Osmice na krasu
Osmice so značilne za celotno primorsko in ne le za kras. Osmice so se začele v stari A – O . Pomeni pa to, da kmet lahko 8 dni prodaja svoje domače izdelke brez plačevanja davka. To ni kmečki turizem, ampak enkrat letno za 8 dni odpre vrata ( prej preverjena in ….) kmetija, ki ponuja svoje izdelke ( če je odobreno lahko tudi 2x letno – če ima zadosti blaga )
To so klopi postavlje ne na borjaču ( dvorišču ) ali v kakem prenovljenem hlevu….kjer postrežejo hišne gospodinje ( z zadnje čase več zunanje pomoči ). Tu ne boste našli dunajcev in solate, ampak domač narezek ( pršut, panceta, kuhan pršut…….) mladi sir z česnom, jota, klobasa z praženim krompirjem in zeljem, prata, vložene gobice in bučke, malancane in kot sladko – štruklji.
Pijača je vino, voda ( iz špine ) in domač jabolčni sok. Ne sprašujte po Laškem ali kavi.
Rezervacij ni. Prideš, poješ, se zabavaš….Začela se je tudi avtobusna invazija, ampak to je tako – če prideš in je plac pač si, čene pelje avtobus dalje..
Oznaka za osmico pa je fraska z kažipotom in rdečim napisom kmetije.
Za glasbo skrbijo ” preverjeni ” fantje in verjemite da je to zelo dobro. Komaj čakam …………..
Mislim, da je najbolje iti na ono stran meje na Tržaški Kras če hočeš doživeti prave osmice. Od Opčin pa do Medje vasi bote našli v tem času odprtih kar nekaj osmic, ki se držijo res tistega pravega, pa še med samimi Slovenci se znajdeš, ne pa kot pri nas kjer je večina jedi kuhanih, pa štruklji in podobne neumnosti. Torej le pogumno ne bo vam žal.
lp
dani
ali delate reklamo ali ne , mi je ravno , še bolj pa sem vesel , da čim manj sprašujete o štanjelu.
kaj je namen osmic ? druženje ne pa nalivanje. vedno več ljudi hodi na osmice in ne popije niti kapljice vina. sliši se čudno , a v sloveniji število abstinentov narašča. Pa ne samo zaradi cestenga zakona. kaj imamo od alkota – jaz lahko žuram tako dobro ali še bolje kot najbolj naliti. da se sprostim je dovolj ura v gozd – kar v okolici štanjela ni problem – in to je to.
zanimanje za kras narašča , prav potiho pa prišepnem – obiščite piščance.
ker je reportaža v proceduri , in ker reportaže prodajajo dnevnike , in ne bi bilo pošteno da bi pred objavo razkrival vsebino članka , zaradi katerega sem šel spat ob polnoči 15 samo To .
pri trstu , začetek pri obelisku na opčinah !
pa veliko sreče pri iskanju piščancev
piščanci so srednjeveška vas !
Se popolnoma strinjam s tabo Dani. Nisem sicer še bila na oni strani, vendar se bo pisal tudi ta dan.
Najlepše mi je v Gradnjah pri Avberju, sploh če imaš majhne otroke. Z hrano je pa tako, nekje je boljši pršut, nekje panceta, nekje kaj pa jaz vem kaj……..Ampak vse je super.
Kaj štruklji res ne spadajo v osmice?
Wales svetujem ti obisk osmice med tednom, ker se za vikend nimaš kje vsesti.
Pozdravljen!
Po mojih izkušnjah so zelo dobre osmice v Ozeljanu pri Novi Gorici, v Braniku, v Selih na krasu (blizu Komna), v Podragi v Vipavski dolini, v Malhovju (ali Malhnjah… hm ne vem točno) v bližini Sesljana pri Trstu in še kakšna bi se našla.
Žal je res, da so osmice postala komerciala. Cene hrane so podobne kot v enostavnejših gostilnah, večina hrane je kupljena in ne pridelana, prav tako sokovi, da o kruhu niti ne zgubljam besed.
Zelo malo je osmic, katere res popolnoma spoštujejo in se držijo svojega poslanstva.
Lep pozdrav iz Primorske.
Ni res, da osmičarji kupujejo hrano v trgovinah……čene jo lahko naredimo v našem bloku ( osmico namreč ) Mogoče res ne redijo pujsov za pršut in ostale mesnine, ampak sušenje in priprava je pa domača. Vse kisle vložene stvari so domače – tega ne moreš kupit in tudi jabolčnega soka takega na trgu ne dobiš. Poskusila sem tudi jagodnega ( samo enkrat že leta nazaj )
Konec koncev moraš tudi dobiti dovoljenje za odprtje osmice. In inšpektorji imajo tudi svoje nadrejene in kot kaže vedno tolčejo po malem človeku, tako da resno dvomim v goljufijo.
daj , zrelka , ne kvasi takih ! več ali maj je vse kupljen o, to je biznis , le vino je domače , a ga dokupijo , pa saj ne razmišljamo o tem , kogremo na osmice !
še vedno bolše kot pri PIRNATU V TOPOLŠICI , KJER JE 100 % VSE KUPLJEN O, PA ŠE SALMONELO DOBIŠ !
na kraških osmicah je ne !
sok pa je 100 & fructal !

Jaz bi samo dodala:
Če želiš odpreti osmico, moraš imeti vse potrebne dokumente:
– analiza vseh vrst vin, ki jih boš prodajal
– analiza klobas, salame in ostalih mesnih izdelkov
– sanitarni pregled kuhinje, prostora za shranjevanje mesnin, kleti, sanitarij…..
– osebje mora imeti narejen sanitarni pregled…..
Ves čas osmice lahko nenapovedano pride inšpekcija, ki še enkrat pregleda prostore, izdelke in osebje. Če je kaj narobe, se osmica sredi delovanja zapre.
Vsi pregledi in analize se plačajo. Ena analiza za eno sorto vina je bila lani ob tem času 18.000 SIT. Na davčni upravi moraš pri prijavi osmice oddati popisni list izdelkov, ki jih boš na osmici prodajal. Na koncu spet oddaš popisni list in od razlike (se pravi kar si prodal) plačaš davek. Se pravi, da to ni več neobdavčeno kot je bilo v času Marije Terezije.
Dovoljene so določene kuhane jedi ter narezki. Je določeno in si ne moreš kar zmišljevati, kaj boš prodajal.
Moje izkušnje z “naše” osmice. Prodaja se prata ali klobase+zelje+krompir, jota, mesnine-pršut, salama, panceta, vratovina, tlačenka, če je ravno blizu velike noči tudi kuhan pršut, kumarice, paprika, gobice, žolca-žepca, sir, kruh, jabolčni štrudelj ali štruklji. To je vse z domače kmetije. No, recimo paprika je kupljena in doma vložena. Če doma ni dovolj prašičkov, se jih kupi in redi vsaj nekaj mesecev pred zakolom. Je potrebno kar veliko dela in priprav, da je vsega dovolj in da ne zmanjka. Če pa ravno zmanjka recimo zelja, greš k drugemu kmetu v vasi in kupiš. Mesnin ne sme zmanjkati, ker ljudje pridejo na osmico ker vedo, da bodo jedli dober salam, pršut ali klobase in jih ne moreš potem kupiti v trgovini ali kje drugje, ker to ni več to. Razlika je preočitna. Zraven pršuta se dajejo olive, ker pač pašejo zraven in v Vipavski dolini ni oliv (so, ampak ne v zadostnih količinah), torej ne morejo biti domače s kmetije. Dovoljena je prodaja ene kupljene brezalkoholne pijače in radenska. Poleg domačega soka ponudimo fruc. Ponudimo najmanj 4 vrste sortnega vina.
Res je, narezke režemo z “mašino”. Pa se mi zdi, da ljudem to odgovarja. V večini.
Osmice ponavadi trajajo 10 dni in ne 8, kot so dobile ime. Dva vikenda in tisti teden med njima.
Pa lep dan vsem…..
O domačnosti tega ali onega nebi debatiral .Kar pa se tiče inšpektorjev in goljufije pa raje prosim ne me izzivat ker lahko prehitro rečem kaj takega , da bo vse narobe .
Žepi na oblekah so zato da se vanje kaj da a ne ! Če tega kdo ne ve ima pa inšpekcijo na glavi ( tudi dvakrat dnevno če ne gre drugače )
Kot je Mojcej precej stvari razjasnila, se mi zdi malo čudno, da bi moral vse te papirje rihtat ( da finančnih stroškov in poti za različna potrdila…) Potem plačat vse preglede za pupe ki delajo – čene tudi zastonj stara mama ali sosedova Francka ne sme jote skuhat. Urejen moraš imet prostor, sanitarije……( za 1x ali 2x v letu ) zadosti posodja ( tudi če ga najameš ga moraš tudi plačat ). Podkupit moraš inšpektorja ali dva in še pršut kupit v trgovini in Pečjakov zamrznjen štrudelj – pa davek pravi Mojcej. Ja pa pupe tudi ne delajo zastonj….če vse to delaš greš v – še preden se lotiš.
Pa muzikanti tudi več ne igrajo za dva deci na uro.
V poštenost osmičarjev ne dvomim , je domače , kar pa ni je fructal , kupljeno pri drugih kmetih itd
važno da je luštno
in da muzika ni preveč na glas !
Večina stvari pa je domačih !
zlasti vino , mesnine , pri štrukljih ?
sokovi so fruktalovi , lahko pa tudi domači
zdržat osmico pomeni za osmičarje kot biti na fronti !
Lordy kakšen kraševc pa si? Jabolka po tleh gnjijejo ti greš pa v Ajdovščino po sok? Lahko bi šel vsaj v Palmanovo, je ceneje.
Veliko je kmetijic z par kokoti in ne količinsko, kadrovsko…..ne morejo odpreti osmice – sosed pa jo lahko.
Ti bom uha utrgala ko pridem naslednjič v stolp. Lučke so super!!!!!! Tvoja ideja?