Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo osnovna sredstva in davek

osnovna sredstva in davek

Zapiram podjetje in imam osnovna sredstva v višini 5000 eur. Bil sem davčni zavezanec, zalogo sem dal prijateljici, ki bo prevzela posel.

1. Kaj moram storiti, da mi davka ne bo treba na zalogo plačat – potrebujem kakšen obrazec? Nisem bil 5 let zavezanec. Ampak samo 2 leti. Zdaj ima to robo itak ta prijateljica. Se ta davek neki odšteje? Kako naj bi ta dopis izgledal? Moram izdati račun?

2. Kaj lahko z osnovnimi sredstvi? Izdam sklep, da jih več ni in se podpišem? Moram komu to pokazati?

Mi lahko prosim nekdo odgovori?

Zaloge in osnovna sredstva lahko prijateliteciji prodate. Za to ji seveda morate izstaviti račun. Če imate d.o.o. lahko prodate tudi celo podjetje skupaj z zalogami. Če imate s.p. se za zaloge in osnovna sredstva, ki vam ostanejo na s.p.-u se prenesejo na vas, kot fizično osebo. Vrednost zalog vam poveča izredne prihodke za kar ima posledico večjo osnovo za obdavčitev. Osnovna sredstva ne morejo kar izginit, če jih vodite v evidenci. Lahko jih prodate (račun) ali pa so bila izločena – uničena. Za to pa rabite zapisnik. Po zaprtju morate v 30 dneh narediti – oddati obračun DDV in v 60 dneh bilanco. Če rabite pomoč pri bilanci ali obračunu DDV me lahko kontaktirate na [email protected]

Najlepša hvala za odgovor. Zaprl sem podjetje pred dvemi dnevi, bilanco skupaj z davčnim obračunom pa smo izsstavili v marcu. Na njem so razvidna osnovna sredstva. Ali je potrebno ponovno vse oddati? Stanje se ni spremenilo. Kako bi lahko izločil sredstva, kako naj zapisnik izgleda – navaden A4 format? Pa moj podpis?

Marca ste oddali bilanco in davčni obračun za leto 2012. Ob zaprtju pa morate oddati bilanco za leto 2013 in to do dneva ko ste zaprli podjetje. Ali imate osnovna sredstva že zamortizirana?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close