otrk ni moj kako lahko ukrepam brez odvetnika
pozdravljeni mene pa zanima kako lahko ukrepam i na kaksen nacin namrec otrok je star 9 let in placujem prezivnino zanj sedaj pa sem ugotovi da otrok ni moj kako lahko ukrepam brez odvetnika ker zanj nimam sredstev kako to nasloviti na sodisce da bi preprecil nadalnje placevanje in kako povrniti ves vlozeni denar in psihicne obremenitve ki sem jih prenasal hvala za odgovor
Pozdravljeni,
mož lahko izpodbija očetovstvo otroka, ki ga je rodila njegova žena v času trajanja zakonske zveze oz. pred potekom 300 dni od prenehanja zakonske zveze, z vložitvijo tožbe v roku 1 leta od tedaj, ko je izvedel za okoliščine, ki vzbujajo sum, da otrok ni njegov, vendar najkasneje pet let po rojstvu otroka.
Če se otrok ni rodil v zakonski zvezi, lahko oseba, ki je priznala očetovstvo, v posebni pravdi izpodbija veljavnost izjave o priznanju očetovstva v enem letu od dneva, ko je izvedela za razlog izpodbojnosti, najkasneje pa s pretekom treh let od dneva, ko je bilo pripoznanje dano.
Kasneje izpodbijanje več ni možno.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
zanima me, če se lahko podpisano očetovstvo uniči oz. izbriše na željo matere? če je to možno do kdaj to velja? in kakšne so posledice oče kasneje, če ima otrok željo ugotoviti kdo je njegov oče?
hvala za odgovor.
Spoštovani!
Mati lahko izpodbija, da je oče njenega otroka tisti, ki velja po tem zakonu za njegovega očeta. Tožbo mora vložiti v enem letu po rojstvu otroka.
Tožbo na ugotovitev očetovstva za otroka, rojenega izven zakonske zveze, lahko vloži v otrokovem imenu mati, dokler izvršuje roditeljsko pravico oziroma otrokov skrbnik s privolitvijo centra za socialno delo, otrok pa, ko postane polnoleten.
V skladu z navedenim bo tako lahko otrok tožbo na ugotovitev očetovstva vložil, ko bo postal polnoleten.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.