praviš, se samo pogovarjamo. 🙂 Fajn je vedet, kaj ti odgovarja, še bolj fajn pa je, da to tudi dobiš, ko se govori o partnerju, saj za tistega, ki dobro ve, kaj mu odgovarja, še ne pomeni, da to tudi najde. Ljudje imajo včasih nedosegljive (nerealne) kriterije in se smatrajo za “zdrave”. :))[/quote]
In hvala bogu da si prišel ti in boš rešil GF pred njenimi nezdravimi kriteriji 🙂
Haloooo mogoče so nezdravi komu drugemu, njej pač ne. Kaj ko bi v teh pogovorih poskušali razumet drug drugega in ne poskušali svetovat. Že to je ena od možnih vzrokov nesoglasja v zvezah. Ko se partnerja ne poslušata ampak takoj poskušata “pomagat”…[/quote]
Pa kdo pravi, da ona ni zdrava? Zdaj pa ti relax. :))
Marko ne obračaj besed in ne vleči ven tistega, kar ni bilo povedano….. 🙂
In hvala bogu da si prišel ti in boš rešil GF pred njenimi “nezdravimi” kriteriji 🙂
Morda te je tole zmotilo, no pozabil sem dodat narekovaje…
In takole iskanje dlake v jajcu ni debata, to je podje.bav.anje… 🙂
Prej spreminjat, kot pomagat![/quote]
Ja to je tudi bilo mišljeno zraven… ne da se mi vse pisat, saj eni razumejo, 🙂
Seveda, subjektivno mnenje. Človek se skozi čas izoblikuje, kar pomeni, da si ustvarja mnenja, predstave o sebi in svetu. Sprejmeš vrednote, za katere meniš, da so najbližje tvojemu razmišljanju in živiš po tem. Kako vem, da imam stvar razčiščene? Ker jih sortiram v predale:))). Glej, ena izmed lastnosti človeka, ki ima rad samega sebe je tudi to, da razmišlja in se trudi razumeti čim več stvari okrog sebe. Ali sem na pravi poti ali ne…zase menim, da sem, ker bi težko vztrajala v nečem slabem. Na poti pa se srečuješ tako z vzponi kot padci. Saj nikjer ne pravim, da sem bog:)).
Ni nobene podjebavanje. Ampak eni razumejo.
Seveda, subjektivno mnenje. Človek se skozi čas izoblikuje, kar pomeni, da si ustvarja mnenja, predstave o sebi in svetu. Sprejmeš vrednote, za katere meniš, da so najbližje tvojemu razmišljanju in živiš po tem. Kako vem, da imam stvar razčiščene? Ker jih sortiram v predale:))). Glej, ena izmed lastnosti človeka, ki ima rad samega sebe je tudi to, da razmišlja in se trudi razumeti čim več stvari okrog sebe. Ali sem na pravi poti ali ne…zase menim, da sem, ker bi težko vztrajala v nečem slabem. Na poti pa se srečuješ tako z vzponi kot padci. Saj nikjer ne pravim, da sem bog:)).[/quote]Torej, glede na napisan stavek ima avtor te teme sebe rad zato si lahko “privošči”zvezo, a ne? 🙂
Mislim da je večji problem s tistimi, ki niti ne dopuščajo drugačne možnosti kot jo imajo sami v svoji glavi kot pa tistimi, ki se zavedajo svojih napak.
Prosim, če mene izvzameš iz tega, ker mislim, da sem zadosti razumljivo napisala, da tudi sramežljivi oziroma zadržani ljudje čisto lepo funkcionirajo v prijateljskih in partnerskih zvezah.
Prosim, če mene izvzameš iz tega, ker mislim, da sem zadosti razumljivo napisala, da tudi sramežljivi oziroma zadržani ljudje čisto lepo funkcionirajo v prijateljskih in partnerskih zvezah.[/quote]
In tudi mene.
Introvertirani ljudje so po moje lahko še boljši partnerji, kot ekstrovertirani. Oni se sprostijo ob nekom, ki jim je blizu.
tako da, avtor, nisi noben socialni kripelj, niti nikakršen kripelj.
Zdaj ste prišli vsi na osebno raven, ker se je že vsak kdaj videl v sramežljivi obliki:))). Avtor posta opozarja na to, da je njegova lastnost prešla meje razumnega, zato mu pomaga psihiater. Nihče ne govori, da je z odkloni v mejah normale karkoli narobe. Saj smo ljudje, z vsemi + in -:).
Zakaj kar naenkrat vse dobesedno verjameš nekomu, za katerega meniš, da ima neko motnjo? Misliš, da lahko človek objektivno presoja o sebi? Ker psihiatrovega strokovnega mnenja jaz osebno nikjer v njegovih zapisih ne opažam. Z razliko od tebe. 😉
Zakaj kar naenkrat vse dobesedno verjameš nekomu, za katerega meniš, da ima neko motnjo? Misliš, da lahko človek objektivno presoja o sebi? Ker psihiatrovega strokovnega mnenja jaz osebno nikjer v njegovih zapisih ne opažam. Z razliko od tebe. ;)[/quote]
Preberi si uvodni del:). Saj ne potrebujem psihiatrove dizertacije. Človek je povedal o svojem problemu, pravtako je izpostavil obisk pri psihiatru, jemanje zdravil iz naslova njegovih težav in to mi zadostuje, da se med pisanjem bolj obračam na stran, da ima človek kompleksnejši problem in ne takega, ki bi ga rešil v enem dnevu ali s pomočjo nas pisočih:).
Človek lahko tudi objektivno presoja o sebi. Po moje je celo zaželjeno, ker s tem razumsko uvidiš kritike drugih, jih predelaš, potegneš kaj dobrega zase:).
Zakaj kar naenkrat vse dobesedno verjameš nekomu, za katerega meniš, da ima neko motnjo? Misliš, da lahko človek objektivno presoja o sebi? Ker psihiatrovega strokovnega mnenja jaz osebno nikjer v njegovih zapisih ne opažam. Z razliko od tebe. ;)[/quote]
Preberi si uvodni del:). Saj ne potrebujem psihiatrove dizertacije. Človek je povedal o svojem problemu, pravtako je izpostavil obisk pri psihiatru, jemanje zdravil iz naslova njegovih težav in to mi zadostuje, da se med pisanjem bolj obračam na stran, da ima človek kompleksnejši problem in ne takega, ki bi ga rešil v enem dnevu ali s pomočjo nas pisočih:).
Človek lahko tudi objektivno presoja o sebi. Po moje je celo zaželjeno, ker s tem razumsko uvidiš kritike drugih, jih predelaš, potegneš kaj dobrega zase:).[/quote]
Lahko je pa nagnjen k obupavanju, melanholiji, pomilovanju….
Pač glede na njegov odgovor, da smo mu vsi svetovali, da nima smisla biti v vezi in da ni ustvarjen za vezo. In dokler bo tako razmišljal in verjel, tako dolgo bo to res.
Zdravila ne bodo rešila težav, so bolj tam zato, ker psihiater to najlažje naredi. Nekomu predpiše zdravila in si misli, da je tričetrt problema že rešenega.
Človek lahko tudi objektivno presoja o sebi. Po moje je celo zaželjeno, ker s tem razumsko uvidiš kritike drugih, jih predelaš, potegneš kaj dobrega zase:).[/quote]
Lahko je pa nagnjen k obupavanju, melanholiji, pomilovanju….
Pač glede na njegov odgovor, da smo mu vsi svetovali, da nima smisla biti v vezi in da ni ustvarjen za vezo. In dokler bo tako razmišljal in verjel, tako dolgo bo to res.
Zdravila ne bodo rešila težav, so bolj tam zato, ker psihiater to najlažje naredi. Nekomu predpiše zdravila in si misli, da je tričetrt problema že rešenega.[/quote]
Pol se pa javi in ga usmeri na pravo pot:).
Osebnostna motnja, ne glede na to kakšne vrste je, ima spremljajoče simptome kot so obupavanje, melanholija ter podobno. Skoraj ne fališ, če vse zmečeš v en velik koš. Moje mnenje je, da avtor posta v tem momentu ni sposoben graditi zdravega partnerskega odnosa.
Zdravila zdravijo posledice, ne odpravijo pa vzrokov. Saj to nam je vsem jasno. Zato je tako težko se lotiti problemov, ker ne obstaja čudežna tabletka, ki bi izbrisala vse slabe stvari.
Saj pa sem tu na razpolago. 🙂
Ni pa to tako enostavno. Usmeriti je možno le tiste, ki so odprti in pripravljeni sprejeti še kakšno drugačno resnico, kot pa svojo lastno, ki jih drži v primežu.
Ne glede na vse težave, ljudje še kar vztrajamo pri svojem in svoji resnici. Sem že večkrat koga poskusil usmeriti, pa me je le ignoriral, pa čeprav sem osebi predočil in razložil kam jo njena resnica lahko pripelje, je bilo vse zaman.
Človek se mora najprej sam zavedati kdo je in s čim si kroji svojo usodo in se osvoboditi pomilovanja, ki mu vzame voljo in vsakršno upanje, da je sploh možno kaj spremeniti.
V marsičem smo podobni računalniku, ki le izvaja svoj program, ki je edina in prava resnica. Razliko potem določi inteligenca, sposobnost samostojnega razmišljanja, ustvarjanja…..Od česar je potem odvisno v kolikšni meri je kdo sposoben svoj program prilagajati trenutnim razmeram in tako ustvarjati program, ki nas zadovolji v čim večji meri.
Forum je zaprt za komentiranje.