otok SUSAK
zanima me,kako je s preskrbo tega otoka,ali imajo kakšno dobro restavracijo,dobro založeno trgovino,kako je s svežimi ribami,ali je možno s kakšnim starim ribičem zgodaj zjutraj na ribolov z barko….ali je zelo veliko turistov tam itd….rad imam mir…..ne maram gužve na plaži,zato iščem takšen prostor……hvala za odgovore…..
Jože
točne odgovore dobiš jutri, na kratko pa tole, otok je zelo majhen prehodiš, ga v 2 urah ali prej če si hiter, je pa zelo zgodovinsko znan, to je skoraj tako kot , da bi bila država v malem, in misli resno v malem.Zanimiv je zaradi marsičesa, samo tisto o miru pa ne vem če drži, v glavnem jutri ob kavici si bom vse zapisal in poročal.
primož
Približno gre takole,
otok ima dve “vasici” gornji in spodni Susak, v preteklosti je bil ta otok en sam vinograd, potem pa so se začeli preseljevati, tam nekje med vojno in po njej v Ameriko. Zanimivost otočanov je ta, da imajo neko posebno svojo govorico, ko greš na vrh otoka, kjer je pokopališče, začudeno ugotoviš, da obstajajo samo ene 5 priimkov, kar pomeni, da so se vi poročali med sabo, pa še stan je moral biti primeren, tako da so se rojevali tudi zelo čudni otroci, vendar jih to ni motilo”očitno”, no kakorkoli že imajo ene 4 gostilne eno slaščičarno in en ali dva bigeja. Kakšne so kaj ribe nima noben pojma jih bo treba najprej poizkusiti, ribičev je bolj malo nekaj domačinov baje še hodi lovit, če greš z njimi boš pa izvedel ko boš tam.
Aha imajo pa zelo lepo plažo z mivko, predvsem dolga plitvina, super za otroke.
trenutno pa je verjetno zelo veliko dopustnikov,iz Amerike ko pridejo domov, tako, da kaksnega posebnega miru ne bi dozivel, je pa zanimivo poslusati njihovo govorico. ce pa bos odsel po otoku do svetilnika, lahko tam vprašaš domačina, ki ti lahko marsikaj pove, vsaj do mene je bil zelo prijazen.
baje v Ameriki živi okoli 10.000 ljudi iz tega otoka, ampak me ne držat za besedo, lahko da sem že pozabil in imajo 5 popov (župnikov) baje tako visoki, kot škofi pri nas.
No toliko kolikor sem slišal in kolikor se spomnim,
več sreče, ko boš na otoku, v vsakem primeru ga enkrat ne škodi obiskati sploh če se voziš z jadrnico in obiskuješ otoke, nasledni ki je zelo lep je otok Silba, tega se še bolj splača ogledat.
primož
Tudi jaz sem bila pred leti na Susku in ti povem, da sem bila zelo razočarana. To je otok, kjer se ne dogaja prav nič. Imajo eno slabo založeno trgovino in eno slaščičarno. Tako, da lahko kupiš najosnovnejše stvari, otrokom pa en sladoled. Sama sem imela tudi zelo slabo izkušnjo, saj sem dobila hudo vnetje ušes zaradi barke s katero smo se peljali z otoka Lošinja na Susak in če imaš bolj občutljiva ušesa lahko hitro dobiš vnetje, po eni uri vožnje. Zdravnika na otoku ne poznajo temveč so tam neke nune, ki te oskrbijo s prvo pomočjo, če imaš pa srečo te pa lahko enkrat ne dan odpelje ladja do Lošinja. Zboleti skratka ne smeš. Plaže so izredno umazane, polne polivinil vrečk, raznih plastičnih steklenic in podobnih svinjarij. Na otok vozijo enodnevne turistične ladijce z Lošinja in ostalih bližnjih otokov in lahko si misliš kakšno svinjarijo zapustijo turisti za seboj. Ladjice se ne zasidrajo pri pomolu v mestu ampak ob plažah. Če temu sicer lahko rečemo plaže. Mestna plaža je umazana in smrdi, do kolikor toliko čiste plaže (sicer od polivinila) pa hodiš po skalah (kjer bi potreboval planinsko obutev) vsaj pol ure.
Na Susak ne bom šla nikoli več! Pa nisem tako zahteven gost, z družino vsako leto menjamo kraj dopusta in še nikoli nisem bila tako razočarana nad mestom oz. otokom.
Še to ti povem, da avto moraš pustiti na Lošinju, saj na otoku ni nobenih prevoznih sredstev, razen koles in enega multikultivatorja.
Sonja
Jože,
v neki meri ima kar prav, bolje je na Silbi,
otok je res majhenj in predvsem strm za v morje, razen te mestne plaže. Za umazanijo pa ne vem, razen toliko, da imajo kolegi tam vikend, ampak oni gredo tja odpočit možgane.
Še moje osebno skromno mnenje od 1 -10 za otok nasplošno z vsem.
ocena: 4
če smo te s tem razočarali soory ni bil naš namen, ampak tako to je, za en dan je super, bi pa težko živel en teden, brez dogajanja, razen ponoči in zvečer na pomolu z litrom in kitaro v roki 🙂
Primož
Jože, minilo je 5 let od kar sem bila tam. Tako, da če ne bi imela majhnih otrok (2 in 7 let), bi se mi verjetno kar zmešalo od dolgčasa. Saj otok prehodiš po dolgem in počez v enem dnevu, potem ti pa že zmanjka idej. Odvisno je s kom greš na dopust. Če imaš zanimivo partnerico ti bo verjetno vseeno kje si, če je pa to samo moška družba pa mislim, da se znate tudi sami zabavati. Če greš pa z družino pa ne vem kako ti bo všeč. Če imaš možnost res poslušaj Primoža.
Tako je bilo pri nas: v eni hiši, kjer smo imeli sobo za nočitev in polpenzion, sta bila še dva para. To se pravi, da nas je bilo 6 odraslih in 2 otroka. Vode nam je ob tuširanju zmanjkalo, tako, da smo se morali razporediti po terminih. Sicer je to po mojem odvisno od padavin. Ampak otok kot otok nima prav veliko padavin. Sorry ampak preskrba z vsem je res slaba.
Nam je ta ženska (neka Zagrebčanka), ki smo bili pri njej, govorila o otoku kot, da je iz pravljice toda realnost je pa drugo. Od takrat naprej si gremo za prvomajske praznike ogledat kraj kam bomo šli poleti na dopust in izkoristimo prijetno s koristnim.
Sonja
Moj prijatelj je bil s svojo druščino pred dvemi leti na tem otoku in je o njem govoril zelo pohvalno. Res pa je, da sploh ni zahteven človek in to, da živiš tam kot kakšen Robinzon, mu je sploh ugajalo.
Z otroki pa tja na tvojem mestu ne bi rinila. Se bolj malo dogaja in bi se najbrž zelo dolgočasili.
Jože,
bila sem na Susaku (joj, kako se to sklanja?!) na enodnevnem izletu. Zdi se mi, da je otok zaradi svoje majhnosti in divjosti za to kar najbolj primeren, za kakšne daljše letovanje pa moraš biti kar malce robinzona in avanturista, da greš tja.
Odvisno pač od tega, kako rad preživljaš dopust. Plaže so čudovite, toda zapuščene in polne smeti (so pač divje plaže), otok je pač en sam velik kup peska, ki so ga obzidali z zidovjem, zato, da ga ne odnaša v morje.
Ima pa otok zelo pestro zgodovino in veliko zanimivosti, toda vse vidiš v nekaj urah.
Za preskrbo skrbi ena trgovina, če imaš srečo dobiš celo pašteto, hladilnik v njej ne deluje (upam, da ne še vedno).
Mimogrede: minikrilo so na tem otoku iznašli že pred stoletji, he, he… Njihova noša je izredno zanimiva, stare mamce skačejo naokoli v kratkih, nabranih kiklcah. Mi je pa všeč, da se vsi prebivalci otoka poznajo in so izredno prijazni, te pozdravljajo in poklepetajo s teboj, tudi če si samo turist.
Uživaj dopust tako ali drugače!
Jaz sem bila tam lansko leto sicer le nekaj ur na izletu, vendar me je razočaral. Se strinjam s Sonjo (še vedno je tako). Nimajo še vodovoda – za to se borijo, zato je voda problem, razen morske seveda. Otok je bolj primeren za nekajurni izlet kot za dopustovanje. Se pa lahko naješ grozdja v vinogradih (če te ne prežene kmet z vilami), robidnic, fig.