Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Osnovno neznanje upravljanja z nepremičnino

Osnovno neznanje upravljanja z nepremičnino

V lasti imam nepremičnino (hišo s posestvijo), ampak nimam osnovnega znanja kako skrbeti zanjo – kateri papirji, dokumetacija spada zraven, kaj je to kataster, kaj dohodnina – NIČ!

Lepo po vrsti stvar izgleda takole. Star sem 21 let in studiram v Ljubljani, hišo pa imam v Laškem. Ker so moji starši tudi iz Laškega, oni že vsa leta skrbijo za hišo, plačujejo vse, skrbijo za davke, za podnajemnico, čeprav je hiša pisana name (da ne bo pomote – tudi najemnino prejemajo oni). Do danes ni bilo težav. Ampak našel sem si punco, ki jo starši ne odobravajo, zato so mi rekli, da naj hišo prepišem nanje, da punca ne bo dobila nič, potem, ko se bova razšla (?!). Ker drugače baje da je upravičena do polovice mojega imetja. Ali je to res?
Eh, saj vem, da ni. Pa me tudi ne skrbi preveč. Bolj bistveno – videl sem, da je čas, da odrastem in vzamem stvari v svoje roke. Dovolj je tega, da starši skrbijo za moje imetje in hkrati upravljajo z mano.

Ampak kako?? Katere papirje moram zahtevati od staršev? Kaj rabim? Kaj če mi jih ne bodo hoteli dati? Kaj če se odločim hišo prodati? Kaj rabim potem? K je to dobim? Kako doseči, da mi bodo papirje, račune in vse glede hiše pošiljali na naslov v Ljubljani in ne več na moj stalni naslov? Ali je to možno? Slišal sem tudi, da mama ni mogla plačevati in privzdigovati vse moje pošte v zadevi s hišo (dohodnina) – ali je to res? Kako jo potem vseeno je? Ali je to ilegalno?
Morda sem postavil preveč vprašanj, ampak rad bi izvedel vse! – starši me niso naučili ničesar in nimajo najmanjšega namena, da bi me. Prosim, ne omejite se samo na moja vprašanje, ker niti ne vem, kaj vse moram vprašati.
Morda me lahko naslovite na kakšno pravno pomoč, ne vem. V vseh primerih prosim, da mi razložite še tako neumne podrobnosti, ker jaz res ničesar ne vem!

Najlepša hvala!

Ne vem kaj študiraš in kakšni so tvoji življenski načrti. Verjetno je v tvojih letih osnovni cilj dokončanje študija in predpostavljam, da te starši finančno podpirajo in da si lahko hvaležen staršem, da upravljajo z nepemičnino.
Svetujem ti, da si pridobiš ustrezno znanje ali pa se posvetuješ s kakšnim odvetnikom. Vsekakor se mi ne zdi logično, da bi prepisoval premoženje na starše.

Kot osnovni predpis si oglej zakon o dohodninini (na spletni strani http://www.uradni-list.si) uradno prečiščeno besedilo Uradni list 17/2005.

lep pozdrav

V pojasnitev – v Ljubljani že od prvega dneva študija živim na svoje stroške, se šolam na svoje stroške, imam tudi avto, ki je tudi popolnoma moj strošek. Študiram matematiko in imam zato dobre možnosti za študentsko delo (ki se ga seveda poslužujem) ter prejemam štipendijo.
Osnovni cilji presegajo le dokončanje študija, saj si hkrati že začrtujem poklicno pot in v tem pogledu poskušam postaviti svoje življenje na samostojne noge.

Hvala za dosedanje nasvete. Čeprav še ne vem točno kaj pomeni pridobiti si ustrezno znanje (ker ne vem od kod ga črpati), se bom pozanimal v predlagani smeri.

Imam pa samo še eno prošnjo – PROSIM razložite mi laično kaj pomeni vpogled v uradni list in kako naj iščem odvetnika za takšne primere. Ali ga moram najeti? Ali so za moja res nevedna in osnovna vprašanja odvetniki pravi naslov?

Najlepša hvala

pa še kaka stran bi se našla… preglej po teh straneh, veliko pametnih nasvetov boš našel…

In ne, kar je bilo tvoje pred poroko, ostaja samo tvoje – tu se tvoji starši motijo. Deli se samo to, kar je ustvarjeno skupaj.

Pa vztrajaj na svoji poti, če imaš svojo deklico rad in ti je lepo z njo, ostani z njo, dokončaj faks in dokaži staršem, da si odrasel in zmožen narediti življenje tako, kot ti ustreza.

Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close