Osvetlitev pulta z LED trakom
Pozdrav,
pred kratkim sem kupil tole in ko sem zmontiral sem videl da sem se pri svetilnosti zmotil.
V podatkih piše Luminus 1500, to kitajci podajajo zelo pogosto, jaz pa sem v zmoti zamenjal cd enoto kandele in sem predvidel po neki svoji logiki da naj bi bilo dovolj. Torej ti predlagam da gledaš ta podatek da je vsaj dvakrat večji od mojih 1500 ti toplo priporočam saj je osvetljenost pulta z samo tem trakom premalo.
Naj še dodam: trak ki je na linku se da odrezati kjer koli oz. tam kjer je označena črtica in škarje kamor potem zalotaš kable in jih potegneš do transformatorja. Dodan je daljinec ki spreminja barve (hja pač Kitajci), za osvetljenost pulta je najboljša barva na daljincu bela ostalo je tako tako.
Skratka kupiš trak obvezno pri kitajcu (v sloveniji je zelo drago) in paziš na čim večjo luminus številko. Pa še to za kuhinjo se priporoča waterproof, pred časom sem zmontiral enega ki ni bil zalit z smolo waterproof in so pri vlažnih delih (umivalnik, napa – štedilnik) kuhinje začele crkovati diode, najprej blinkalo potem še čisto crknilo.
Zadevo sem zmontiral v kanal – plastični ki je za kable, nisem zaupal samolepilnem led traku, zaradi okolja – kuhinja.
kanal za trak
Seveda se priporočam za kakšen link kjer so podobni trakovi, le da je podanih več informacij o svetilnisti.
LP Grega
Kitajske LEDke imajo vsaj 2x manjšo svetilnost od navedene na deklaraciji. Crknejo 10x prej, kot to piše na deklaraciji. Lepila so pogosto tako slaba, da se trak od toplote odlepi, če v bližini kuhaš. Kvalitetne LEDke so pa še pasje drage. Kar se mene tiče, so v danih razmerah še vedno najboljše klasične luči. Podolgovata fluorescentka, ali še bolje, več usmerjenih halogenk. Ko pa se čez leta razmere na trgu LEDk umirijo, boš pa prešaltala nanje. Vedi, da se novosti in izboljšave pri LED svetilih dogajajo dobesedno vsak mesec. Je tehnologija še precej v razvoju, medtem ko so druag svetila že desetletja enaka. Ker so dosegla, kar se je doseči dalo.
Lep pozdrav
tudi jaz sem imel enake dileme.
Jaz predlagam, da je potrebno nad delovni pult v kuhinjo vgraditi Led trak tople barve(3000K) večjega barvnega index-a CRI 80 ali več.
Hladna bela barva ali RBG,(4000K-6500K-RGB) se izogibamo, vsaj ni lepo, da hrana izgleda vsa siva in modra.
Na delovnem pultu mora biti vsaj 300-500 lux-ov. saj delamo fina dela kot so pranje solate itd.
Glede kvalitete LED trakov predlagam tiste, ki imajo čimvečji izkoristek svetilnosti na Wat, vsaj 90 -100lum/W.
Vsak Led trak potrebuje Led profil za hlajanje, vsaj z višjo temperaturo Led traku pada svetilnost in življenska doba.
Za pult dolžine 1m predlagam vsaj dvojno linijo Led traku 14,4W/m se pravi 28,8W poceni Led traku.
Ali 1m enojni trak 18W/m svetilnosti 1500 lum, trak je že na trdi aluminjasti podlagi.
Če kdo še potrebuje informacijo me lahko kontaktira 041 676 963.
Upam, da bo kakšnemu v pomoč moja informacija.