Ostarela mama in balkonsko cvetje
Mama stara 86 let živi sama v hiši.
Mi živimo nekaj hiš stran. Ji kuham, pospravljam, vozim k zdravniku. Ima še izpit, v trgovino po manjših nakupih gre sama.
Težava je balkonsko cvetje. Želi, da ji ponovno zapolnimo s tegelci vse okenske police, vse balkone. Tudi v zgornjem nadstropju. Zalivati jih sama ne more. Predlagala sem ji, naj na vsak balkon da 3 tegelce in to je to (3je balkoni).
No, mi balkonskega cvetja nimao, ker ni časa za zalivanje.
Sploh ne vem, a to upravičeno pričakuje od mene.
Kupi ji plastične rože, so tako lepe, da od daleč sploh ni opaziti, da so plastične. Tako bo volk sit in koza cela.
Moja soseda, stara 90 let, ima v dnevni sobi na oknu plastične orhideje. Sploh nisem vedela, da so plastične, mi je sama povedala.
Povej mami, da si tudi ti ČLOVEK in da vsega enostavno ne zmoreš. Glede na to, da mami kuhaš, pospravljaš in voziš okrog zdravnikov, bi ti bila lahko vsaj malo hvaležna. Povej ji, da se mora zavedati, da ima toliko let in da ne more biti več tako kot je bilo nekoč.
Jaz bi se potrudila in nasadila po pritlicju da jih lahko gleda ko zunaj pred hisi sedi. Pa lahko sem pa tja kaksno opuli. Ta tezke kangle za zalivanje pa res ne zmore verjetno. Bi ji na vsako okno nastavila malo zalivalko.
bi mi pa, priznam tudi bilo tezko se s tem ukvarjat, ker enostavni tudi mi mal mlajsi vsega ne zmoremo. Ampak bi najbrz pac nekaj drugega spustila. Sploh ce je mami prijazna starka. Ce bi bila pa sitna, ukazovalna in te njihove finte vse takoj in prec in samo jaz jaz … potem se pa tudi jaz ne bi nekaj ekstra trudila zanjo. Evo priznam … kar das, toliko dobis nazaj.
MrJ, 10.05.2025 ob 07:52
Zato pa mi zivimo 80 kilometrov stran od starsev in 80 kilometrov stran od tasce.
Da bi živela daleč stran od staršev ali tašče samo zato, da se jim umaknem, se mi zdi zelo neprimerno.
V vsakem primeru pridejo leta, ko je za ostarele starše treba nekako poskrbeti. Je pa razkorak med pričakovanji, zmožnostmi in tudi pripravljenostjo.
Z veseljem ji pomagam pri stvareh, ki jih dejansko potrebuje. Zaplete se pri navadah. To je velika količina balkonskega cvetja, še pred nekaj leti skrb za svinje, vinograd, od katerega ni imela nič, samo stroške, kokoši še ima.
Vsekakor je rešitev, da ima samo toliko rož, kot jih lahko sama zalije in vzdržuje. Vem, koliko je z rožami dela, da vse zaliješ, odstraniš uvelo cvetje, sploh če imaš kakšne bršlinke.
Sicer zelo ne maram teh plastičnih rož, ampak kakšno mamco se pa mogoče še da prepričat.
Ker rože pa morajo bit, ane? Kaj bojo pa rekli v vasi, če bodo balkoni prazni.
Kaj pa namakalni sistem za balkone?
Midva sva pred nekaj leti kupila tašči, mislim, da je bilo okoli 35€ za 5 cvetličnih posod. Mislim, da se reče Gardena micro drip ali nekaj takega.
Dala sva ji kot darilo za rojstni dan. Za 20 posod je prišlo takrat 140€.
Zdaj je sigurno dražje, ampak, če ni ravno stiska z denarjem in si mama zelo želi rože, je vredno.
Bogpomagaj, 10.05.2025 ob 09:59
Kaj pa namakalni sistem za balkone?
Midva sva pred nekaj leti kupila tašči, mislim, da je bilo okoli 35€ za 5 cvetličnih posod. Mislim, da se reče Gardena micro drip ali nekaj takega.
Dala sva ji kot darilo za rojstni dan. Za 20 posod je prišlo takrat 140€.
Zdaj je sigurno dražje, ampak, če ni ravno stiska z denarjem in si mama zelo želi rože, je vredno.
Hvala za idejo, a ta sistem je potrebno priključiti na vodo. To bi bila kar težava. Mislim, da niti ni možen ta sitem za zalivanje na oknih.
hči v stiski s časom, 10.05.2025 ob 12:04
Hvala za idejo, a ta sistem je potrebno priključiti na vodo. To bi bila kar težava. Mislim, da niti ni možen ta sitem za zalivanje na oknih.
Ah, škoda… ja, za okna res ne vem, moja tašča ima na balkonu.
Potem pa mogoče tiste posode, ki imajo že vgrajeno “namakanje” ali zalogovnik vode in vsaj ni treba tako pogosto zalivanje? Pa zmanjšat število posod?
Težko je lovit ravnotežje med željami in zmožnostmi. Je pa tudi res, da je za starostnike in njihovo mentalno dobro počutje zelo pomembno, da imajo neko veselje, skrb in rože nasploh dobro vplivajo na ljudi – floraterapija, stik z zemljo, zelena barva… vse to je pozitivno.
Upam, da najdete eno ok rešitev.
Sem sicer mlajša od tvoje mame, a nekako tudi nimam prave energije za toliko rož kot sem jih imela svoje čase. Na vsakem balkonu imam dve manjši koriti z dvema sadikama. Dela s tem ni veliko. Res je tudi, da sem odkar sva v penziji precej odsotna , tako da tudi to igra svojo vlogo. Mami daj na vsek balkon par rož in to je to.
Verjetno ima veselje z rožami?
Zmenita se da se jih da tam kjer lahko skrbi zanje. Obvezno kupite korita z vodno rezervo. Si sicer različnih kvalitet, predlagam da ne kupite najcenejše.
Potem izberita rože ki rabijo manj zalivanja npr.kakšne pelargonije so zelo primerne za sončne leg. Dodajta še kako moljevko ali travo.
En krat tedensko ji pač zalijete na polno, da se napolni rezerva. Njej dajte manjšo kanglo pa naj jih malo zaliva čez teden.
Pa še nekaj, jaz v substrat dam Zelene kocke. Se napijejo vode, ki jo potem korenine uporabljajo.